Çağımızın yükselen teknolojik trendi otonom sürüş sistemleri üzerine harıl harıl çalışan Toyota, şuana kadar elde ettiği başarıları kamuoyuyla paylaşma noktasında pek de hevesli değil. Reklam yapmaktansa çalışmalarını sessiz sedasız yürütmeyi tercih eden Japon otomotiv üreticisi, bu yılki CES fuarına kadar otonom sürüş modelini tamamlamayı hedefliyor.

Evet, Toyota Research Institute (TRI) yani Toyota Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni bir otonom araç ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenecek olan CES 2018 fuarında ilk kez görücüye çıkacak. Ancak diğer çoğu firmanın aksine bu otonom araç sıfırdan geliştirilmeyecek. Toyota, son model bir Lexus LS 600hL hibrid lüks sedan modelini sürücüsüze çevirecek. Dış görünüş açısından pek de bir değişiklik göze çarpmayacak. Tabii aracın tavanında yer alan kamera ve sensörleri saymazsak.

200 metrede ne var ne yok, hepsini tarıyor

TRI’ın geliştirmiş olduğu Platform 3.0 teknolojisinde mevcut bulunan Luminar lidar teknolojisi, arabanın 200 metre çapındaki her şeyi tarayarak nesne tanımlaması yapıyor. Arabanın dört bir yanındaki kısa menzilli lidar sensörleri de etraftaki yayaları ve ufak engelleri fark edebiliyor.

Bugüne kadar geliştirilen sürücüsüz araçlarda genelde sensörler aracın tavanına konumlandırılıyor ve çok çirkin bir görüntüye yol açıyordu. Vızır vızır dönen lidarların araba sahiplerini pek de mutlu etmediği bir gerçek. Bu duruma karşı çözüm arayan Toyota, sensörleri mümkün mertebe kaportanın altına gömmeye özen göstermiş.

TRI Platform 3.0 teknolojisine dair merak ettikleriniz varsa, bu videoyu izlemeniz tavsiye edilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version