Volvo'nun premium sınıfta BMW 3 serisi ve Mercedes C-Serisi'ne rakip olarak çıkarttığı S60, diğer rakiplerine göre uygun fiyatıyla ülkemizde de başarılı satış rakamları yakalayabilmişti. 2000 yılında üretimine başlanan Volvo S60'ın 2008 yılına kadar makyajlı versiyonlarının satışı devam etti. İkinci nesil 2009 yılında piyasaya sunulduğunda tasarımıyla övgü toplamıştı. 2014 yılında makyaj operasyonundan geçirilen Volvo S60, daha dinamik bir tasarıma kavuştu. Ama asıl büyük yenilik D2 isimli dizel motorun yerini alan yeni T3 isimli benzinli motor oldu. Volvo'dan yapılan açıklamaya göre 2017 yılına kadar dizel motorlu S60 Türkiye'de satılmayacak. Peki, yeni gelen bu T3 motorun özellikleri nedir biraz ona bakalım: 1498 cc hacmindeki dört silindirli turbo benzinli motor maksimum 6000 devir çeviriyor ve 152 HP'lik gücünü 5000 d/d'de ortaya çıkartıyor. 250 Nm'lik tork ise alt devirlerden itibaren hissedilmeye başlıyor. Volvo S60 T3,T4 motordan 28 HP daha güçsüz olmasına rağmen daha verimli motoru sayesinde 0-100 km/s hızlanmasını 0.4 saniye daha kısa sürede gerçekleştiriyor ve şehir içinde 2.0 litre daha az yakıt tüketiyor.

Volvo S60 T3 asıl başarısını verimli motorunun yanında Powershift şanzımanın yerini alan altı ileri Geartronic şanzımanına da borçlu. Daha hızlı vites geçişleri sunan Geartronic sayesinde hem aracın performansı artmış hem de daha az yakıt tüketir durma gelmiş. Volvo S60'ın T3 motorla birlikte 30 bin kilometrelik bakım aralıklarına  sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Kağıt üstündeki teknik veriler etkileyici duruyor. Peki, iş gerçek yol koşullarında da aynı mı? 15 gün bizimle birlikte olan Volvo S60 T3 ile hem şehir içi hem de şehir dışında kullanma fırsatı yakaladım. T3 motorun Volvo S60'a çok yakıştığını belirtmeliyim. T4 motora göre 10 Nm artan tork sayesinde alt devirlerde canlı bir kullanım sunan S60, 1605 kiliogramlık ağırlığını iyi bir şekilde kaldırabiliyor. Sollamalarda yüksek torkun hissini daha iyi anlayabiliyorsunuz. Altı ileri Geartronic şanzımanın vites geçişleri seri ve sarsıntısız. Fakat iş direksiyona geldiğinde biraz değişiyor. Ağır kalan direksiyonun tepkileri de rakipleriyle karşılaştırdığımızda Volvo S60'ın eksi hanesine yazılıyor.

S60'ın süspansiyon sistemi zemindeki bozuklukları kabinde hissettirmiyor fakat yüksek hızla girilen virajlarda önden kayma eğilimi fazla olabiliyor. Aracın yalıtımı da oldukça başarılı. Gittiğiniz hızı kesinlikle hissettirmeyen Volvo S60 ile yorulmadan uzun saatler gidebilmek mümkün.

Premium donanım seviyesinden başlayarak satılan Volvo S60'ın ayrıca Advance ve R-Design donanım sevileriyle de satın alınabiliyor. Bizim test aracımızda R-Design donanım paketi vardı. Özellikle aracın arka difüzörünün ve çift egzoz çıkışının çok sportif durduğunu belirtmeliyim. Premium donanım seviyesinde elektrkli ve hafızalı koltuklar sunuluyor. Fakat koltuk ısıtmasının sunulmaması İşveçli markaya pek de yakışmıyor. Advance donanım seviyesinde  ek olarak ise dijital gösterge paneli ve 7 inçlik büyüklüğünde multimedya ekranına sahip olabiliyorsunuz. volvo S60 T3'ün malzeme kalitesi BMW ve Mervedes'in uzağında kalmıyor. Özellikle arkada sunduğu yaşam alanı BMW 3 serisi'nden daha fazla. İş güvenliğe geldiğinde ise Volvo asıl uzmanlık alanını burada konuşturuyor. Volvo S60 T3'te 50 km/s hıza kadar sürücü reaksiyon göstermese bile otomatik fren sağlayan City Safety sistemi standart olarak yer alıyor. EuroNCap'ten beş yıldızla ayrılan Volvo S60'a sınıfının en güvenli otomobili desek sanırım fazla abartmış olmayız.Volvo S60 yeni motoru T3 ile artık daha az yakıt tüketen bir otomobil olmuş. Özellikle dizel motorun yerine geldiğini düşünürsek satış adetlerini düşürmemesi için zaten yakıt tüketimin aşağılara çekilmesi beklenen bir gelişmeydi. Volvo S60 T3'ün fabrika verisi 100 kilometre ortalama yakıt tüketimi 5.8 litre olarak verilmiş. Şehir içinde ise bu tüketim değer iyine fabrika verisine baktığımızda 7.5 litre olarak karşımıza çıkıyor. Aracın bizde kaldığı süre boyunca hem şehir içi hem de şehir dışı olmak üzere yaklaşık 500 kilometre yol yaptım. Ortalamam ise 7.0 lt ila 7.3 lt/100 km arasında değişiyordu. Kış lastiklerinide hesaba kattığımda gerçekten yeni motoruyla Volvo S60 tutumlu bir otomobil olmayı başarmış.

Kaynak: Auto motor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version