Toplumlar var olduklarından bu yana onlarca hatta yüzlerce büyük devrimle karşılaştı. Ardından hayatları ve ona dair çok şey değişti. Kişisel olarak da yaşamımızda etken veya edilgen olmak suretiyle devrim tabir edilecek değişimler yaşarız. Mesela çocuk sahibi olursunuz ve bu çok ciddi bir devrimdir değil mi?… Ancak değişimle birlikte gelişen yeni düzen veya anlayışın sürekliliği de içeriği kadar önemlidir. İşte bu noktada Yamaha‘nın yaptığı Niken bir devrim olacak mı göreceğiz. Ancak ben peşinen fikrimi söyleyeyim bu bir devrim değil… Lakin takdir edilesi bir hamle. Hem de mühendislik, pazarlama, vizyon ve imaj gibi birçok açıdan.

Yamaha Niken Bir Devrim mi?

Peki, bu üç tekerlekli gerçek motosiklet daha kolay kullanılsın, herkes kullansın, korkan biraz daha ikna olsun diye mi yapılmış? Hayır, bilakis bu motosiklet bence daha da tehlikeli bir alet. Yapılış amacı zaten daha tehlikeli işleri, daha hızlı viraj dönebilmeyi amaçlıyor. Aslında temel mantık ön tutunmanın artması, otomobile benzer bir şekilde sürüş çizgisiyle kafadan kaymanın minimize edilmesi.

Yamaha yetkilileri net bir şekilde ifade ediyorlar; virajlarda daha iyi bir tutunma, daha erken ve sert gaz açabilmeyi hedefledik diyorlar. Peki, bu manada farkı anlayacak ve kabiliyeti kullanacak sürüşü sokakta yapabilir misiniz? Bence hayır. Farkı anlamak için asıl olarak bu makineyi pistte kullanmak gerek. Çok iyi bir dağ yolunda da keyif almak babında bu yetenek nispeten gün yüzüne çıkar; biraz da sizin tecrübenize bağlı olarak.

Aslında motora kısaca değinip daha çok merak edilen sürüşe geçmek iyi olacak. Blok MT 09’dan da tanıdığımız üç silindirli 847 cc’lik 115 HP gücündeki makine. Performans olarak 263 kg ağırlığındaki Niken’i memnun edici klasmana taşıyor. Üst devir ve hızlarda MT 09 kadar agresif değil ama canlılığını yitirmemiş. 4-5 bin devir bandında yeterli ataklığı gösteren motor, 7 bin civarında gücünü daha istekli olarak ortaya koyuyor. Maksimum güç 10 bin devirde.

Gaz tepkileri genel olarak çok iyi, hem üst devirlerde hem de alt devirlerde sürüş akıcılığını baltalamadan ve sürücünün gaz kullanım konforunu etkilemeden işini yapıyor.

8500 devirde maksimumunu bulan 87,5 Nm’lik tork özellikle alt devirlerde çok başarılı. Trafik içinde veya sık virajlı yavaş sayılabilecek yollarda sürücünün işini kolaylaştırıyor. Sık vites değiştirmek zorunda kalmadan keyifli ve verimli sürebiliyorsunuz. Vites yükseltirken “hızlı değiştiricisi” olan şanzıman, oranları ve geçiş kolaylığıyla iyi bir üretim. Çekiş kontrol sistemi ve üç kademeli sürüş modları yine standart olarak var.

Yamaha Niken Nasıl Bir Sürüş Hissi Veriyor?

Peki, gelelim sürüşe. Nasıl bir his veriyor en çok merak edilen doğal olarak bu! Gözünüzü bağlasalar ve Niken’e bindirseler ve ilerlemeye başlasanız “Aa, önde iki tane tekerlek var değil mi!” falan demezsiniz. Yani, çok uzman bir yarış pilotu vs değilseniz anlamazsınız… Bu arada dip not; otururken araları 41 cm olan tekerlekleri görmüyorsunuz…

Standart sürüş anında normal bir motosikletten pek farklı dinamikleri olduğunu söyleyemem. Bazı scooter örneklerinde olduğu gibi ön düzenin kilitlenme veya iki tekerleğin sabit durması gibi özellikleri yok. Bence olmaması da çok isabetli. Ön taraf doğal olarak daha ağır ama bunu hareket halinde hiç hissetmiyorsunuz. Yavaş manevrada veya geri harekette kendini gösteriyor. Fakat ben trafikte veya yavaş manevrada kafa dengesizliğini daha çok yaşatan tek tekerlekliler de gördüm.

Virajda yatma hissi öyle çok garip değil. Resmi olarak 45 derece yapabildiği ifade ediliyor, ki bu ciddi bir açı. Ben tahminen 25 derece gibi bir açıda garip bir his aldım, orada “ben biraz farklıyım” diyor, devamında normalleşiyor. Ama bunu bir handikap olarak söylemiyorum. Bu arada standart motosiklet kadar kolay yatmıyor özellikle bu 25-30 dereceden sonra gidonla kontra yapmak istiyor.

Ön takımda ciddi bir mühendislik var. Ön süspansiyon dört tane ama arkadaki 43 mm olanlar aslında darbe sönümlemesini yapıyor öndeki 41 mm olan daha çok rijitlik ve iki tekerleğin kooordinasyonu açısından fonksiyon taşıyor. Son derece yumuşak bir ön süspansiyon var. Çok sert ön frende kaysanız bile düşme riskiniz çok az. Yağmurda bir virajda ön tekerlekler kaydı ve sonra tutundu, tek tekerlekte o an kesinlikle düşmüştüm. İşte böyle de bir avantaj söz konusu.

Yamaha Niken Şehir İçi Trafikte Nasıl?

En çok merak edilen bir diğer konu da trafikte filtreleme yani aralardan geçiş… Tahmin ettiğimden daha az sorun yaşadım ya da beklediğim kadar engellemedi desem yeridir. Ama yine de özellikle dar şehir içi yollarında sizi bir parça sınırlandırıyor.

Öte yandan BMW R 1200 GS’in aynalar dahil genişliği 980 mm, Niken ise 885 mm aynalar hariç. Bu arada aynalar öne konumlanmış.Pek sevmem ama müthiş iş çıkarıyorlar.

820 mm sele yükseliğinde gayet konforlu bir oturma ve gidon pozisyonu var. Biraz geride oturuyorsunuz. Arka amortisörün sertliğiyle de birleşince biraz darbelerde konfor eksiği oluşuyor.

Ortalama sakinlikte bir kullanımla 5,2 lt/100 km ortalama yakaladım. Biraz agresifleşince 6,4 lt/100 km‘ye çıktı bu değer.

Son olarak yağmurlu, çamurlu havalarda ayaklarınızı ıslatan tek tekerlek yerine çift tekerlek var bu bilgi de burada dursun…

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version