Özellikle filoların çok tercih ettiği kompakt sedan pazarı en sık rekabetin yaşandığı arenalardan biri olmaya devam ediyor. Üreticiler maliyeti düşük olan bu otomobiller için zengin donanımlar ya da güçlü motorlar tercih etmiyorlar. Otomatik şanzıman da çok fazla bulunan özelliklerden biri değil. Çünkü bu tarz otomobilleri satın alan insanlar ya da şirketler az tüketen modelleri tercihlerinin ilk sırasına koyuyor. Fakat Volkswagen'in DSG şanzımanı bu gibi problemleri ortadan kaldırabiliyor. Manuel şanzımandan bile daha az yakıt tüketmesiyle ünlünen DSG,, Seat'ın 1991 yılından beri yollarda olan Toledo modelinde de kendine yer buldu. Her ne kadar aracın fiyatını rakiplerinden oldukça artırsa da konforu ve az tüketme özellikleriyle bu sınıfta otomobil arayanlar için iyi bir seçenek olarak karşımızda duruyor.

Volkswagen'den alınan 1.4 litrelik TDI motor 3500 d/d'de 90 HP güç ve 1750 d/d'de 230 Nm tork üretiyor. Performans beklentisi olanları tatmin etmeyen bu motor, ekonomikliğiyle ön plana çıkıyor. Yedi ileri DSG şanzımanla kombine edilen motor Toledo'yu 0'dan 100 km/s hıza 11.8 saniyede ulaştırıyor. Yakıt tüketimine geldiğimizde 100 kilometrede ortalam 3.8 litrelik bir tüketim değeri bizleri karşılıyor. Şehir içinde ise 4.2 litrelik fabrika verisi sunuluyor. Makul kullanımlarda bu değerleri DSG şanzıman sayesinde tutturmak pek de güç olmuyor. Yol tutuşu da sınıf standartlarının altında olmayan Toledo'da ESP standart olarak sunuluyor. Yalıtım konusunda pek başarılı olmayan aracın dizel motor sesini kabin içinde fazlaca duyabiliyorsunuz. Özellikle motor soğukken bu ses daha da rahatsız edici olabiliyor.


Kabin içinde sert plastik malzemelerin  bolca kullanıldığını görüyoruz. Zaten bu sınıfta pek de yumuşak malzemeli kabinler beklememek lazım. Daha önce de dediğim gibi sonuçta bu otomobiller düşük maliyetli olarak üretilmek için yaratılmışlar. Yine de Toledo donanım anlamında pek de fakir bir otomobil değil. 5 inçlik dokunmatik multimedya ekranı Volkswagen modellerinden tanıdık ve standart olarak sunuluyor. Türkiye'de Style isimi tek donanım paketiyle satılan Toledo'da hız sabitleyici ve otomatik klima gibi bir üst segment donanımları da standart olarak sunuluyor. Toledo'nun bagaj hacmi de sınıf standartlarını belirleyecek kadar geniş. Kardeşi Skoda Rapid 530 litrelik bir hacim sunarken, Toledo'nun bagaj hacmi ise 550 litre. Toledo'nun hem ön hem de arka tarafında  ferah bir alan sunuluyor. Arkadaki diz mesafesi de  yine sınıf standartlarını karşılıyor.


Seat Toledo, kompakt sedan sınıfına  DSG şanzımanıyla kendini güçlü bir şekilde hatırlatıyor. En büyük rakibi Skoda Rapid sadece benzinli motorlarında DSG şanzımanı sunarken, Toledo ise dizel motor da DSG sunarak bir adım öne geçmeyi başarıyor. Bu sınıfı tercih edenlerin dizel motoru daha fazla tercih ettiğini düşünürsek buna bir de otomatik şanzıman eklenince  yollarda daha fazla Toledo göreceğimiz kesin gibi. DSG şanzımanın tek dezavantajı ise Toledo'nun fiyatında olmuş. Manuel şanzımanlı 1.4 TDI motorlu Toledo 67.500 TL iken DSG şanzımanı tercih ederseniz 74.000 TL'lik fiyat etiketi karşınıza çıkıyor.

Kaynak: Auto motor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version