Seat‘ın küçük sınıf temsilcisi Ibiza‘nın yeni neslinde selefine göre büyük ilerleme gösterdiğini ilk testimiz olan manuel şanzımanlı 1.0 EcoTSI ile dile getirmiştik. Şimdi karşımızda aynı motorun DSG şanzımanlı ve FR donanım paketlisi var.

Donanım Etkisi: Seat Ibiza 1.0 Eco TSI DSG FR

En üst donanım seviyesi olan Xcellence ile aynı fiyatla satılan FR ile Ibiza’da biraz daha fazla sportiflik kazanılıyor. FR’a özel tamponlar, siyah yan aynalar ve krom çift egzoz çıkışları sportif tasarımı tamamlıyor.

Standart olarak gelen 17 inçlik hafif alaşımlı jantlar daha güçlü bir görünüm sağlıyor. 18 inçlik jant opsiyonu da sunuluyor. İç mekanda FR’a özgü koltuklar fark edilirken, altı düzleştirilen deri kaplı direksiyon simidi de FR’a özel.

FR’da sadece tasarımı etkileyen değil, sürüşte fark yaratan donanımlar da sunuluyor. Büyük jantlar ve FR süspansiyon sistemiyle daha sert hissettiren otomobil daha sportif sürüş hislerine sahip. 100 HP üstündeki motorlarda FR donanımı alındığında arka fren sisteminde diskler geliyor. Ani dönüşler ve hızlı ağırlık transferlerinde karoser aşırı salınmazken otomobil çizgisinde kalmakta zorlanmıyor. Direksiyon sistemi sürücünün isteklerine hızlı ve net cevap veriyor.

Seat Sürüş Profili adı verilen sürüş kişiselleştirme sistemi de bu donanıma özel. Eco, Konfor, Spor ve Kişisel adı verilen seçenekler arasında tercih yapılabiliyor. Bu modlar motor tepkileri arasında fark yaratıp sürüş karakterini değiştiriyor. Ekonomi modunda gaz tepkisi sakinleşirken Spor modda keskinleşiyor. Şanzıman için de vites koluyla seçilebilen spor modu bulunuyor.

Selefinde de 7 ileri vitesli otomatik şanzımanla kombine edilen, 110 HP’lik 1.0 EcoTSI, yeni nesilde 115 HP gücünde. Üç silindirli motor biraz gürültülü ve sarsıntılı çalışıyor. Sesini sportif bulanlar olabileceği gibi bu durumun konfordan çaldığını söylememiz gerekli. İlk kalkış anında ve alt devirlerde sakin kalan 1.0 EcoTSI DSG ikilisi 2000 d/d’de fark yaratan bir ataklığa kavuşuyor.

Hızlanma test verilerinde tatminkar sonuçlar ortaya çıkartan ikili, esneklik testinde de yeteri kadar atak olduğunu gösterdi. Hızlanma karakterinin şehir içi ve şehir dışı kullanımlarında sürücüyü zor durumda bırakmayacak düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

Yakıt ekonomisinde ise zorlanmadan 5,8 lt/100 km’lik ortalama test tüketimine ulaşabildik. Bu veri ile Ibiza 1.0 EcoTSI DSG’nin ekonomik tüketim sunabildiğini görüyoruz.

Genel değerlendirmede Ibiza 1.0 EcoTSI DSG’nin bir bütün olarak sınıfının en iddialı modellerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Zengin donanım paketleri, modern güvenlik ve konfor ekipmanları sunuyor. Verimli ve uyumlu çalışan turbo benzinli motor ve çift kavramalı otomatik şanzıman ikilisi modern teknoloji ürünü. Sürüş dinamikleri de rakipleri arasında üst sıralara yerleşebilecek düzeyde. Otomobil yeterli konforu, istenildiğinde sportif olabilecek bir yapıda sunuyor. Tüm bunların karşılığında ise sınıfının rekabetçi fiyatlarından birine sahip olması Ibiza’yı satın alma listesinde ilk sıralara yerleştiriyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version