Umarım, anlattığımız adımları hiçbir zaman uygulamak zorunda kalmazsınız. Fakat insanlık hali, aracınızla denize ya da bir su kütlesine düştüğünüzde araçtan kurtulmak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Böyle bir duruma hazırlıklı mısınız?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, her yıl sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde 400’ü aşkın insan suya düşen arabaları yüzünden ölüyor. Bu oran size az gelebilir fakat sizin de başınıza gelebilir.

Otomobiliniz suya düştüğünde aklınıza ilk ne gelir? Tabi ki araçtan çıkmak gelecektir. Ancak çoğu insan aracı suya düştüğünde araçtan çıkmak için çabalamak bir yana dursun, ambulansı arayıp ölümü bekliyor.

Kanada Manitoba Üniversitesinde termofizyoloji profesörü Dr. Gordon Giesbrecht, SWO ismini verdiği formül sayesinde otomobilinizin içinden 20 saniyede çıkabiliyorsunuz. Eğer aracın arkasında çocuğunuz varsa bu formulün ismi SCWO haline geliyor. Bu formülde ise önceliğiniz çocuğu araçtan kurtarmak oluyor.

SWO formulü nasıl çalışır?

SWO formulüne göre, suya düştüğünüzde öncelikle emniyet kemerinizi çıkarmanız gerekiyor. Hemen ardından aracın penceresini açmaya çalışın çünkü kapıyı açmak gerçekten büyük bir fiziksel güç isteyecektir. Bunun sebebi de kapının yatay, camın dikey düzlemde açılabilir olmasıdır.

Eğer pencere elektronikse ve açılmıyorsa, aracın camını kırabilecek sertlikte bir metal bulun ve camı bu şekilde kırmaya çalışın. Camı kırdıktan sonra derin bir nefes alarak, araçtan güvenli bir şekilde çıkın.

Tüm bu uygulamaları yaparken ambulansı ararsanız, büyük vakit kaybedeceğinizi söyleyelim. Örnek bir kaçış videosunu daha aşağıdan izleyebilirsiniz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version