Otomobil teknolojilerinin gelişmesi hızla devam ediyor. Bu gelişimlerden biri de son yıllarda yaygınlığı hızla artan start-stop sistemi. Genellikle orta seviye araçlarda opsiyonel olan ve üst sınıflarda standart donanımla gelen bu özellik, gün geçtikçe tüm seviyedeki araçlarda standart donanım halini almaya başladı.

Start-Stop Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Durulması gereken alanlarda motorun gereksiz yere çalışmasına karşı bir önlem olan start-stop sistemi uyumlu motor kontrol ünitesi, akü şarjı ve sensör gibi parçalardan oluşur. Start Stop sistemi sayesinde yoğun trafikte ya da kırmızı ışıkta otomatik araçlar tamamen durduktan sonra çok kısa süre sonra motor durur. Stop ettiğinde aracın içindeki elektrik yüklerine enerji akışı sürer. Manuel araçlarda ise vites boşa alındığında motor kapanır. Daha sonra harekete hazır olmasının sonucunda debriyaja dokunulmasıyla 1 saniye içinde motor tekrar çalışır duruma gelir.

Start-Stop Sistemi Ne İşe Yarar?

Trafikte motorun gereksiz yere çalışmasını engellemek buna bağlı olarak da motor ömrü ve yakıttan tasarruf edilmiş olur.

Start-Stop Marş Motoruna Zarar Verirmi?

Orta segment otomobillerin büyük kısmı ve üst segmentin tamamında marş motoru, start-stop sistemine uyumlu şekilde tasarlandıkları için herhangi bir zarar söz konusu olmaz. Marş motoru, motor kontrol ünitesi ve akü, bu sistemle uyumlu olarak geliştirilir. Sistem devreye girdiğinde enerji depolanır ve motor tekrar hareketlendirildiğinde depolanmış enerji kullanılarak marş motoru tekrar çalıştırılır. Bu da marş motorunun hiçbir sorun yaşamadan görevini yerine getirmesi demek olur.

 

Share.

1 Yorum

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version