Geçmişe doğru, 1907 yılına bir yolculuğa çıkıyoruz. Paris’te yayınlanan Le Mantin Gazetesi’nde bulunan bir ilan, başta Fransa’dakiler olmak üzere bütün otomobil üreticilerine sesleniyordu.

Renklerin Gizemi: Spor Otomobillerde Neden Kırmızı Renk Kullanılır?

1907 yılının yazında “Peking to Paris” adı altında oldukça zorlu bir dayanıklılık yarışı yapılacaktı. Pekin’den başlayacak ve Paris’te tamamlanacak yarış ilk bakışta herkese oldukça ürkütücü geliyordu. Bu yarışı birinci sırada bitirecek kişi dünyanın dört bir yanında konuşulacaktı. 5 farklı ekip yarışa katılacağını açıkladı. Aslında bu durum biraz garip dursa da o dönemlerde otomobil modelleri sayı olarak neredeyse bir elin parmaklarını geçmiyordu. Ayrıca yarış otomobili konsepti henüz çok yeniydi.

Katılımcılar arasında İtalyan “Itala MOD” yarış otomobili çok dikkat ediyordu. Takımın “Scarlet Kırmızısı” otomobili 45 HP güç üretebiliyordu ve bu değer o yıllara göre oldukça etkileyici sayılıyordu.

Kırmızı renk bu denli uzun süreli bir yarış için çok mantıklı bir seçimdi. Zira pigmentlerinden dolayı bu renk çok ucuza mal edilebildiği gibi oldukça da dikkat çekiciydi. Yaklaşık 14:485 kilometre sürecek olan yarışa sürücüler tam depo benzin ve güneş gözlükleri eşliğinde başladılar. Sandığınızın aksine bu yarış için önceden yapılmış bir yol yoktu ve daha önce bu yolculuğu kimse gerçekleştirmemişti.

Kulağa imkansız gibi geliyor fakat çılgın İtalyanlar yarışı 61 günde tamamladılar. Finişe ikinci sırada gelen ve Spyker kullanan takıma bir saat fark attılar. Hatta bazı söylentilere göre İtalyanlar yarış sırasında eğlenmek için Moskova’ya uğramışlar ve rotaya geri dönmüşlerdi. Pilotlar memleketlerine vardıklarında adeta kahramanlar gibi karşılandılar. O gün İtalya hükümeti resmi yarış renklerini günümüz Ferrari ve Maserati araçlarında sıkça kullanılan “Rossa Corsa Kırmızısı” olarak ilan etti.

Tabii spor otomobillerde kırmızının yoğun biçimde kullanılması sadece bu yarışa bağlı değil. Kendisiyle birlikte tutku ve duyguları da beraberinde getiren bir renk ve bu durum tamamen bilime dayanıyor. Yapılan yüzlerce deney sonucunda kırmızının beynimizde oldukça büyük bir etki uyandırdığı ortaya çıktı. Hatta bu çalışmalardan biri, takımlardan birine kırmızı diğerine ise mavi forma giydirip maç başlamadan önce yapılan ankette, ankete katılanların %65’inin kırmızı takımın kazanacağını söylemesiyle gözler önüne sermiştir.

Primatların bazılarında kırmızı lekeler bulunmaktadır ve bunun sebebi primata dominant bir karakter katması ve karşısındaki dişiyi etkileme gücünü artırmasıdır.

Araştırmacılar, erkeklere bir kadın resminin çekiciliğini sordukları bir anket hazırlamışlar. Kırmızı renk elbise giyen kadın çok daha çekici seçilmiş. Hatta, kadın bu renkte elbise giymese bile resimde kırmızı renk çerçeve kullanılınca yine standart resme göre çok daha çekici gelmiş. Bazı çalışmalar ise kırmızının tehlikeyi barındırdığını ortaya çıkarıyor. Son olarak antik Mısır’da sağlıktan tutun zaferlere kadar neredeyse hayatın anlamını sembolize ediyordu.

Sonuç

Toparlamak gerekirse bütün bu çalışmalar spor otomobillerde neden kırmızı rengin kullanıldığını gözler önüne seriyor. Bir spor otomobil tehlikeli, romantik ve çekici olabilir. Kısacası kırmızı renk için, “muhteşem otomobiller için en muhteşem renk” diyebiliriz…

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version