Günümüzün en önemli kullanım maliyetini yakıt giderleri oluşturuyor. Bu nedenle de üreticiler düşük tüketime yoğunlaşırken kullanıcılar da dizel motorlara ve LPG’li benzinli motorlara ağırlık verdiler. Ancak tüm bu çabalar sonucu hala istenilen ekonomiyi yapmak çok zor. Eğer otomobiliniz düşük tüketime sahip değilse ister dizel isterse de LPG uygulanmış benzinli motora sahip olsun sonuç ay sonunda yine kabarık bir yakıt faturası oluyor. Ancak kimi modeller var ki yakıt konusunda alkışı hak edecek kadar başarılılar. Dizel motorlarda Fiat-GM ortaklığında geliştirilen 1.3 litrelik ünite iyi bir örnekken benzinli motorlarda “ekonomik” sıfatını VW Grubu’nun 1.4 litrelik motoru hak ediyor. Skoda Fabia’da da kullanılan bu motor adeta dizel motor gibi tüketim rakamlarına imza atarak sınıfının en iddialı örneklerinden biri oldu.
Skoda Fabia günümüzde en uygun fiyatlı araçların başında geliyor. Fayda/maliyet endekslerinde üst sıralarda yer alan Skoda modelleri içinde önemli bir paya sahip olan Fabia sıradan olmayan tasarımıyla da beğeni topluyor. Şişkin hatlı tasarımıyla olduğundan daha güçlü görünen otomobil tıpkı MINI’de olduğu gibi tavanında farklı renk alternatifi sunmasıyla da albenisini artırıyor.

İç mekan ucuz plastiğin kurbanı

İç mekanında ise hacmiyle öne çıkan Fabia’da kullanılan plastik kalitesi maliyet düşürme çalışmalarının kurbanı olduğu için göze pek hoş gelmiyor. Bununla birlikte ferahlığı artırmak için kullanılan açık renkler de ucuz hissi kuvvetlendiriyor. Ergonomi konusunda bir sıkıntısı bulunmayan Fabia pek çok rakibinden daha başarılı görüş açıları ile de beğeni topluyor. Aracın arkasındaki 300 litrelik bagaj kapasitesi de yeterli hacmi sunuyor.
Ön koltuklarda omuz mesafesi yeterli olan aracın arka koltuklarında ise 2 kişi için yeterli alan bulunuyor. Eğer 3 kişi yolculuk edecekseniz omuzlar birbirine temas ederken baş ve diz mesafelerinde bir sıkıntı yaşanmıyor.

1.4 litrelik benzinli motor tüketimiyle öne çıkıyor

VW Grubu’nda farklı modellerde kullanılan 1.4 litrelik benzinli motorla konuğumuz olan Fabia bu motordan 85 HP güç elde ediyor. 16 supaplı motor devir çevirmeye yatkın yapısıyla da nefesini hemen kaybetmiyor. Şanzıman konusunda 5 ileri manuel kutudan destek alan Fabia son dişlinin uzun tutulması ile ekonomi yapmayı mümkün kılarken şaşırtıcı biçimde 6. vitese ihtiyaç duymuyor. Bu konuda mühendisleri tebrik etmek gerek. Motor yüksek süratlarde zorlanmaya başlasa da şehir içinde kesinlikle yeterli gücü sunuyor. Yüklü durumlarda ise hızlanmalar bir nebze de olsa daha geç gerçekleşiyor.
Asıl gösterisini tüketimi ile yapan Fabia şehir içi ağırlıklı kullanımlarda bile 6.5 lt sınırında geziniyor. Şanzımanda 6. vites olmamasına rağmen ortaya çıkan bu değer oldukça etkileyici. Zaten VW Grubu’nda farklı sınıflardan pek çok araçta bu motorun neden kullanıldığı da bu tüketim sonucu ile daha kolay anlaşılıyor. Şehir dışı kullanımların ağırlıkta olduğu sürüşlerde ise tüketim hiç zorlanmadan 6 litrenin altına iniyor.
Yol tutuş konusunda beklentileri karşılayan bir otomobil olan Fabia çok zorlandığında kaymaya eğilimli. Bu gibi durumlarda ise ESP olmadığı için kontrayla aracı izine sokmak mümkün. Süspansiyon konfor odaklı hazırlandığı için ve araçta 15 inçlik jantlar yer aldığı için bu kaymalar diğer rakiplere kıyasla daha düşük süratlarde ortaya çıkıyor. Süspansiyon salınımları ise rahatsız edici boyutta değil.
Rüzgar gürültüsünü yüksek süratlerde içeri yansıtan Fabia rüzgardan ise pek etkilenmiyor. Görüş açılarının pek çok rakibinden daha başarılı olduğu araçta yumuşak direksiyon ile dar alanlara park etmek de son derece kolay.

El yakmayan üst versiyonlar daha avantajlı

Farklı donanım seçeneklerinin sunulduğu Fabia başlangıç fiyatıyla el yakmayan bir seçenek. 1.2 lt 70 HP’lik versiyonun 25.970 TL’lik etiketi sınırlar içinde kalmayı başarıyor. Belli ölçüde kişiselleştirilebilen araç ilave donanımları da düşük bedelle sunduğu için üst versiyonları tercih etmek de yarar var. Her ne kadar belli başlı kalemler alt versiyonlar da bile standart olarak yer alsa da özellikle konfor elemanlarının yeterli gelmesi için üst paketler daha uygun bir seçenek olacaktır. 
Şu anda dizel motorda 1.6 litrelik güç ünitesinin sunulması nedeniyle benzinli motorlarla arasında önemli bir fiyat farkının bulunduğu araçta benzinli motorun düşük tüketimi de göz önüne alındığında “dizel versiyona gerçekten ihtiyaç var mı” sorusu akıllarda yer ediniyor. Öyle ki 1.6 litrelik TDI seçeneğinin 36.770 TL’lik başlangıç fiyatına karşılık testini yaptığımız 1.4 litrelik benzinli motor ailesi 27.570 TL’den başlayan fiyat etiketine sahip. Aradaki 9.200 TL’lik fiyat farkını amorti etmek normal kullanımlarla kapanacak bir fark değil.

Öne çıkan özellikler
Motor, tüketim, fiyat
Göze batan eksiklikler
Plastik kalitesi, donanım, kampana arka frenler

Teknik veriler Skoda Fabia 1.4 16V
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 76.5×75.6 mm
Motor hacmi 1390 cc
Maksimum güç 85 HP-5000 d/d
Maksimum tork 132 Nm-3800 d/d
Son hız 175 km/s
0-100 km/s hızlanma 12.2 sn
Şanzıman 5 ileri manuel
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/kampana
Lastikler 195/55 R15
Depo kapasitesi 45 lt
Bagaj hacmi 300-1163 lt
Ağırlık 1104 kg
Tüketim (fab. ver.) 4.7/5.9/8.0 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 6.1 lt/100 km
Uzunluk 4000 mm
Genişlik 1642 mm
Yükseklik 1498 mm
Aks mesafesi 2451 mm
Fiyat 30.575 TL

Tasarım 7/10
Skoda Fabia yolda ilerlerken tüm bakışları üzerine çekmese de güzel tasarlanmış ve yola yakışan bir otomobil. Firmanın yeni yüzünün kullanıldığı araç bu sayede ağabeyleri ile benzerliklere sahip. Arka tasarım öne kıyasla fazla sade.

İç mekan 6/10
Genişliği ile beğeni toplayan iç mekanda kullanılan plastik malzemenin kalitesi vasat. Buna bir de açık renklerin eklenmesi ile iç mekanda ucuz bir görüntü elde edilmiş. Kalite hissini yukarı çekmek için aradaki farkın az olduğu üst versiyonları tercih etmek gerek.

Motor / Performans 8/10
1.4 litrelik benzinli motorda her ne kadar gözler 6. vitesi arasa da 5 ileri manuel şanzıman kullanılmasına rağmen Fabia ekonomik olmayı başarıyor. İlk hızlanmaların yavaş gerçekleştiği otomobilde ara hızlanmalar başarılı. Motor belli sınırlarda performansa izin verirken tüketimden ödün vermemesiyle alkışı hak ediyor.

Kullanım / Sürüş özellikleri 6/10
Direksiyon sisteminin çok direkt olmadığı Fabia alt versiyonlarda ESP’yi standart olarak sunmuyor. İzinden kolay kolay sapmayan araç zorlandığında kontrollü kaymalara izin veriyor. Aslında 16 inçlik jantların standart olarak sunulsa idi yol tutuş konusunda araç bir hayli iddialı konuma gelirdi.

Fiyat / Donanım 8/10
Küçük sınıfın önemli üyelerinden Fabia rekabetçi fiyatıyla albenisini artıyor. Ancak bu fiyat karşılığında sunulan aksesuarlar bir hayli kısıtlı. Bu nedenle de fiyat farkının çok olmadığı üst versiyonları tercih etmekte yarar var.

Sonuç
Küçük sınıf otomobillerin boyutlarında ve özelliklerin ortaya çıkan değişim günümüzde kompakt sınıftan küçük sınıfa önemli bir geçişin olmasına neden oldu. Bunu bilen firmalar da bu araçları daha rekabetçi hale getirdi. Skoda’nın küçüğü Fabia da bu iddiada olan bir otomobil. El yakmayan fiyatı ve dizelleri kıskandıran motoruna eşlik eden VW teknolojisi Fabia’nın tercih edilmesi için çok önemli bir etken. Ancak bu aracı uzun süre kullanmak isteyenlerin küçük fiyat farkını kabul ederek üst versiyonları tercih etmeleri daha yerinde bir karar olacaktır.

 
Kaynak : otomobilport
Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version