Subaru markasının Türkiye’deki giriş modeli olan Subaru XV, yeni karoseriyle çok daha iddialı. Otomobilin tasarımı 2012 yılında yollara çıkan birinci nesil XV’nin ana hatlarını taşısa da farklılaşmayı başarıyor.

XV; sivri burun yapısı, eğimli tavan çizgisiyle boyutlarını belli etmeyen bir kompakt SUV. Selefinden 15 mm daha uzun olan yeni XV’nin dingil mesafesi 30 mm daha uzun. Genişliği 20 mm, yüksekliği 45 mm arttırmış. Boyutları sınıfındaki birçok rakibinden uzun.

Yeni, koyu renkli farlarıyla daha sportif görünen XV’nin LED gündüz farları baz donanımda bulunmuyor. Ön panjur tasarımı selefine benzer çizgilere sahip. Ön tampon, çamurluk çerçeveleri, marşpiyeler ve arka tampondaki plastik kaplamalar da selefinden taşınan detaylar. Profil çizgisi de selefiyle benzerlik gösterirken arka kapı kolu üstünden yükselip stoplara uzanan çizgi yeni. Selefinde tek parça olan stoplar yeni nesilde bagaj kapağının üstüne kadar uzanan çift parçadan ulaşıyor. Artık daha iri olan stoplarda standart olarak LED aydınlatma sunuluyor.

Otomobilin iç mekanının da daha modern olduğunu görüyoruz. Malzeme kalitesi başarılı. Düğme yerleşimi selefinde olduğu gibi dağınık. Orta konsoldaki çift ekran tasarımı yeni nesilde de kullanılmaya devam ediyor. Göz hizasına yerleştirilen 6,3 inçlik renkli ekrandan saat, sıcaklık, yakıt tüketimi, menzil, çekiş sistemi ve klima ayarlarının bilgileri izleniyor. Onun altında çift havalandırma ızgarası ve altında da 8 inçlik dokunmatik multimedya ekranı bulunuyor. Dikkat dağıtıcı bu tercih ergonomi puanı kaybetmesine yol açıyor.

XV’in ön koltuklarında uzun boylular da rahat edebiliyor. Koltuk destekleri başarılı. Arka koltuklar da geniş yaşam alanı sunuyor.

Subaru XV’in güvenlik donanımları arasındaki EyeSight sistemi de geliştirilmiş. Adaptif hız kontrolü sağlayan sistem öndeki araç ile mesafeyi ve hız farkını koruyor. Sistem motoru, şanzımanı ve freni kontrol ediyor. Ön camdaki stereo kamera sistemi şerit takip asistanı için de görevde. Şerit çizgilerini takip eden sistem araç şeritten çıktığında sesli uyarı veriyor.

Otomobilin konfor özellikleri de ilerleme göstermiş. XV, daha sessiz ve tok bir sürüş tecrübesi sunuyor. Ses yalıtımı daha iyi. Direksiyon sisteminin tepkileri daha net. Sürücüye geri bildirimleri başarılı.

Subaru XV 1.6i Xclusive Motor ve Yakıt Performansı

Subaru XV, 1,6 litre ve 2,0 litrelik benzinli motorlarla üretiliyor. Fiyat listesinde ise sadece, selefinde de kullanılan 114 HP’lik, 1.6 Boxer bulunuyor. Atmosferik motor alt devirlerde beklenildiği gibi sakin hızlanıyor. Ani hızlanma isteklerine sakin cevap veriyor. Yakıt tüketimi konusunda ise rakipleri karşısında avantaj sağlayamıyor.

Subaru XV’in rakiplerinin neredeyse tamamında küçük silindir hacimli, aşırı beslemeli motorların olması, rakipleri karşısında zayıf hissettirmesine yol açabilir. Ancak geleneksel tipteki atmosferik motorun keyfini sürmek isteyenler XV ile mutlu olacaklardır.

Sonuç olarak Subaru XV’deki gelişme göz dolduruyor. Sürüş konforu, donanımları, standart olarak dört tekerlekten çekiş ve otomatik şanzıman sunuyor oluşu avantajlı olmasını sağlıyor. Üstelik kompakt sınıftaki SUV’lar arasında baz fiyatıyla da oldukça cazip görünüyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version