Şimdi bu kısaltmalar olmadan da Ford Focus Hatchback 1.6 EcoBoost ismi başlı başına bir spor otomobil izlenimi yaratmaya yetiyor. Neden mi? Hemen kısaca sınıfında birkaç “spor otomobilin” 0-100 km/s test verilerine göz atalım. Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi 235 HP: 7.94 saniye. Opel Astra Hatchback 1.6 Turbo 180 HP: 9.28 saniye. Motor hacmi ve gücüyle birebir rakip olarak karşısına çıkan Astra’nın test tüketimi 9.1 lt/100 km olarak kayda geçerken, Focus HB 1.6 EcoBoost’un ortalama test tüketimi 7.2 lt/100 km. 0-100 km/s hızlanma verisi ise 8.86 saniye olarak kayda geçti. Bu tablodan anladığımız ise Focus 1.6 EcoBoost’un kendinden daha güçlü ya da benzer güçteki iki farklı kompakt hatchback rakibinin ortalamalarında yer alıyor. Ford’un EcoBoost olarak adlandırdığı 180 HP’lik türbo destekli benzinli motor 1600 d/d’den itibaren 240 Nm’lik maksimum torka ulaşabiliyor. Alt devirlerde canlı olduğunu hissettiren otomobilin 6 ileri manuel şanzımanla birlikteliği de sportif istekleri destekliyor.

Manuel şanzıman ele iyi oturan bir vites topuzuna ve belirgin ama çok kemikli olmayan vites geçişlerine sahip. Bu sayede Focus 1.6 EcoBoost’ta hızlı vites değiştirdiğinizde bile vites yolunu şaşırma ya da vites geçişlerinde zorlanma gibi dertleri yaşamıyorsunuz. Debriyaj, fren ve gaz pedalları olması gerektiği gibi. Debriyaj yeterli yumuşaklıkta, fren makul dolgunlukta ve gaz pedalı da hızlanma isteğinizi yerine getirecek hassaslıkta. Aynı hassaslık sürüş dinamiklerini hissetmek istediğimizde de karşımıza çıkıyor. Keskin virajları geçerken ya da limitleri zorladığınızda bile tedirgin olmuyorsunuz. Direksiyon yeteri kadar itaatkar. Sanki ağzınızdan çıkan “birazcık daha sağa, biraz daha sola” gibi komutlar Focus’ta hayat bulup harfiyen yerine geliyor. Virajlarda ön tekerlekler arasındaki torku dengeleyen Dinamik Tork Kontrolü adı verilen elektronik yardımcının da burada payı hissediliyor (Air Maniax Dubai). Süspansiyon sistemi de bu durumda emirleri tam olarak uygulayan bir robot adeta. Kendinden bekleneni yerine getiriyor.

Karoser aşırı sallanmıyor, yeteri kadar dinamik ve sert bir altyapı var. Ama bu sertlik amortisör gürültüsü ya da sert çalışma karakteri gibi konforu etkileyecek biçimde geri yansımıyor. Bu sayede sürücüye yola odaklanmak dışında fazla bir iş düşmüyor. Az önce yakıt tüketiminden bahsetmiştik. Önce bu otomobili tanıyıp da sonra test tüketimini hesapladık. Ardından da sürüş dinamiklerini keşfetmeye iyice vakit ayırdık, işte bu aşamada tüketimin tırmanması bizim için sürpriz olmuyor. Ortalama test tüketiminden çok uzaklaşmamak adına 180 HP’nin nimetlerinden kendinizi uzaklaştırmanız gerekli. Bu durum ekonomi bekleyenleri biraz üzecektir. Ama ayağınızın altında hazırda bekleyen bu kadar gücün olduğunu bilmek size hafif bir böbürlenme hissi de yaşatıyor. Ayrıca elektronik yardımcılar yönünden de oldukça tatminkar bir otomobil Focus. Gerek sürüş dinamikleri gerekse malzeme ve işçilik yönünden göz dolduran modern kokpitiyle başarılı bir alternatif olarak rakiplerinin karşısında.

kaynak: otohaber

 

Galeri






Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version