Dizel motorun yakıt verimliliği ve otomatik şanzımanın rahatlığını bir arada sunmak artık bütün otomobil üreticileri için her segmentte olmazsa olmaz hale geldi. Ne yazık ki, alıştığımız yüksek yakıt fiyatlarının yanı sıra, özellikle İstanbul trafiğinin çekilmezliği müşterilerin de ilk olarak yakıt tüketimi konusunda daha verimli olan dizel motor seçeneklerini tercih etmesine ve eğer mümkünse bu motorları otomatik şanzıman ile eşlemesine neden oluyor. Bu durumun elbette farkında olan Seat da kompakt sınıfa giriş niteliğindeki sedan modeli Toledo’da 1.6 litre TDI dizel motor seçeneğini, 7 ileri DSG otomatik şanzıman ile birlikte sunmaya başladı. Bu otomobilin, VW grubunun bir başka markası olan Skoda’nın Rapid modeli ile oldukça yakın bir ilişkisi bulunuyor.

VW Grubu'uun Çek Cumhuriyeti’nde bulunan (aslında daha çok Skoda fabrikası olarak da bilinen) Miada Boleslav fabrikasında üretilen Toledo, tıpkı çift yumurta ikizi Skoda Rapid gibi liftback gövdeye sahip. Rapid’e göre daha köşeli farlarıyla dikkat çeken otomobilin kaputunun altındaki 1.6-litre hacmindeki motor 90 bg güç ve 230 Nm maksimum tork üretiyor. Ürettiği güç ve torku ön tekerleklerine 7-ileri çift kavramalı DSG şanzıman üzerinden aktaran Toledo’nun bu ikilisi, fabrika verilerine göre 4.5 lt/100km’lik ortalama yakıt tüketim ve 118 g/km’lik C02 salım değeriyle Euro 5 normlarını karşılıyor. Seat’ın kompakt sedanıyla pratikte elde ettiğimiz 5.5 lt/100 km’lik ortalama yakıt tüketim değeri fabrika değerinden çok uzak değil. Bunun yanında Toledo da şanzımanı nedeniyle tıpkı ikiz kardeşi gibi sürücü ve yolcularına biraz konforsuz bir seyahat sunuyor.

Toledo ile dur-kalk trafikte yolculuk etmek özellikle sarsılmayı çok sevmiyorsanız bazen can sıkıcı olabiliyor, çünkü otomobil ayağınızı frenden çektiğinizde ani şekilde ileri doğru atılıyor ve bu durumu, dur-kalk trafikte tekrar tekrar yaşamak can sıkıcı hale gelebiliyor. Yeni nesil DSG’lerde bu sıkıntının çözülmüş olması, Seat’ın VW Grubu’nun PQ25 platformunda yer alan modeli için masraftan biraz kaçındığını gözler önüne seriyor. Toledo’nun aslında bu küçük detay dışında negatif bir yanı bulunmuyor. İç mekanda kullanılan plastikler sert, ancak marka bu otomobili daha çok dayanıklı olsun diye üretiyor. Arka koltukta bu boyutta bir otomobil için diz mesafesi fazlasıyla mevcut ki, hacimdeki cömertlik arka camla birlikte açılan bagaj kapağının ardında da sizi karşılıyor. Seat Toledo’da dizel-otomatik ikilisini sunmaya başlamasıyla birlikte bu segmentte elini güçlendirmiş gibi görünüyor. Bu seçeneğin, opsiyon listesinde bulunmaya başlaması özellikle filo kiralayan büyük firmaların dikkatini çekecektir.

Kaynak: EVO

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version