Subaru için XV oldukça önemli bir otomobil. Markaya bir anlamda giriş modeli olan Subaru XV, global platformunda da ilk temsilcisi. Bu modüler platform 2025 yılına kadar üretilecek olan elektrikli, hibrit ve benzinli motora sahip tüm Subaru logolu otomobiller için kullanılacak.

Yeni platformda geliştirilmiş sağlamlık, konfor, güvenlik ve verimlilik konularında Subaru’ya daha rahat ilerlemenin önünü açıyor. Yeni platformla ilgili verilen bilgiler arasında yüzde 70 ile 100 oranında daha güçlü olduğu, arka travers yapısının sertliğinin iki katına çıkartıldığı bulunuyor. Elektrikli direksiyon kutusu ve tepkileri de geliştirilmiş.

Yeni Subaru XV’nin Öne Çıkan Özellikleri

Yeni XV selefine göre 15 mm uzunluk, 30 mm dingil mesafesi, 20 mm genişlik ve 45 mm toplam yükseklik artışı sunuyor. Arka koltuklardaki omuz mesafesi de 29 mm arttırılmış. Boyutlardaki artışlar bize XV’nin daha geniş bir yaşam alanı sunabildiğini gösteriyor. Omuz mesafesindeki genişlik dışında diz mesafesinde de daha cömert bir alan sunuluyor.

Yeni XV’nin minimum yerden yükseklik değeri ise selefiyle aynı: 220 mm. Otomobilin 18 derecelik yaklaşma açısı da selefiyle aynıyken 24 derece olan uzaklaşma açısı artık 29 derece.

Bagaj hacmi ise selefinde 380 litreyken yeni nesilde 385 litre olarak belirtiliyor. Bagaj hacminde kayda değer bir fark olmasa da bagajın yeni yapısı sayesinde minimum yük giriş genişliği 9 mm, tabanda yük giriş genişliği 100 mm arttırılmış. Artık daha kullanışlı bir bagaj alanı sunduğu söylenebilir.

Profilden selefiyle benzer hatlara sahip olduğu görülen XV’nin stopları daha geniş ve daha kolay fark edilebilir, çift parçalı bir tasarıma sahip. Önde ise daha geniş bir ön panjur, daha kaslı görünüm sağlayan tampon eklentileri ve yeni farlar fark ediliyor.

Siyah zeminli farların selefine göre daha sportif ve zarif göründüğünü söyleyebiliriz. Adaptif LED farlar, virajlarda, dönüşlerde veya kavşaklarda sürüş yönünü aydınlatmak için sağa ya da sola doğru yönleniyor. Subaru’nun güvenlik donanımı olan EyeSight’ın gece görünürlüğü ve tanıma özelliklerini arttıran Bi-LED sistem XV’de ilk kez bulunuyor.

Ön camda fark edilen EyeSight kameraları sürüş destek sistemleri için çalışıyor. Çarpışma önleyici fren sistemi, çarpışma önleyici gaz kontrolü, adaptif hız kontrolü, şerit ihlal uyarısı gibi sürüş güvenlik sistemleri XV’deki güvenlik seviyesini arttırıyor.

Otomobilin içerisine geçtiğimizde kalite algısının arttırıldığını görüyoruz. Hareketli bir tasarıma sahip konsolda malzeme ve işçilik kalitesi sınıfının standartlarında. XV’nin değerini arttıracak bir donanım ise yeni multimedya sistemi. 8 inçlik dokunmatik renkli ekranın çözünürlüğü başarılı.

Virajlı yollar ve iniş-çıkışın bolca olduğu parkurda yol aldığımız XV’de ilk dikkatimizi çeken biraz daha küçültüldüğü hissedilen direksiyon simidinin daha ergonomik olduğuydu. Sürüş sırasında otomobilin kabin içerisine daha az ses aldığını fark ettik. Karoserdeki salınımlar azalmış. XV keskin virajlarda bile yüksek karosere rağmen güvenli hissettiriyor. Aktif tork yönlendirme ve 4×4 sisteminin de katkılarıyla otomobilin viraj alma kabiliyeti oldukça başarılı. Tabii düşük ağırlık merkezini sağlamada önemli payı olan boxer motor da unutulmamalı.

Subaru XV Motor Özellikleri

XV 1,6 litre ve 2,0 litrelik benzinli motorlarla üretiliyor olsa da Türkiye’de sadece 1,6 litrelikle satılıyor. Selefinde olduğu gibi 114 HP güç üreten motor elden geçirilip ağırlığı 12 kadar düşürülmüş. Sıkıştırma oranı 10,5:1’den 11,0:1’e yükseltilmiş. Bu sayede alt devirlerde daha canlı bir yapı sunması hedeflenmiş. Motorla birlikte, sürekli değişken oranlı CVT şanzımanın da ağırlığı 77,8 kg azaltılmış.

Geleneksel tork konventörlü otomatik algısı yaratan, tork konventörlü CVT tipi şanzıman türünün akıcı çalışan örneklerinden. 1,6 litrelik atmosferik motor, 4×4 aktarma ve CVT şanzıman üçlüsü yakıt ekonomisinden çok, güvenlik ve konfor konularında öne çıkabiliyor.

Bu konulara önem veren tüketiciler yeni XV ile memnun olacaklardır. XV 1.6i Xtra 114.900 TL, XV Xtreme 149.900 TL ve XV Xclusive ise 149.900 TL’den satılmaya başlandı.

Sonuç: Subaru’nun kompakt crossover temsilcisi XV yeni platformuyla daha tok bir sürüş hissi yaşatıyor. Konfor ayarı arttırılan otomobilin yol tutuş konusunda da kendini ilerlettiği söylenebilir. Sadece benzinli atmosferik motorla satılıyor oluşu, farklı bir alternatifi olmaması dezavantaj olsa da makul bir başlangıç fiyatı, standart olarak 4×4 çekiş sistemi sunması ve donanımlarıyla ilgi çeken bir alternatif.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version