Volvo S80’deki operasyonu aslında bir tazelenme olarak nitelemek yanlış olmaz. Dış tasarımda göze çarpan en büyük fark otomobilin yüzünde yer alıyor. Daha geniş bir radyatör ızgarası, yeni tampon tasarımı, büyük Volvo logosu ve yeni LED gündüz farları S80’in ön tasarımındaki önemli yenilikler olarak öne çıkıyor. Ayrıca otomobilin önünde yer alan radar ünitesi, ızgaraya uygun olarak kamufle edilmiş. S80’in tüm karosör hatlarının genel formunu koruduğunu söylemek mümkün. Arka kısma baktığımızdaysa stop lambarında gerçekleştirilen küçük bir revize, çizgi halinde yanan LED’ler ve tampondaki küçük dokunuşlar öne çıkıyor.

İçeriye geçtiğimizde yine klasik Volvo tasarımı ile karşılaşıyoruz. İç mekandaki en önemli yenilik ise gösterge panelinde bulunuyor.  Volvo’da V40 modeliyle birlikte görmeye başladığımız dijital gösterge paneli S80’in iç mekandaki en önemli yeniliği oluşturuyor. Yeni göstergeler tıpkı V40’ta olduğu gibi, Elegance, ECO ve Performance adındaki 3 farklı temadan istediğinizi seçmenize imkan tanıyor. S80’in kabinindeki bir diğer yenilik de Powershift şanzımanı kontrol eden vites kulakçıkları olarak karşımıza çıkıyor. Ergonomik açıdan çok başarılı olan ve sürüş keyfini arttıran bu kulakçıklar, otomotiv sektörü için değil ama S80 için önemli bir yenilik.

Özellikle adı güvenlik ile birlikte anılan bir marka olan Volvo, S80’de yine pek çok güvenlik teknolojisi barındırıyor. Öndeki araca göre otomobilin hızını ayarlayabilen Adaptif hız sabitleyici (ACC), dinamik denge ve çekiş kontrolü (DSTC) ve aktif uzun far sistemi bunlardan bazıları.

S80, rakiplerine karşı büyük bir avataja sahip: 1.6 litrelik turbodizel motor seçeneği! Test otomobilimizde  de bulunan bu motor, 1.6 lt hacim, 115 bg güç ve 270 Nm tork verisi sunuyor. S80’in rakibi diğer Premium modeller de 1.6 litre hacminde motor seçeneklerine sahipler, ancak Volvo’daki motor turbodizel olmasıyla fark yaratıyor. 1680 kg’lik S80’deki 1.6 dizelin nasıl bir performansa sahip olduğunu merak edenleriniz olabilir.Merakınızı gidermeye çalışalım… Otomobilin performansı, ekonomi ve konfor arayanlar için yeterli olacaktır. Fakat performanslı kullanımı sevenlere 115 bg’lik güç yeterli gelmeyebilir. Yakıt tüketiminden bahsetmek gerekirse, 100 km’de 4.5 lt olarak verilen ortalama tüketim değerin, biz yaklaşık 5.7 lt olarak ölçtük. Tabii ki uzun otoyol sürüşlerinde bu değerler daha da aşağılara düşecektir. Sunduğu konforu ve ağırlığı dikkate alırsak, aslında otomobilin gayet ekonomik olduğu söylenebilir. Eğer daha performanslı bir S80 istiyorsanız, 2.0 lt hacimli 163 bg’lik D4 versiyonuna bakmanızda yarar var. Ancak 1.6 litrelik dizelin ülkemizde ciddi bir vergi avantajı sunduğunu unutmayın.

Özellikler:

Motor: Sıralı 4-silindir, 1560 cc, turbodizel

CO2: 119 g/km

Güç: 115 bg

Tork: 270 Nm

0-100 km/s 12.8 sn (iddia edilen)

Maksimum hız: 185 km/s (iddia edilen)

Sonuç: (+) Ekonomik motor, güvenlik ekipmanları, konfor

              (-) Vasat performans, tasarım tamamen yenilenmeli

Kaynak: Evo 2013 Ekim Sayısı

Galeri




















Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version