Bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz uçan arabalar nihayet gerçek oluyor! Hollanda menşeli PAL-V International BV şirketi tarafından geliştirilen uçan araba modeli PAL-V Liberty, önümüzdeki Mart ayının başında İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenecek olan otomobil fuarında görücüye çıkacak.

Uçan otomobil hayalini gerçeğe dönüştüren şirketin CEO’su Robert Dingemanse, karbon fiber kompozitten imal edilen modelin halen daha AR-GE çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Fuarda tanıtılacak olan model de PAL-V şirketinin tam üretim başlamadan önceki son AR-GE prototipini temsil edecek.

Sertifikasyon süreci 2019 yılında tamamlanacak

Ayrıca Dingemanse, “Aracı sivil halkın kullanımına açmak için gerekli tüm sertifikalar, modele son şeklini verdiğimiz zaman temin edilecek. Arabamız şuan uçuşa hazır, ancak sertifikaların tamamlanması 2019 yılını bulabilir. Bu tarihten itibaren PAL-V Liberty’nin anahtarları müşterilerimize teslim edilecek” açıklamasında bulundu.

PAL-V şirketinin başmühendisi Mike Stekelenburg ise “Geliştirdiğimiz uçan otomobilin rüzgarlı açık havada ve mevcut yollar üzerinde başarıyla kontrol edilebilmesini, benimsemiş olduğumuz tasarım felsefesine borçluyuz. Tasarım, mühendislik ve üretim aşamalarında yetkinliği kanıtlanmış teknolojileri kullandık” dedi.

Bu araç “gyroplane” olarak adlandırılıyor

Her ne kadar halk arasında “uçan otomobil” olarak biliniyor olsa da PAL-V Liberty aslında bir tür “gyroplane” modeli. Ön kısmındaki karbon fiber rotorlar yardımıyla uçabilen araç, havacılık kurumları tarafından sertifikası alınmış iki adet otomobil motoruna da ev sahipliği yapıyor.

PAL-V Liberty’nin iki kişilik bir araç olduğunu da not düşmüş olalım.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version