Etrafımdaki birçok kişi bana şu soruyu soruyor. Mercedes mi? BMW mi? Sanki Premium sınıf sadece bu iki markadan oluşuyormuş gibi her daim onların ismini duyuyorum. Burada olmasa da yurt dışında belirli markalar Premium sınıfta yeterince söz sahibi. Volvo da bu markalardan biri. İsveçi'n güvenlikte bir numara olan markası, bugünlerde güvenlikten öte daha farklı şeylere yönelmiş durumda. Örneğin tasarıma ve motorlara…

Geçtiğimiz yılın ortalarına doğru makyajlanan Volvo'lardan biri de S60 modeliydi. Daha basık bir kaput, girintileri daha belirgin olan sis farları, çift çıkış egzoz sistemi, mercekli ve daha belirgin farlar gibi detaylar bu otomobilin yeni neslini daha da ilgi çekici yapmıştı. Bugün, buraya konuk olmasını sağlayan şeyse yeni 4 silindirli D4 motoru. Tam 181 bg gücünde ve 400 Nm'lik torka sahip. Hayır yanlış duymadınız. Bu araç mükemmel derecede keyif veren bir tork grafiğine sahip.

Hızlanmaya başladığı ilk andan son devirlere kadar süregelen bir güç eğrisiyle kullanıcısına çok farklı bir deneyim sunuyor. Sürüşün değiştiği çok belli. Direksiyon tepkileri daha keskin ve gücün tekerlere aktarımı çok iyi şekilde gerçekleşiyor. Yeni motorun en büyük avantajlarından biri de bu güce rağmen yakıt tüketiminin düşürülmüş olması.

Ortalama tüketim değeri 4.2 lt ve şehir içinde de bu rakama yakın sonuçlar çıkıyor. 2.0 It'lik turbo dizel ünite 8 ileri Geartronic şanzımanla işliyor. Kısaca belirtmek gerekirse Volvo bu şanzımanın ilk üç vitesini kısa oranlı, diğer vitesleri ise otobanda düşük tüketimle ilerlemesi için tasarlamış. Geartronic devir yükseldikçe bir üst vitese geçiyor ve doğru viteste, doğru devirde olmasını sağlıyor. Eğer bu sıradan geliyorsa kontrolü ele alabilirsiniz.

Yeni D4 motorla birlikte Volvo'nun direksiyonunda sunulmaya başlanan vites kolları da bu otomobilden maksimum keyif almanızı sağlıyor. Her devirde, her gaz pedalına basışımda gücü hissediyorum. Premium sınıfta 2.0 ltlik rakipleri düşündüğümde bu kadar güçlü hissettireni pek hatırlamıyorum. Bana göre bu aracın tek sorunu önden çekişli olması. Ben daha çok keyif almak için arkadan itişli olmasını isterdim. Ayrıca bu şekilde kalkış anında da tekerleklerin biraz patinaja kaldığını da hissedebiliyorum. Güç kalkış anında fazla geliyor. Volvo S60 D4'ün donanım listesi diğer Volvo'lar gibi kabarık. Başta City Safety olmak üzere, anahtarsız giriş ve çalıştırma, Blis ve CTA, yoğun trafik destekli adaptif hız sabitleyici, otomatik frenli çarpışma uyarısı ile yaya ve bisikletli algılama, aktif uzun farlar, hıza duyarlı hidrolik direksiyon, ısıtmalı ön cam, ECO+ ve deri kaplı spor koltuklar yer alıyor. Multimedya özellikleri de ön plana çıkıyor. Örneğin bu araçta bir internet tarayıcısı bulunuyor. Trafikte hareket halinde deaktif olan ve durduğum yerde çalıştırabildiğim sistemle makale arayabiliyor, e postalarımı kontrol edebiliyorum ya da Google'dan bir şeyler arayabiliyorum. Müzik keyfi içinde bu otomobilde özel bir sistem yer alıyor. Ses kalitesi anlamında Volvo'nun birçok otomobilinde üst kalite sistemlerin olduğunu biliyorum.

Fakat bu araçtaki müzik keyfi, daha farklı hissettiriyor. 5 x 130 Watt'lik dokuz hoparlör, bir subwoofer ve iç akustik düzenlemeleri profesyonel bir ses uzmanının dokunuşunu ifade ediyor. Bu sistem aynı zamanda Audyssey Laboratories'deıı MultEQ ses işlemcisine sahip. Dolby Pro Logic II surround sound ile her bir yolcuya göre çok iyi dengelenen ses deneyimi sunuyor. Bu sistem ve internet sayesinde araç durur haldeyken internetten yüksek kalitede müzikleri aratabiliyor ve araçta keyfini sürebiliyorum. Ayrıca DVD film ya da karasal kanalları izleme olanağına ek olarak, dış dünyayla bağlantıda kalmak için yeni olanaklar da sunuluyor. 80 bin istasyona sahip TuneIn İnternet Radyosu, araçta hazır halde bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak da Volvo'nun yakın gelecekte yapmak istediği bulut tabanlı araç bilgi ve eğlence fonksiyonlarına bu aracın bugünden hazır olduğunu görebiliyoruz. Keyifli sürüşü, yeni yüzü ve teknolojik özellikleriyle Volvo S60 D4 iddialı şekilde geliyor. Evet fiyat biraz yüksek ama donanımsal anlamda rakiplerden daha fazla şey sunuyor.

Kaynak: Top Gear

Galeri


















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version