Volkswagen Scirocco I ve Volkswagen Scirocco III; ilk ve son nesil bir arada… Wolfsburg, Volkswagen Fabrikası. 1,6 milyon metrekareyi aşan üstyapı, 70 kilometrelik demiryolu hattı ve 75 kilometrelik karayolu. Kısacası dünyanın en büyük birleşik otomobil fabrikası.

Çöl Rüzgarı Diniyor: Volkswagen Scirocco I ve Volkswagen Scirocco III Karşılaştırma

Fabrikanın adeta izole edilmiş bölümü olan Geliştirme ve Araştırma Departmanı’na girebilmek için resmi bir randevunuzun olması gerekiyor. Fabrikanın güvenlik ekibi altınızda Volkswagen Classic’e ait klasik bir otomobil bile olsa yaptığınız küçük şakaları fazlasıyla ciddiye alıyor. Sahi bu birinci nesil sarı Scirocco‘nun burada ne işi var?

Rüzgarı arıyor! Volkswagen, kendi kutsal topraklarına çok gelişmiş bir rüzgar tesisi kurdu ve bu tesisi bazı sayılarla daha iyi anlatabiliriz: Yeni aerodinamik ve aeroakustik kanalı 8.800 metrekare alanda 1.500 ton çelik ve 10.000 metreküp beton kullanılarak inşa edildi. Başka bir deyişle bir mega proje.

Markanın gelecekteki modelleri burada incelenerek en düşük rüzgar direncini sunmalarına çalışılacak. Gerekli hallerde kanalda rüzgar hızı 250 km/s’ye kadar çıkabiliyor. Yeni beşinci kategoride bir kasırga yaratılabiliyor. Klasik bir Volkswagen’i incelemek için daha iyi bir yer olamaz!

İlk ve Son Nesil Bir Araya Geldi

Volkswagen havanın hareketini otomobilleri için uzun süredir kullanıyor. Kaplumbağa, 1600, Karmann Ghia ve ilk iki Transporter nesil rüzgarın soğutma etkisi olmasa milyonlarca kilometreyi geride bırakamazdı.

Golf’ün tanıtılmasıyla birlikte Volkswagen’deki rüzgar dönemi hafiflemeye başladı. Ancak marka rüzgarı otomobillerinden uzak tutmadı. Orta sınıftaki Passat ismini sürekli bir tropik rüzgardan alırken, Scirocco’nun adı Sahra Çölü’nden Akdeniz’e esen bir çöl rüzgarından geliyordu.

“Şirokko!” Volkswagen’in ilk köşeli coupesi döneminin ortalama otomobillerinin dikiz aynalarında belirdiğinde pekçok sürücü otomobilin adını heyecanla söylüyordu. 1974 yılında tanıtılan ilk nesilde güç 50 HP’den başlayarak 70 ve 85 HP’ye kadar uzanıyordu. İlerleyen süreçte ortaya çıkan GTI/GLI versiyonlarında elde edilen 110 HP’lik güç, 800 kg’nin biraz üzerindeki boş ağırlıkla başa çıkmakta zorlanmıyordu.

TS kısaltmasının kullanıldığı spor donanımlı sarı Scirocco, dikdörtgen farlı standart versiyonlardan çift yuvarlak farıyla ayrılıyordu. 3,98 metre uzunluğundaki kompakt coupenin reklamlarında “Spor coupenin en iyi hali” spotu kullanılıyor ve o dönemde Opel Manta ve Ford Capri gibi tecrübeli, kendini ispatlamış rakiplerle mücadele ediliyordu.

Osnabrück merkezli karoser uzmanı Karmann tarafından geliştirilen ilk Scirocco’nun tasarımıysa usta İtalyan tasarımcı Giorgetto Giugiaro’nun kaleminden çıkmıştı. 70’lerin başında Golf’ün tasarımından sorumlu olan Giugiaro, proje aşamasında eşzamanlı olarak şık bir coupenin de geliştirilmesini önermişti. Ancak Volkswagen bu projeye yatırım yapmaya çekinince devreye Karmann girmişti. 1981 yılına kadar üretilen ilk nesli ikinci nesil takip etti. Adını rüzgardan alan otomobil, ikinci nesilde rüzgar tünelinde daha fazla mesai geçirince rüzgar direnci 0,42 Cd’den 0,38 Cd’ye düşmüştü. Daha aerodinamik hale gelen yeni karosere karşın Golf I platformunda üretilmeye devam eden ikinci Scirocco’da hedeflenen satış başarısına ulaşılamadı ve 1992 yılında 16 yıl sürecek derin bir uyku başladı.

85 HP gücündeki 1,6 lt’lik 4 silindirli karbüratörlü motor önde kendi halinde uğulduyor. 3 ileri vitesli otomatik şanzıman sakince vitesleri değiştirirken rüzgar tüneline doğru yöneliyoruz. Koltuklar dar, baş mesafesi kısıtlı ama direksiyon başındaki gülüşümüz büyük. Otomobilin düz gidişi sorunsuz ve düşük ağırlık sayesinde frenlerde de şikayet edilecek bir durum yok. Kullandığımız otomobil tam 43 yaşında ve öylesine sağlam bir his veriyor ki aklımızdan eski Scirocco ile tatile çıkmak bile geçiyor.

Güçlü Scirocco için aslında çok uzaklara gitmek gerekmiyor. Karoser pres hattının arkasında Atlantik Mavisi rengiyle bizi karşılayan son Scirocco’nun bagaj kapağında kırmızı TDI logosu var. Yani bir dizelle karşı karşıyayız. 184 HP gücündeki 2,0 lt’lik dizel motorla donatılan otomobil olabilecek tüm opsiyonlara sahip. 2008 yılında yollara çıkan üçüncü neslin ipuçları 2006 yılında Türk tasarımcı Murat Günak’ın imzasını taşıyan Iroc konseptiyle verilmişti. Tüm zamanların en sportif Volkswagen’i olma iddiasıyla geliştirilen üçüncü nesilde ulaşılabilir ve günlük kullanıma uygun olmak ön plandaydı.

O dönem yollarda olan beşinci nesil Golf’ün PQ35 olarak adlandırılan platformunda üretilen yeni Volkswagen Scirocco III’ün tasarımı dönemin VW çizgisi dikkate alındığında çok cesur tanımını hak ediyor. Bununla birlikte otomobille ilgili olarak arka kapıları olmayan ve sütüne basılmış bir station benzetmesi de sıkça yapılmıştı.

Yeni Model Gündemde Değil!

Dengeli sürüş özellikleri ve yüksek kabin kalitesi gibi artıları olan Volkswagen Scirocco III’ün üretimi 2017 sonunda bitti. Şu anda yerini alacak bir model gündemde değil. Ancak Volkswagen’in önümüzdeki yıl yollara çıkması beklenen elektrikli I.D. ailesi dikkate alındığında “yüksek akımlı bir rüzgarın” esmemesi için bir neden yok.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version