Seat'ın küçük segment temsilcisi Ibiza'nın dördüncü nesli 2008'den bu yana üretiliyor. 2012 yılında gördüğü makyajın ardından Seat mühendisleri bir başka yenilemeye gerek duydular. Yapılan yenilikler dediğimizde ise dış tasarımını bir kenara koymakta fayda var. Dinamik dış tasarım gündüz LED farları ve yeni jantlardan öteye gitmiyor. Asıl yenilikler karoserin altında. Bunlar ne derseniz hemen sıralamaya başlayalım; iç mekan, güvenlik sistemleri, yeni motor seçenekleri ve yeni nesil bilgi eğlence sistemleri.

Seat Ibiza'yı daha yakından incelemek üzere İspanya'ya daha doğrusu Barcelona yolunu tuttuk. Sıcak ülke, sıcak insanlar ve duyguları harekete geçiren bir otomobil olan Ibiza ile bir araya geldik. Seat tasarımcılarının dış görünüşe müdahele etmemiş olmaları olumlu bir adım. B segmenti içerisinde görsel açıdan tatmin edici bir ifadeye sahip olan Ibiza'nın böyle kalmış olması hoşuma gitti. Farlar daha da çekici hale getirilirken günümüz teknolojisi olan gündüz LED farları ile Ibiza daha da çekici olmuş. Aynı şekilde yeni tasarıma sahip 16 ve 17 inçlik jantlar iki yeni renk seçeneği ile dış görünümü tamamlıyor. Yapılan bu küçük değişiklikler tanıdık olan Ibiza'nın daha canlı görünmesine önemli katkı sağlıyor.

Başarılı iç mekan

Her ne kadar Ibiza hafif bir makyaj geçirdi demiş olsam da otomobile haksızlık etmek istemem. Dikkatiniz daha çok otomobilin iç kısmına yönlendirmek isterim. Yorgunluk asistanı çoklu çarpışma fren sistemi ve geri görüş kamerası gibi yardımcı sistemleri göz ardı etmemek gerekir.

Ibiza'nın iç mekanına geçer geçmez Leon'dan alınıp uygulanan direksiyon hemen göze çarpıyor. Hız ve devir gösterge tablosu Ibiza'nın olgunlaştığına işaret ediyor. Havalandırma ızgaraları da elden geçirilmiş. En önemli yenilik ise, Ibiza'da uzun süredir beklenen navigasyon ekranına nihayet yer verilmiş olması olmuş. 6.8 inç'lik dokunmatik ekran iç mekanı daha keyifli hale getirmiş. Yeni nesil bilgi eğlence sistemi ve buna entegre navigasyon, USB port veya Bluetooth üzerinden müzik yayını yapmayı sağlıyor. Medya sistem plus ses ile kontrol edilebiliyor. Seat ayrıca akıllı telefon bağlantısında işletim sistemi ayrımı yapmıyor. Android Auto, Apple CarPlay ve Mirror Link ile farklı işletim sistemlerine sahip tüm akıllı telefonlarla bağlantıya imkan tanıyor.

Üç silindirli yeni TSI motor

Seat mühendisleri en güzel yenilikleri kaputun altına saklamışlar. Kaputun altındaki yenilik 1.0 lt hacme sahip üç silindirli TSI motor olmuş. 1.0 TSI maksimum 110 HP gücünde ve kendi segmentinde yer alan üç silindirli motorlar arasında en iyilerinden biri konumunda. Kullanma fırsatı bulduğum bu motor, 6 ileri oranlı manuel şanzımanla kombine edilmiş. Aynı motor için DSG şanzıman seçeneği bulunuyor olsa da kişisel tercihim manuelden yana oldu. Marşa basar basmaz iç mekanda herhangi bir hareketlenme olmadı. Ortam sessizliğini koruyordu ve ben açıkçası şaşırdım. Üç silindirli motor sesini iç mekana hiç aktarmıyor. ilk hareketlenme itibari ile biraz üst devirlere çıktığımda 1.0 TSI kendisinin orada olduğunu belli ediyor, o ayrı bir konu. 1500 ile 2000 d/d arasında sesini belli etse de daha sonra yine sessizliğe bürünmesi saygıyı hak ediyor. Motorun manuel şanzıman ile çok uyumlu olması sürüş keyfini daha da artırıyor. Vites geçilerinin çok rahat olması bir yana bu motor, emrilere çok hızlı tepki veriyor. 200 Nm tork üreten benzinli ünite gerekli durumlarda Ibiza'ya dinamiş sürüş imkanı da tanıyor. Turbo beslemeli 1.0 TSI'nin 0-100 km/s hızlanma değeri fabrika verilerine göre 9.2 sn olarak açıklanırken maksimum hız 197 km/s olarak kayıtlara geçiyor. Ortalama yakıt tüketimi 4.3 lt/100 km olarak açıklanan TSI'nin sportif kullanımlarda 6.0 lt/100 km sınırında kalması kendisinin ne kadar tutumlu olduğunu da gösteriyor. Kullanma fırsatı bulduğum bir diğer motor seçeneği olan üç silindirli 1.4 TDI ise 90 HP gücünde. 5 ileri oranlı manuel şanzıman ile kombine edilen dizel motor, ayrıca DSG seçeneği ile de sunuluyor. TSI seçeneğine oranla biraz daha kendisini hissettiren dizel ünite ortalam 3.6lt/100 km'lik tüketim ile cimriliğini gözler önüne seriyor.

Yeniden ayarlanan yürüyen aksam

Her ne kadar Ibiza sportif kullanıma uygun bir yapıya sahip olsa da mühendisler tercihlerini sert bir yürüyen aksamdan yana kullanmamışlar. Daha önceki Ibiza'da sert olan bu yapının elden geçirilerek daha başarılı bir sürüş konforu sunuyor olması yerinde bir uygulama olmuş. Çukurlarda dahi amortisörler başarılı bir şekilde darbeleri emerek iç mekandaki huzulu ortamın bozulamamasını sağlıyor. Hızlı virajları kolayca geride bırakan Ibiza'ya bir destek de direksiyondan geliyor. Tam elektrikli hidrolik direksiyon komutları anında yerine getriirken sürüş keyifini de üst seviyede tutmayı biliyor.

Yenilenen Seat Ibiza ülkemize beş kapılı, üç kapılı SC ve Sport Tourer olmak üzere üç farklı karoser ve iki donanım seçeneği ile sunulacak. Satışa çıkma tarihi Temmuz sonu veya Ağustos başı olarak açıklanıyor. Seat Ibiza için benzinli motor seçenekleri arasında 3 silindirli 1.0 lt hacme sahip 75 HP ve 110 HP EcoTSI DSG'nin yanı sıra dört silindirli 1.2 TSI 90 HP bulunuyor. Dizel cephesinde ise yeni üç silindirli 1.4 TDI motor manuel ve DSG şanzıman seçenekleriyle yer alacak.

Kaynak:Autoshow

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version