Saet Ateca SUV sınıfına oldukça iddialı bir giriş yaptı. Seat’ın bu ilk SUV modeli Seat Ateca 1.4 TSI DSG 4DRIVE arkasına aldığı VW desteği ile kısa sürede sıklıkla tercih edilen bir model halini aldı. Ancak modelin sadece 1.4 litrelik TSI motorlu versiyonunda 4Drive dört tekerlekten çekiş sistemi sunulması başarı için yeterli olur mu? Dört tekerlekten çekiş sistemi beklendiği kadar başarılı mı? Hadi bu soruların cevabını arayalım…

Seat Ateca’nın dış tasarımı ilk anda Leon’u anımsatsa da arkaya doğru gidildiğinde farklılığını hissettiriyor. Ön tampondaki hava ızgarası ve köşelerdeki sis farı çerçeveleri geniş tasarlanıp aracın güçlü görünmesini sağlamış. Altında gri renkli ve çamurluk kenarlarındaki siyah plastik kaplamalarla off-road aracı algısını arttırmış. Net ve kesin hatlara sahip olan Ateca, SUV duruşunu kesinlikle iyi benimsemiş durumda.

Seat Ateca 1.4 TSI DSG 4DRIVE’a yandan baktığımız zaman ise, önden arkaya doğru uzanan keskin bir hat görüyoruz. Bu detay buraya hareketlilik katmış. Ayrıca modelin genelinde kullanılan keskin hatlar aracın daha dinamik kılmış.

Arka bölümde stoplar, önden arkaya doğru uzanan omuz çizgisiyle birleşerek bütünlük oluşturmuş. Stop grubunun da LED destekli olduğunu belirtmek gerek. Gövdeden farklı renkte olan tampon grubu yine burada göze çarpıyor. Xcellence donanımla, krom kaplı egzoz çıkışlarına sahip olunabiliyor.

Göremedim Demek Yok

Ateca’nın iç mekanına geçtiğimizde ise, yine Seat ailesinin diğer üyelerine benzeyen bir kokpit bizi karşılıyor. Direksiyon simidi ve orta konsolda bu benzerlik dikkat çekiyor. Malzeme kalitesi ve işçilik sınıf standartlarında. Konsolun üstünde yumuşak malzemeler bolca kullanılmış. Ancak altlara doğru inildiğinde sert plastik göze çarpıyor. Ateca’nın tüm donanım seviyelerinde orta konsolda 8 inçlik dijital bir ekran bulunuyor. Dokunma hassasiyeti iyi olan bu ekranın çözünürlüğü ise yeterli, Apple CarPLay ve Android Auto gibi sistemlere uyumlu olan ekranın kullanımı gayet kolay.

https://www.youtube.com/watch?v=3W3TPBo1P-Y

Orta ekran gerektiğinde geri vites kamerası olarak da kullanılabiliyor. Ancak bu ekranın bir özelliği daha var ki beğenmemek mümkün değil. O da 360 derece çevresel görüş sistemi. Bu sistem sayesinde aracın tüm açılarını park ederken ve park alnından çıkarken görmeniz mümkün. Bize göre tek dezavantajı var o da çözünürlüğün yetersiz kalması. Seat Ateca 4364 mm uzunluğa, 1841 mm genişliğe, 1625 mm yüksekliğe ve 2630 mm aks mesafesine sahip. Ateca’da 485 litrelik bir bagaj alanı da mevcut.

Seat Ateca 1.4 TSI DSG 4DRIVE’da Efsane Benzinli Motor

Seat Ateca’da 3 adet motor seçeneği sunuluyor. Bunlar 1.4 TSI, 1.6 TDI ve 2.0 TDI. Benim konuğum ise Volkswagen Grubu’nun en verimli ünitelerinden biri olan 150 HP güç üreten 1.4 litrelik motorlu versiyondu. Bu motora 6 ileri DSG şanzıman ve 4Drive 4×4 çekiş sistemi eşlik ediyor. Dört silindirli olan motor, fazla güç gerekmediği durumlarda ilk silindirini devre dışı bırakıyor ve yakıt tüketimini minimuma indiriyor. Tekrar güç istendiğindeyse devreye alıyor. Bu geçişleri hissetmek çok zor. Sınıfın en performanslı modellerinden biri olan Ateca 8.9 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabiliyor.

Seat Ateca 1.4 TSI DSG 4DRIVE’da 4 farklı sürüş modu bulunuyor. Bunlar Eco, Normal, Sport ve Individual olarak sıralanıyor. Eco modunda gaz tepkileriniz fazlasıyla yavaşlıyor. Maksimum ekonomi yapmanız sağlanıyor. Hatta bu modda ilerlerken gazdan ayağınızı çektiğinizde devir saatinin sanki vites boşa atmışsınız gibi düştüğünü görüyorsunuz. Sport modunda ise modelin safkan gücünü hissediyorsunuz. Individual modunda ise modelin tepkilerini sürüş karakterinize göre ayarlamanız mümkün.

Seat Ateca’nın süspansiyonları çok sert ayarlanmamış. Ancak jantların büyük olması nedeniyle konfor üst versiyonlarda azalıyor. 4Drive versiyonda kullanıcılara dört tekerlekten çekiş sistemi sunuluyor.

Sonuç: Yaşamına ödüller ile başlayan Ateca, sunduğu tüm özellikleri için bu ödülleri hak ettiğini ispatlıyor. Efsane bir benzinli motora sahip olan Seat Ateca, 4Drive çekiş sistemi ve DSG şanzımanı ile tüm istekleri bir araçta toplamayı başarmış.

Kaynak: Otostil

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version