VW Polo her neslinde sadece büyüyen değil, aynı zamanda GTI versiyonunda da güçlenen bir otomobil. 4 metre sınırını aşan küçük Volkswagen yeni Volkswagen Polo GTI sürümünde artık 200 HP. Başka bir deyişle 1,8 lt’lik TSI motorun görev yaptığı selefinden 8 HP daha güçlü.

2,0 lt’lik yeni motor gerçek bir çok yönlülük ustası. Canlılık konusunda sürücüsünün yüzünü kara çıkartmayan motor, Polo GTI’ı bu sınıf için kayda değer bir süre olan 6,7 saniyede 0’dan 100 km/s’ye ulaştırıyor.

Direkt enjeksiyonlu güç ünitesi alt devirlerden itibaren kendini gösterirken esas patlamasını 4400-6000 d/d aralığında gerçekleştiriyor. 320 Nm’lik maksimum tork değeri henüz 1500 devirde elde edilirken bunu 4400 d/d’ye kadar sürekli olarak korumak mümkün. Gaz pedalından gelen emirlere iştahlı tepkiler veren motor, 6 ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanla iyi bir uyum gösteriyor ve GTI’ı 237 km/s maksimum hıza ulaştırıyor.

Volkswagen Polo GTI İç Mekanıyla da Dikkat Çekiyor

İç mekanda da sportif rüzgarlar esiyor. Tıpkı 1976 yılında yollara çıkan ilk Golf GTI’da olduğu gibi… Harika bir işçilikle uygulanan “Clark” koltuk döşemesi bunlar arasında yer alıyor. Koltuklardan bahsetmişken standart olarak sunulan spor koltukların biraz yumuşak dolgulu olduklarını ve yan desteklerinin de performanslı kullanım için biraz kısıtlı olduğunu söylemeliyiz. Kırmızı dikişler ve kokpit kaplamaları da kabine renk katan detaylar arasında yer alıyor.

Yeni Volkswagen Polo GTI’da yürüyen aksamdan sorumlu ekibin çok iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün. Tekerlek taşıyıcılarını değiştiren mühendisler Polo GTI’a kendine has bir ön aks kinematiği kazandırmışlar. Amaç: Optimal mekanik tutunma ve çekiş değerleriyle daha direkt bir yönlendirme tutumu elde etmek. 200 HP’lik önden çekişli küçük sınıf bir otomobil için çok da kolay bir amaç değil.

Aynı şekilde viraj karakterinin de nötr olması öncelikler arasında tutulmuş. Bu hedefin önemli ölçüde başarıldığını anlamak için lastiklerin yarış pistindeki aşınma oranlarından anlamak mümkün. Ön ve arka lastikler arasında bir denge var. Yeni Polo GTI’nın arka aksı yanal tutunmada daha fazla sorumluluk alıyor. Ön aksta daha kalın stabilizatörler kullanan mühendisler otomobilin yalpa açısını bir önceki nesle göre yüzde 10 oranında azaltmışlar.

Ön aksın etkisini tam olarak göstermesi için arka aksı da revize eden Volkswagen, torsiyon çubuğunu daha rijit hale getirmiş. Bunun sonucu olarak da GTI’nın arka aksı standart bir Polo’ya göre yüzde 70 daha rijit hale gelmiş.

Otomobilin 1260 kg’lik boş ağırlığı da ön ve arka akslar arasında selefine göre yüzde 2 oranında daha dengeli dağılmış: Ön yüzde 61, arka yüzde 39. Aynı şekilde ön ve arka aksların rijitliği de seleflerine göre sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 35 artmış. Karoserin genel rijitliğinde de yüzde 40’lık bir artış olunca yeni modelin daha net ve direkt yönlendirildiğini anlamak kolaylaşıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version