Toyota ve çarpıcı tasarım kavramının aynı cümle içerisinde geçtiğini pek sık göremeyiz. Ancak 4360 mm uzunluğundaki Toyota C-HR, sadece üreticisi için değil, otomobil dünyasının geneli için çok etkileyici görünen bir model.

SUV ve coupe tarzlarını bir arada sunan C-HR’nin basık tavanı, farlardan stoplara uzanan kontur ve eğimli arka cam dikkat çekiyor. 1,55 metrelik toplam yükseklik, sınıfındaki rakiplerinin genel ortalaması dikkate alındığında yaklaşık 6-7 cm daha alçak.

Alçak tavanla birlikte baş mesafesi elbette kompakt bir SUV’dan beklenen seviyede değil ancak bir hatchback’ten iyi olduğu da gerçek. 5 kişilik kabinde sunulan yaşam alanı aslında otomobilin karoser yapısına göre yeterince geniş. Ancak kabindeki temel sorun kasvet. Koltuklar, tavan, kokpit ve kapı içleri koyu renk olunca ortam gerçekten basık bir hale geliyor. Bununla birlikte işçilik ve malzeme kalitesi sorunsuz.

Motor/Sürüş Özellikleri

Hibrit teknolojisinin öncüsü ve en yaygın temsilcisi olan Toyota’nın, dizel motorlarla vedalaşmasının simgelerinden biri olan C-HR’de sadece benzinli ve hibrit motor seçeneği var.

Test aracımızda bulunan 1,8 lt 98 HP’lik 4 silindirli benzinli motora eşlik eden 53 kW gücündeki elektrikli motordan ulaşan hibrit sistemin sürekli gücü 122 HP.

Elektrik desteği ilk kalkışta ve şehir içi hız aralıklarında kendini çok iyi belli ederken, hız 70-80 km/s civarlarına geldikten sonra karşımızda sanki sadece 120 HP’lik atmosferik benzinli bir motor kalıyor.

Şehir içi sürüşlerde sadece elektrikle de yol alınabildiği için çok huzurlu bir sürüş hissi oluşurken, hızla birlikte motor gürültüsü ve titreşimi de artıyor.

Sürekli değişken oranlı bir otomatik kullanılması şehir içinde konforu arttırıyor. Hibrit sistem çevre yolları ve otoyol sürüşlerinde yakıt tüketimi ve konfor anlamında önemli bir avantaj sunamıyor. Yol tutuş özellikleriyle keyif veren C-HR, süspansiyon konforunda da geçer not alıyor.

Rekabet Karnesi

Kompakt sınıfta hibrit bir SUV/Crossover isteyenler için C-HR dışında bir de Kia Niro var. 1,6 lt’lik benzinli motoruyla MTV’de yıllık olarak yaklaşık 1.000 TL daha avantajlı olan Niro’nun başlangıç fiyatı 170.900 TL olarak belirlenmiş.

En uygun fiyatlı C-HR Hybrid ise 154.550 TL. Arada yaklaşık yüzde 10’luk bir fark var. Dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı kompakt SUV’ların başlangıç fiyatları da benzer seviyede.

Sonuç

Toyota C-HR iki dünyayı, SUV ve coupe’yi kompakt boyutlarda hibrit teknolojisiyle başarılı biçimde bir araya getiriyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version