Kompakt sınıftaki modeller yenilenme sürecine girdi. Birbiri ardına bu sınıfta yer alan araçlar ya yenilendi, ya makyajlandı ya da en geç 1 sene içinde yenilenecek. Ancak bunlar içinde bir tanesi var ki henüz ne yenilendi ne de önemli bir makyaja tabi tutuldu. Bu otomobil satışa sunulduğu ilk anda dinamizmi ile daha çok gençler tarafından tercih edilen Seat Leon. 
Aradan geçen bu kadar zamana rağmen bir süre önce iç mekanında yapılan sınırlı yenilik dışında zamana karşı kendini yenilemeyen Leon, ürün gamına eklenen 1.2 litrelik TSI motoru ile bu eksikliğini kapatmayı hedefliyor.

Yuvarlak hatlı tasarım artık göz aşinalığına sahip

Leon’un yuvarlak hatların ağırlıkta kullanıldığı tasarımı artık göze çok tanıdık geliyor. Önde büyük ızgarası içinde yer alan marka logosu ve büyük farları ile kendine ait karakteristiğe sahip olan Leon arkada ise uzunlamasına konumlandırılmış stopları ile ön kısmıyla tezat bir tasarıma sahip. Önden arkaya sert geçişlerden uzak durularak akıcı geçişlerin kullanıldığı aracın göze hoş gelen bu tasarımı ne yazık ki artık yollarda seyreden pek çok Leon ve uzun süredir satışta olması nedeniyle çekicilikten uzak. Son dönemde tanıtılan pek çok kompakt sınıf otomobil Leon’a göre daha fazla dikkat çekip, yenilikçi çizgileri bünyesinde barındırıyor.

Kasvetli iç mekan herkese uygun değil

Seat Leon’un ilk satışa sunulmasıyla birlikte koyu renklerin hakimiyetindeki iç mekan ve ucuz görünen müzik sistemi olumsuz eleştiri almıştı. Ancak bir süre önce yapılan iç mekan değişiklikleri ile başta müzik sistemi olmak üzere Leon’un iç mekanı VW Grubu’nun standartlarını yakaladı. Fakat koyu renklerin kullanımından hala vazgeçilmiş değil.
Yaşam alanı konusunda özellikle baş mesafesiyle öne çıkan Leon diz ve omuz genişliği konusunda ise rakipleri ile benzer bir tablo çiziyor. Dört kişi için yeterli olan iç mekanda 5. yolcu omuz mesafesi yüzünden biraz sıkıntılı yolculuk ediyor. Arkadaki 341 litrelik geniş bagaj ise yükleme eşiği nedeniyle kullanım zorluğu yaşatıyor.

Motorun gücü boyundan büyük

Daha çok 1.4 litrelik güç ünitesiyle adını duyuran ve son 10 yılın tartışmasız en iyi motoru olan TSI ailesi elde ettiği başarılarla büyümeye başladı. Bunun sonucunda da testimize konuk olan Leon’un 1.2 litrelik TSI seçeneği gün yüzüne çıktı. 4 silindirli aşırı besleme sistemine sahip olan benzinli 1.2 litrelik motor 5000 d/d’de 105 HP güç üretirken 175 Nm tork değerine sahip. 
6 ileri oranlı manuel şanzımanla kombine edilen bu motor seçeneğinde kontağın çalıştırılması ile yüksek güç üretileceği anlaşılıyor. Gaza basıldığı anda yükselen devir saati yola çıkmadan keyfi artırırken ne yazık ki bu olumlu duygular ilk kalkıştan itibaren yerini somurtkanlığa bırakıyor. Kağıt üzerinde çok başarılı olan motor yüksek turbo boşluğu nedeniyle keyfi önemli ölçüde törpülüyor. Hele ki daha önce 1.4 TSI seçeneğini kullanmış iseniz aradaki farkı çok daha iyi anlıyorsunuz. Elbette bu seçenek için kötü demek mümkün değil fakat alışılagelmiş TSI karakteri dikkate alındığında eksiklikler bir hayli fazla.
Buna karşılık çok başarılı çalışma karakterine sahip olan 6 ileri oranlı manuel şanzıman keyfi artırırken ekonomi yapmayı da mümkün kılıyor.

Konfor tasarıma kıyasla yüksek

Sportif karakterli bir otomobil olan Leon; TSI motoru, direksiyonu ve şanzımanıyla da bu iddiasını destekler nitelikte. Her ne kadar süspansiyon sert ayarlara sahip olsa da sunulan konfor şaşırtıcı derecede yüksek. Kasislerden geçerken yaşanan sert yaylanmalar dışında bir eksiği olmayan süspansiyon sistemi Leon’a yüksek bir yol tutuş kabiliyeti sağlıyor. Çok zorlandığında VW otomobillerini andıran önden kaymaların yaşandığı araçta arkadan kopmalar ise yok denecek kadar az. Olası olumsuz durumlarda ise birkaç direksiyon hareketi ile aracı izine döndürmenin kolay olması Leon için son derece olumlu. Elbette bu gibi durumlarda ESP’nin müdahaleleri daha iyi olurdu ancak Leon bu versiyonda ESP’yi sunmuyor.

Zengin donanımın en önemli eksiği ESP

Style donanım paketi ile satılmakta olan Leon 1.2 TSI bu versiyonda 38 bin TL’lik fiyat etiketine sahip. Donanım listesine bakıldığında oldukça zengin bir otomobil olan Leon sadece ESP’yi standart olarak sunmaması ile puan kaybediyor. Bunun dışında sunulan aktif ve pasif güvenlik elemanları ile konfor donanımlarının sayısı bir hayli fazla.


Öne çıkan özellikler
Toplam güç, direksiyon, şanzıman
Göze batan eksiklikler
Eskimeye başlayan tasarım, turbo boşluğu, ferahlık, ESP standart değil

Teknik veriler Seat Leon 1.2 TSI Style
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 71.0×75.6 mm
Motor hacmi 1197 cc
Maksimum güç 105 HP-5000 d/d
Maksimum tork 175 Nm- 1550-4100 d/d
Son hız 187 km/s
0-100 km/s hızlanma 10.9 sn
Şanzıman 6 ileri manuel
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 205/55 R16
Depo kapasitesi 55 lt
Bagaj hacmi 341 lt
Ağırlık 1200 kg
Tüketim (fab. ver.) 4.9/5.7/7.1 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 8.2 lt/100 km
Uzunluk 4315 mm
Genişlik 1768 mm
Yükseklik 1455 mm
Aks mesafesi 2578 mm
Fiyat 38.000 TL

Tasarım 5/10
İlk satışa sunulduğunda tasarımıyla öne çıkan Leon artık yaşlılık belirtileri gösteriyor. Sınıfında son çıkan modeller düşünüldüğünde Leon tasarım konusunda göze hoş gelen bir otomobil olsa da geride kalıyor.

İç mekan 6/10
Yapılan iç mekan geliştirme operasyonundan sonra sıkıcı ve ucuz görünen iç mekan VW Grubu standartlarına bir adım daha yaklaşmış. Arka koltuklardaki yaşam alanında ortalamalar yakalanırken hala ferahlık konusunda sıkıntılar devam ediyor.

Motor / Performans 7/10
Sadece 1.2 litrelik hacmine rağmen 105 HP güç üreten TSI teknolojili motor kağıt üstünde oldukça güçlü. Ancak turbo boşluğunun bir hayli fazla olması diğer TSI motorlardan daha geride kalmasına neden oluyor. Şanzıman ise sürüş keyfini artırıyor.

Kullanım / Sürüş özellikleri 6/10
Çok dinamik bir otomobil olmayan Leon direksiyonu ve şanzımanı ile kullanım keyfini artırırken turbo boşluğu yüzünden puan kaybediyor. Zorlanmalarda önden kayan araç sert süspansiyonuna rağmen konfor konusunda da başarılı.

Fiyat / Donanım 6/10
38 bin TL’lik satış fiyatı Leon’u sınıfının kelepir modellerinden birisi yapıyor. Alt vergi diliminde yer alması ile vergi avantajı yaşayan aracın sunulan donanım paketinin göze batan tek eksiği ESP’nin sunulmaması.

Sonuç
Artık eskimeye başlayan ve iyiden iyiye bunu kullanıcısına hissettiren Leon ürün gamına eklenen 1.2 litrelik TSI motoru ile hem vergi avantajı sunuyor hem de küçük hacim sayesinde nispeten düşük tüketim sonuçlarına imza atıyor. Donanım paketinde ESP’nin standart olarak sunulmaması olumsuz bir özellik olarak dikkat çekerken, kayda değer önemli bir zayıflığın olmaması Leon’un ilerleyen yaşına rağmen hala sınıfının iddialı bir modeli olmasını sağlıyor.

 
Kaynak : otomobilport
 
Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version