Zaman hızla değişiyor. Bir zamanlar fantezi olarak gördüğümüz pek çok şeyi yaşar olduk. Öylesine hızlı bir dönüşüm içindeyiz ki, yakalamakta zorlanıyoruz.

Smart fortwo EQ coupe: İyi Niyetli

Bizler karbüratör ayarı, jikle veya manuel şanzıman gibi kavramları bire bir yaşamış muhtemelen son otomobilci nesliyiz. Kısacası dünden kalanların günleri sayılı. smart için “dün” içten yanmalı motorlar demek. Önümüzdeki yıldan itibaren içten yanmalı yeni smart modelleri göremeyeceğiz. Bu stratejinin nelere gebe olduğunu bugünden görmek mümkün. Zira elektrikli fortwo bugünden yollarda.

Test aracının kapılarındaki çıkartmalar bir yana, elektrikli fortwo’yu benzinli kardeşlerinden ayıran üç görsel detay var:

Ön ızgara ve bagaj kapağındaki EQ logoları ile arka tamponun altında egzoz olmaması. İki kişilik yaşam alanında özellikle baş mesafesi çok cömert. Kokpitte tarz sahibi, sevimli bir tasarım öne çıksa da modern ve öncü ruhu olan bir otomobilde hala monokrom ekranlı basit bir müzik sistemi kullanılması garip.

smart fortwo’nun 2,70 metrelik uzunluğu 1998’de yollara çıkan ilk nesilden 20 cm uzun olsa da hala şehrin en kıvrak otomobiliyle karşı karşıyayız. 6,5 metrelik dönüş çapı şaka gibi bir manevra kabiliyeti anlamına geliyor.

Elektrikli direksiyon sistemi net ve temiz bir yönlendirme imkanı sunarken arka aksın üstündeki batarya, boş ağırlığı benzinli versiyona göre 200 kg arttırıyor. Artan kilolar smart’ın kasislerde veya pürüzlü yollarda daha vuruntu ve titreşim hissettirmesine yaramış.

Smart fortwo EQ coupe Motor Özellikleri

Gelelim smart’ın en çok heyecan verici olan motoruna. 60 kW yani 82 HP maksimum güç çıkışı sunan üç fazlı asenkron elektrikli motorun kesintisiz gücüyse 40 kW (55 HP).

160 Nm’lik maksimum tork otomobil çalıştığı andan itibaren elde edildiği için şehir içi sürüşlerde çok keyifli hızlanma aksiyonları yaşanıyor. 17,6 kWh kapasiteli lityum iyon batarya smart fortwo EQ’ya teorik olarak 160 km’lik sürüş menzili kazandırıyor. Ancak gerçek hayat koşullarında menzilin 120 km dolaylarında olduğunu söylemeliyiz. Elbette kalorifer çalışmıyor ve hız olarak üç basamaklı değerlere çıkmıyorsanız. Zira ısıtıcıyı çalıştırdığınızda menzilde ciddi düşüş yaşanıyor.

Örnek vermek gerekirse batarya yüzde 92 şarj oranındayken ısıtıcı çalışmadığında 116 km olarak görülen menzil, ısıtıcı çalıştırıldığında 81 km’ye düşüyor. Bunun dışında diyelim ki kabin size çok sıcak geldiği için ısıtıcıyı devre dışı bıraktınız. Tekrar devreye aldığınızda sıcak hava üflemesi için birkaç dakika geçmesi gerekiyor.

Isıtmalı ön koltuklar ısıtıcının kullanılmasını nispeten geciktirse de otomobilin soğuk kış günleri için uygun bir tercih olduğunu söylemek çok zor.

Sonuç

156.900 TL, sadece 2,7 metre uzunluğundaki iki kişilik bir mikro otomobil için çok yüksek bir fiyat. Bu açıdan smart fortwo EQ çok pahalı. Olaya başka bir boyuttan bakıldığındaysa fortwo EQ, Türkiye’de satılan en ucuz elektrikli otomobil olarak “daha” kelepir hale geliyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version