VW, Scirocco'nun 40. yaş günü için otomobili birçok tasarımsal detay ve teknik revizyonlar içeren bir makyajdan geçirdi. Artık bütün seri daha güçlü… R’ın aile içindeki konumu ise eskisinden farklı değil. Mk5 Golf’ün akranı olan üçüncü nesil Scirocco, Mk7 Golf R’ı yürüten 300 bg’lik EA888 motoru taşıyabilecek formatta üretilmedi. Bu yüzden VW çareyi 2 litrelik turbo motorlar geliştirmekte buldu ki, 15 bg’lik güç farkını saymazsak EA113 kodlu motor bundan önceki Scirocco R’ı (ve ondan da önce Mk5 Golf GTT’ı) da yürütüyordu. 0-100 zamanını 6 saniyeden 5.7 saniyeye (DSG ile 5.5) düşüren güncel EA113, aynı zamanda stop/start özelliği sayesinde hem tüketim, hem de emisyon değerlerini aşağı çekiyor. Yapılan makyajın çok kapsamlı olduğunu söylemek zor, çünkü altı yaşındaki Scirocco’nun tasarımıyla ilgili hiçbir sıkıntısı olmadı. Yine de yenilenen farlar, otomobilin tehditkar duruşunu güçlendirmesini sağlamış.

R ise daha vahşi tamponları, çift egzoz çıkışları, LED gündüz farları ve 19 inçlik ‘Cadiz’ jantlarıyla agresif duruşu bir adım daha öteye taşıyor. İç mekanını büyük oranda iki nesil önceki Golf’ten alan Scirocco’nun kabini artık çok daha taze hissettiriyor ki, bunda firmanın güncel multimedya sisteminin ve konsolun üstünde orijinal Scirocco’ya gönderme yapan ek göstergelerin payı büyük. Amortisör ve yay oranları değişmediğinden, Scirocco R’ın sürüş dinamikleri eskisiyle hemen hemen aynı. Dynamic Chassis Control isimli opsiyonel sistem sayesinde seçtiğim Comfort modunda, otomobil Köln ve Frankfurt arasındaki yollarda oldukça pürüzsüz biçimde ilerledi. İngiltere’nin bozuk yollarında otomobilin bu konfordan çok ödün vereceğini sanmıyorum, fakat çok ateşli hatchbackler ile aynı ligde oynayan bir aracın bu kadar rahat olması düşündürücü. Sürüş kalitesinin yüksekliği de az evvelki kaygılarımı kuvvetlendiriyor. Zira Comfort modunda biraz zorladığınız vakit otomobilin bulanıklaşması anlaşılır, fakat Sport moduna aldığınızda dahi yeterince sıkılaşmamış bir R buluyorsunuz. Aracı virajdan viraja fırlatmaya başladığınızda usul usul burulmaya ve esnemeye başlıyor. Sonunda ise kendi dalgalanmaları yüzünden kontrol sınırlarını aşıyor.

Ayrıca Sport modunu seçtiğinizde direksiyondaki detaylı ve tatlı hissiyat, sertleşen dişli yüzünden kayboluyor. Ne var ki, limitlerin birkaç adım gerisinde kalırsanız, Scirocco size olan şükran borcunu düzgün yol tutuşu, keskin ön kısmı ve elektronik kontrollü XDS diferansiyeli sayesinde ürettiği yüksek çekiş gücüyle ödüyor. Firma, Scirocco R’ın Golf R’a kıyasla biraz daha sportif ayarlandığını söylese de, Golf daha tepkili ve eğlenceli hissettiriyor. Belki de dört tekerlekten çekiş sistemi yüzündendir… EA113 motor zayıf ya da eskimiş hissettirmiyor. Oldukça tepkili çalışan bu ünite, birçok dört silindirli motordan daha karakterli biçimde devir bandı boyunca ilerliyor. Altı ileri manuel şanzımanın zaman zaman kemikli çalışması şaşırtıyor, çünkü firmanın bütün manuel şanzımanları oldukça akıcı çalışır. 1500 sterline satılan opsiyonel DSG şanzıman R’ın rafine karakterine müthiş uyum sağlıyor, fakat plastik kulakçıkların ucuz hissettirdiği çok açık. Çok az şey değiştiği için Scirocco R’ın halen gündelik kullanıma uygun dört kişilik çekici bir coupe olduğunu söyleyebiliriz, fakat sizi Pazar sabahı yatağınızdan erkenden kaldırmayı başarabileceğini zannetmiyorum.

Kaynak: EVO

Galeri













Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version