Kardeşler arasında sağlıklı bir rekabet ortamının sunulması özellikle bireysel gelişim için faydalıdır. Bu anlayışın doğruluğunu yeni neslinde geniş yaşam alanı, daha üst sınıflardan tanıdığımız multimedya özellikleri ve gelişmiş sürüş dinamikleriyle birleştiren Volkswagen Polo‘da görüyoruz. Kompakt sınıf sularında gezinen küçük Volkswagen’in yeteneklerini kompakt sınıfın örnek ismi olan ağabeyi Golf karşısında görmek istiyoruz.

Karoser

Yeni Volkswagen Polo’ya ilk kez binenler kendilerine şaşkınlıkla şu soruyu sorabilirler: Bu gerçekten de hala küçük sınıf bir otomobil mi? Ön oturma grubunda sunulan hareket özgürlüğü alışılagelmiş B segmenti portresinden farklı. Yeni Polo, sadece sınıfı için çok iyi bir genişlik sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kompakt sınıfın bu konudaki en iyi örneklerinden biri olan Golf’ten de çekinmiyor. Bununla birlikte Golf’teki omuz mesafesi daha fazla olduğu için sürücü ve yolcu birbirinden daha mesafeli oturabiliyor. Ayrıca Golf’ün daha alçak olan oturma pozisyonu, otomobilin misafirlerini iç mekana daha iyi entegre etmesini sağlarken, sunulan ambiyans da daha kaliteli malzemelerin kullanılması sayesinde daha seçkin hissettiriyor.

Aradaki farkın açılması için arka koltuklara geçmek gerekiyor. Daha geniş tutulan kapılar sayesinde otomobile binmek ve otomobilden inmek Polo’ya göre daha kolay. Ayrıca diz ve dirsek mesafesi de küçük kardeşten daha başarılı. Son olarak bagaj hacmine bakıldığında ibrenin az farkla da olsa Golf’ten yana olduğunu görüyoruz: 380 litreye karşılık 351 litre.

Sıra güvenlik donanımlarına geldiğinde Polo yine ağabeyiyle arasında bir saygı mesafesi bırakıyor. Yaya tanıma özellikli otonom fren sistemi ve yorgunluk uyarısı gibi küçük sınıf için önemli güvenlik donanımları sunuluyor. Ancak Golf’ün öndeki aracı sıkışık trafikte otonom olarak takip etmesi gibi bir opsiyonu Polo’da mevcut değil.

İki Volkswagen’in orta özelliklerinden biri olarak nispeten kolay kullanılan kokpiti sayabiliriz. Ancak burada bir parantez açmak gerekiyor: Polo’da opsiyonel olarak sunulan dijital gösterge tablosunda arayüz seçiminin kokpitteki dokunmatik ekran üzerinden yapılması çok da mantıklı değil. Bunun için direksiyon veya gösterge tablosu üstünde kısa bir bir düğme tercih edilebilirmiş.

Sürüş Konforu

Volkswagen Polo, küçük sınıfta elektronik olarak ayarlanabilen bir yürüyen aksama sahip çok az sayıdaki modelden bir tanesi. Otomobilde sunulan adaptif süspansiyon sistemi yine de ağabey Golf’ün geleneksel yapıdaki standart süspansiyon sisteminin sadece Sport Select isimli 15 mm alçaltılmış spor yürüyen aksamla birlikte gelmesi. Bu tercih otomobilin konfor seviyesinden çok sürüş dinamizmini arttırmak amaçlı atılmış bir adım. Ağabeyi Golf ile doğrudan karşılaştırıldığında Polo’nun yuvarlanma karakterinin daha sert olduğunu, otoyolda daha fazla hareket ettiğini ve yoldaki pürüzleri yolcularıyla daha fazla paylaştığını söylemeliyiz.

Kompakt Volkswagen, konfor disiplinindeki avantajını daha rahat koltuklar, daha geri planda kalan gürültü seviyesi ve daha kapsamlı iklimlendirme seçenekleriyle sürdürüyor. Gizli reziztanslı ısıtmalı ön cam ve harici ısıtıcı Polo için sunulmuyor.

Motor/Şanzıman

İki Volkswagen’de de tanıdık 1,0 lt’lik 3 silindirli turbo benzinli motor görev yapıyor. Dengeli çalışma karakteriyle bildiğimiz güç ünitesi Polo’da 115 HP üretirken, 72 kg daha ağır olan Golf’te 110 HP ile yetinilmiş. Polo, sahip olduğu bu iki avantaj sayesinde hızlanmalarda az da olsa fark yaratıyor: 0-100 km/s’de 0,3 saniye ve 0-150 km/s’de 0,9 saniye daha hızlı. Söz konusu maksimum hız olduğundaysa 200 km/s barajını yakalayan Polo, ağabeyini 4 km/s geride bırakıyor. Yakıt tüketimindeki farklar da tıpkı performansta olduğu gibi bir hayli kısıtlı. Daha geniş tabanlı ve spor karakterli lastiklerle donatılan Golf, 100 km’de sadece 0,4 lt daha fazla yakıta ihtiyaç duyuyor. Yakıt deposundaki 10 litrelik avantaj Golf’ün sürüş menzilinin 107 km uzun olmasını sağlıyor.

Çevre/Maliyet

Volkswagen Polo ve Golf’ün, 1,0 lt’lik TSI motor ve DSG şanzımanlı Türkiye başlangıç fiyatlarına baktığımızda Polo 1.0 TSI 95 HP DSG Comfortline için 95.500 TL, Golf 1.0 TSI 110 HP DSG Midline Plus için 117.800 TL değerleri çıkıyor. Baz versiyonlardaki yaklaşık 22.000 TL’lik fark üst donanım paketleriyle birlikte 33.000 TL seviyelerine çıkıyor. Otomobillerin sınıflarının en çok rağbet görenleri arasında yer almaları her ikisinin de ikinci eldeki değer kaybının bir hayli düşük olmasını sağlıyor.

Sonuç

Volkswagen Golf, uzun zamandır bir karşılaştırmada bu kadar zorlanmamıştı. Performans, yakıt tüketimi, sürüş dinamizmi ve çok daha ulaşılabilir bir fiyata sahip olan Polo, ağabeyine o kadar da küçük olmadığını çok ciddi bir biçimde gösterdi. Golf’ün karşılaştırmanın sonunda unvanını korumasında en önemli unsurlar daha büyük karoserinin getirdiği hacim avantajları, daha yüksek konfor seviyesi ve daha kapsamlı güvenlik donanımları oldu.

Otohahaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version