Hava sıcaklığı -13 C derece. Aslında şanslıymışız, çünkü bir hafta önce termometrede -36.5 C derece yazıyormuş. İstanbul’dan yola çıkarken hava sıcaklığı +14 C dereceydi. Zaten 27 C derecelik bir farkla yüz yüzeyiz; 50 C derecelik bir farkı hayal bile edemiyorum.

Subaru Modelleri’yle Kar ve Buz Kaplı Zeminlere Doğru

Finlandiya’da Rovaniemi adlı kentteyiz. Turistik bir bölge; çünkü Kuzey Kutup Dairesi buradan geçiyor. Yani kutup bölgesine giriş noktasındayız. Neyse ki içliklerimiz, kalın kazaklarımız, botlarımızla tam tekmiliz. Burada olma sebebimiz ise heyecan verici: Subaru modelleriyle kar ve buz kaplı zeminlerde azmaya geldik.

Subaru otomobil dünyasının en özel markalarından biri. Geleneklerine bağlı, burnunun dikine giden bir marka. Boxer motor ve simetrik dört tekerlekten çekiş sistemleri alamet-i farikaları… Son dönemde bunlara gelişmiş elektronik güvenlik sistemleri de eklenmeye başladı. Parkurda bizi, Impreza, XV, Forester, Levorg, Outback, WRX STI ve BRZ bekliyor. Impreza, Türkiye’de satılmıyor ama merak ettiğim modellerden biri. Tabii WRX STI adı bile adrenalin salgılamamıza yetiyor.

Subaru Forester, Outback ve XV’nin Performansları

Sabah 07:00’de kalkıyoruz ve karanlıkta kahvaltıya gidiyoruz. Kahvaltı çıkışı Forester, Outback ve XV’ler bizi bekliyor. Asfalt neredeyse hiç görünmüyor, tüm otomobillerdeyse Kuzey Avrupa ülkelerine özgü kış lastikleri takılı.

Subaru konvoyu nedense otelin çıkışına doğru değil kayak pistine doğru hareket ediyor. Daha ne oluyor diyemeden kayak pistinin tepesinde olduğumuzu fark ediyorum. Tamam, dört tekerlekten çekiş sistemi kaygan zeminlerde yol tutuş konusunda ciddi avantaj sağlar ama ya kayak pistinden inerken?

XV’nin direksiyonundayım ve bu dik ve üstelik sert karla kaplı pistten güvenli şekilde inmek için yaptığım tek şey, X-Mode düğmesine basmak. Bu gelişmiş kontrol sistemi, frenleri, CVT şanzımanı simetrik 4×4 sistemini, ESP’yi, ABS’yi ve motor besleme sistemini kumanda ederek, 4 km/s hızda beni aşağı indirdi.

Sektörde genel olarak Eğim İniş Kontrolü olarak adlandırılan bu sistem birçok markada karşımıza çıksa da bu kadar etkin çalışanına rastlamak zor. Çünkü X-Mode çok zorlu koşullarda, örneğin derin karda ya da buzla kaplı yokuşları çıkarken de inanılmaz işler başarıyor. Yani sadece bir eğim iniş kontrol sistemi değil. Diğer yeteneklerini görmek için çok beklemem gerekmedi.

Orman içerisinde traktörle açılan bir yoldan ilerlemek zorunda kalınca X-Mode’un başarısını alkışlamaktan başka bir şey yapmama gerek kalmadı. Zeminden yüksekliği 22 cm olan XV, bazen altını kara sürterek ilerlerken yaptığım tek şey gaza basmaktı. Özel hazırlanmış son derece dik ve buzla kaplı tepeye tırmanıp inmek de bu sisrem sayesinde çocuk oyuncağı gibiydi. Açıkçası kompakt sınıfta yer alan hatta biraz da narin görünen bu SUV’un, Forester ve Outback gibi off-road ortamına daha hazırlıklı görünen ağabeylerinin peşinden rahatlıkla gitmesini beklemiyordum.

Forester ve Outback ile de aynı parkuru geçtik ve yüksek motor güçleri sayesinde daha iştahlı şekilde gaza basmak keyif verdi. Yol tutuşla ilgili bir piste girdiğimizde simetrik 4×4 sistemi ve X-Mode’un buzla kaplı zeminde virajlardaki güvenliğini ve hızlanmalardaki başarısını test etme fırsatım oldu. Ayrıca pistin bir noktasında sol tekerlekler yumuşak karda, sağ tekerlekler de buz üzerindeyken hızlı kalkış ve fren denemelerinde de çekiş sisteminin sağladığı denge vurgulanıyordu. Özel hazırlanmış tümseklere sahip bölümde de her üç model de sürekli üç tekerlek üzerinde hareket etti. Artık bu otomobillerin neler yapacağını anlamıştık. Yani heyecanımız sönmeye yüz tutmuştu ki, sıra drift parkuruna geldi. WRX STI ile ilk tanışmam burada oldu.

300 HP güç, 400Nm tork ve simetrik dört tekerlekten çekiş. Buzda drift yapmak bu otomobille çocuk oyuncağı. Gaz pedalıyla kontrol son derece kolay. İstediğinizi anında yerine getiren bir direksiyon. Ralli genleri hala son derece baskın. WRX STI ile bu kez bol virajlı bir pistteyim. Önce korkutuyor. Zemin tamamen buz ve altımda gerçek bir performans canavarı. Düzlüklerde gaza basıyorum ama viraj nasıl dönülecek? Neredeyse kendi dönüyor! Tabii benim de biraz katkım var. Herkes bu otomobili bekliyor. İsteksizce inip, hiç bu zeminin otomobili gibi görünmeyen BRZ’ye geçiyorum. Arkadan itiş ve buz! Neyse ki çivili lastikleri de var. Ayrıca süspansiyon elden geçirilmiş. Artık Sachs marka amortisörler kullanılıyor. Fren sistemi de Brembo. Drift için yaratılmış sanki ama diğer kardeşleri kadar affedici sayılmaz. Daha dikkatli kullanmayı gerektiriyor. Tabii bu durumda keyif de artıyor.

Subaru Levorg ve Impreza da Sahnede

Sırada ne var? Levorg ve Impreza. WRX STI’ın alt yapısından yararlanılan Levorg kendinden emin bir şekilde ilerliyor. Kardeşlerinden aşağı kalmıyor, tabii derin kar hariç. Benzer durum Impreza için de geçerli. Bu pistte en rahat kontrol ettiğim model ya da en huzurlu olduğum model Impreza oldu. Yine de bu iki model de adrenalin istediğinizde bunu sağlama potansiyeline de sahip.

Akşam yemeğine gidiş yolunda neredeyse tek aracın geçebileceği buzla kaplı köy yolunda Outback’in konforu pastanın üzerindeki çilek gibiydi. Neredeyse 10 saat boyunca Subaru modelleriyle kar ve buz üzerinde yapılabilecek ne varsa yaptık. Sonuç mu? Keyif, güvenlik ve performans bir arada!

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version