Volkswagen Beetle, Böcek lakabına sahip olan bir efsane. Ülkemizde de kaplumbağa lakabını almış olan Beetle, çok eski bir tarihe sahip. 79 hatta 80 yıl kendisini gösteren araç, en son yenilenmiş yüzüyle satışa sunulmuş ve modern bir araç olarak gösterilmişti. Fakat Volkswagen bir paylaşım yaptı ve aslında son bulan seri için işlerin çok farklı olduğunu gösterdi.

Marka 1950 yıllarında çok fazla deneme yapmış ve Volkswagen Beetle için nesil değiştirmeye çalışmış. Yeni nesil bir araç geliştirmek ve seriyi devam ettirmek adına çok fazla prototip model sunulmuş. İşte bu modeller ve özellikleri de bir bir paylaşıldı.

Hiçbiri başarılı olmamış olsa da gelseydi nasıl devam serileri gelecekti sorularının cevapları verilmiş oldu. Aslında tüm seriler de başarısız oldu demek doğru değil. Zira EA276 isimli bir prototip daha sonra Golf modeline dönüşmüş durumda. Peki denemesi yapılan bu araçlar hangileri?

Volkswagen Beetle Yerine Üzerinde Çalışılan Araçlar

Listelerde kop numaralarıyla yer alan prototiplere biz de kısa kısa bakacağız. Çok fazla detay zaten bulunmuyor.

1955 EA48 Modeli

Volkswagen Beetle serisinin bir alt versiyonu olarak düşünülen ve daha küçük boyutlarda planlanan araç, tam bir mini model olacaktı. Önden çekişli olarak planlanan araç, MacPherson gergili ön süspansiyon gibi döneminin en iyilerine de sahipti. Sadece 18 beygirlik 700 cc hava soğutmalı iki motorla güçlendirilen seri, güzel bir prototip olsa da öyle kaldı.

1955 EA47-12

Daha uzun bir araç olarak düşünülmüştü. Karmann Ghia’yı satışa sunan Karmann tarafından geliştirilmiş olan bir modeldi. 30 beygir gücünde düz 4’lü hava soğutmalı 1192cc bir motoru vardı ama bu modelde başarılı olmadı.

1960 EA97

Mini bir sedan formunda olan araç biraz serçe modeline de benzemiyor değil. Volkswagen Beetle için sedan versiyon olarak düşünülen araç, 1961 yılında piyasaya sunulması için tasarlanmış. 1.1 litrelik döneme göre güçlü bir motor bulunduran seri, tam bir tip-3 Sedan olarak gelecekti. Ama gelmedi. 🙂

1969 EA266

Süper mini bir model olarak düşünülen seri, arka kısımda motor ile geliyordu. Arka kısımda 1.6 litrelik 4’lü bir motora sahipti ve su soğutmalı geliyordu. 1970’li yıllar için düşünülen araç yine Volkswagen Beetle yerini alamadı.

1969 EA276

İşte Golf’un atası. Mk1 Golf modeline ilham olan seri, kutu gibi bir tasarımla düşünülmüştü. Önden çekişli olan araç, hava soğutmalı bir motor kullanıyordu.

Beetle için değil ama Golf için ilham olan modelde yine ilerde çok sevilecekti. İşte böyle. Bu süreçte Volkswagen Beetle için yeni versiyon olan seri, çok ilerde geldi. Nitekim o da devam etmedi ve seri artık bırakıldı. Ama tarih sahnesinde unutulmayacak bir yeri var orası kesin.

Share.

1 Yorum

  1. valla eski model kasaya teknolojiyi koysalar ilk müşterisi ben olurum.attila özdemiroğlu.düzce

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version