Bundan 10-15 yıl önce daha çok üst sınıflarda sağlam, uzun süre sorunsuz kullanılabilecek ve güvenli otomobil nedir diye sorulduğunda akla ilk Volvo gelirdi. Bu imajı ile kendisine ait farklı bir tüketici grubuna sahip olan firma farklı tüketicileri de ürünleriyle buluşturmak için artık ayrı bir gayret sarf ediyor. Bunun için öncelikle SUV modeli XC60 ile atağa kalkan Volvo şimdi de sedan modeli S60 ile satış adetlerini yukarı çekmeyi planlıyor.

S60'da Volvo dış tasarıma büyük önem vermiş. Bir önceki modelden izler taşıyan otomobil buna karşılık yeni yüzüyle de farklılığını ortaya koyuyor. Yuvarlak ve akıcı hatların hakimiyetindeki tasarımda sert köşelerden kaçınılmış. Profilden arka camların küçük tutulması ile güçlü görünüm ortaya çıkarken arkada liftback modellere göndermeler yapan çizgiler kendisine yer bulmuş.

İç mekanda tanıdık kumandalar görmek can sıkıcı

Dış tasarımında bu kadar özenilen ve ortaya dinamizmin doruklarındaki bir otomobil olarak karşımıza çıkan S60 ne yazık ki iç mekanında aynı heyecanı sürdürmekte zorlanıyor. Aslında çoğu bölümü yeniden tasarlansa da eski modellerle büyük benzerlikler taşıyan tasarım sıkıcı bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olmuş.

Etli yapısıyla beğeni toplayan ve sürüşler esnasında büyük keyif veren, üzerinde kullanışlı kumandaları barındıran direksiyon simidi, kolay okunan ancak yenilik ve dikkat çekicilikten uzak gösterge tablosu ve arkası boş kumanda elemanlarının bulunduğu orta konsol iç mekanda en çok dikkat çekenler oluyor. 

Düğme karmaşasının yaşanmasından ötürü ergonomi sorunlarına da sahip olan orta bölüme eğer daha önce bir Volvo kullandıysanız kolay alışıyorsunuz. Ancak ilk defa böyle bir düğme yığınını görüyorsanız o zaman bir süre sıkıntı çekeceksiniz demektir.

Görüş açıları konusunda zayıflıkların gözlendiği S60'da güzel tasarım sonucu böyle bir sonuç olması kaçınılmazdı zaten. Park sensörleri ve kör nokta sistemleri sayesinde önemli sorunların yaşanmadığı bu problem o kadar dikkat çekmezken asıl sorun yaşam alanı konusunda gözleniyor. Arkada 3 kişinin seyahat etmesi koltuk tasarımı yüzünden biraz rahatsız olan S60'da ön tarafta ise herhangi bir olumsuzluk gözlemlenmiyor.

Aracın 4.6 metrelik uzunluğu ve içinde olduğu sınıf düşünüldüğünde de 380 litrelik bagaj kapasitesi S60’ın bir diğer önemli zayıflığı olarak karşımıza çıkıyor.

Ateşli motordan kesintisiz güç sağlanıyor

Bu sınıftaki otomobillerde daha çok dizel motorların tercih edildiği düşünülürse 2.0 litrelik benzinli motorun çok fazla rağbet görmesinin beklenmeyeceği gibi bir önyargıya sahip olan S60 2.0T aslında genel özellikler düşünüldüğünde bu önyargıyı kıracak bir otomobil. Bunun başlıca nedeni olarak da yüksek sayılmayacak satış fiyatının geldiği otomobilde turbolu motor düşük devirlerden itibaren kesintisiz güç sunup aşırı olmayan tüketimiyle kendisine hayran bıraktırıyor.

6000 d/d'de 203 HP güç ve toplamda 300 Nm tork üreten motor gücünü yere 6 ileri oranlı, manuel kullanıma da izin veren otomatik şanzımanla aktarıyor. Her ne kadar üretilen tork çok aşırı olmasa da düşük devirden itibaren kullanımda olan tork ve güç sonucu ilk hızlanmalarda oldukça atak bir otomobil olan S60 yüksek süratlere de zorlanmadan ulaşabiliyor. Otomatik modda iken seri vites değişimlerinin yaşandığı araçta manuel kullanımlar sırasında ise vites değişim aralıkları daha uzun sürüyor.

Direkt direksiyon ile keyif artıyor

Yol tutuş karakterinde sportfiliğin ağırlıkta olmasını beklediğimiz S60 kimi disiplinlerde bu beklentiyi boşa çıkartmazken bazen yüzlerin asılmasına neden oluyor. 
Direkt direksiyon sistemi ile büyük kullanım keyfi veren otomobil arka tarafının hareketli yapısı nedeniyle şaşırtıcı bir tablo çiziyor. Kolayca savrulan arka kısım her ne kadar ESP ile izine kısa sürede dönse de sonuçta bu tarz bir otomobilin ayaklarını yere daha sağlam basması gerekirdi. 

Şehir içi kullanımlar sırasında ise direksiyonun sertliği yorucu olabiliyor. Özellikle park manevralarında ciddi efor sarf edilmesi gerekiyor.

Sessizlik ise S60'ın öne çıktığı alanlardan biri. Motorun devirlenmeye başlamasıyla iç mekanda yükselen tok ses sürücüyü memnun ederken yüksek süratlerda rüzgar sesi de iç mekana ulaşmıyor. Bu özellikler Volvo mühendislerinin işlerini ne kadar iyi yaptıklarını gösteriyor.

Kampanyalı fiyat ile tam bir kelepir

Şu anda devam etmekte olan kampanya kapsamında 71.660 TL'lik başlangıç fiyat etiketine sahip olan S60 test aracındaki gibi 2.0 litrelik turbo beslemeli seçenekte fiyatını 89 bin TL seviyesine yükseltiyor. Yüksek ÖTV diliminde yer almasına rağmen hala düşük fiyatlı olması ile öne çıkan S60 bu fiyat karşılığında ise oldukça uzun bir donanımı kullanıcısına sunmasıyla öne çıkıyor.


Öne çıkan özellikler
Motor, şanzıman tepkileri, sportif his, tasarım, gürültü 

Göze batan eksiklikler
Yol tutuş, konfor, ergonomi sorunları, bagaj kapasitesi

Teknik veriler Volvo S60 2.0T
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 87.5×83.1 mm
Motor hacmi 1999 cc
Maksimum güç 203 HP-6000 d/d
Maksimum tork 300 Nm-1750-4000 d/d 
Son hız 230 km/s
0-100 km/s hızlanma 8.2 sn
Şanzıman 6 ileri otomatik
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 235/45 R17
Depo kapasitesi 67.5 lt
Bagaj hacmi 380 lt
Ağırlık 1522 kg
Tüketim (fab. Ver.) 6.6/8.3/11.2 lt/100 km
Tüketim ( test ort.) 10.2 lt/100 km
Uzunluk 4628 mm
Genişlik 1865 mm
Yükseklik 1484 mm
Aks mesafesi 2776 mm
Fiyat 89.607 TL

Tasarım 8/10
Sıkıcı ve soğuk otomobilleri ile tanınan Volvo S60 ile dinamik modeller de üretebileceğini göstermiş oldu. Önden arkaya kesintisiz devam eden tasarım eski modellerden izler taşırken yenilikleri de bünyesinde barındırıyor.

İç mekan 7/10
Malzeme kalitesi ile öne çıkan iç mekanda düğme sorunu hala aşılabilmiş değil. Oldukça fazla olan kumanda ve düğmelerle birlikte ergonomi sorunları yaşanıyor. Ön koltuktaki yaşam alanı oldukça başarılı iken arkada 3 kişi yolculuk etmekte sıkıntı yaşayabiliyor.

Motor / Performans 9/10
2.0 litrelik turbo beslemeli motorun gücü yüksek. Otomatik şanzımanla kombine edilen güç ünitesinin şanzımanla uyumu sayesinde güç kesintisiz elde ediliyor ve kullanım keyfi sunuyor. Üstelik tüketim de korkulacak kadar yüksek değil.

Kullanım / Sürüş özellikleri 7/10
Direksiyonun direkt ve sert olması dinamizm için uygunken şehir içinde yorucu olabiliyor. Bununla birlikte arka kısmın hareketli yapısı bu otomobile yakışmıyor. ESP'nin zamanında müdahaleleri olumlu.

Fiyat / Donanım 7/10
Fiyat etiketi ile oldukça iddialı olan S60 yüksek ÖTV diliminde yer almasına rağmen el yakmıyor. Çoğu rakibinden daha üstün olan fiyatına karşılık sunulan aksesuarlar da zengin.

Sonuç
Genellikle dizel motorlu rakiplerinin olduğu S60 2.0 litrelik ateşli motoruyla performans isteyenleri can evinden vurmayı başarıyor. Beklenenden daha düşük olan tüketim ile yüzleri güldüren otomobil, yüksek donanımı ve sessizliği ile de beğeni topluyor. Tasarımıyla göze hoş gelen S60 tüm artıları düşünüldüğünde sınıfında kısa sürede zirveye çıkacaktır.


Kaynak : otomobilport

Galeri













Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version