Şu ana kadar yaşanmış en büyük otomobil skandallarından birisi şüphesiz Takata hava yastıkları ile ilgili. Bu skandal Takata hava yastıklarının patladığı zaman etrafına şarapnel parçaları saçarak insanları korumak yerine öldürmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Takata Hava Yastığı Skandalı

Hava yastıklarının içinde bulunan bulunan itici sodyum azid gazı oldukça güvenli ve hava yastığının düzgün bir biçimde açılmasını sağlayan bir madde olarak kullanılıyordu.

Fakat Takata, bu gazı kullanmak yerine daha fazla kar etmek adına hava yastıklarında bulunan iticiyi oldukça patlayıcı olan amonyum nitrata çevirdi.

Takata, bu dönüşümü gerçekleştirirken son derece tehlikeli bir iş yaptığının ve insanların hayatına mal olabileceğinin farkındaydı.

Kullanılan amonyum nitrat sebebiyle hava yastıkları açılırken yaşanan patlamanın etkisiyle etraflarına şarapnel parçaları saçarak araç içinde bulunan insanları yaraladı, hatta ölümlerine sebep oldu.

2017 yılında Takata yetkilileri bile böyle bir hata yaptıklarını kabul etti.

Toyoto’dan Mazda’ya, Honda’dan BMW’ye hava yastığı sağladığı tüm markalardan toplamda 37 milyon araç geri çağrıldı.

Bütün dünyayı sarsan bu skandal sonrasında Takata milyarlarca dolar cezaya çarptırıldı ve 2018 yılının başında iflas ettiğini açıkladı.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version