Volvo’nun D4 dizel motorunu bu sefer büyük sedan modeli S80’de deniyoruz. Daha önce D4 versiyonu olarak beş silindirli 163 bg üreten 2.0 It'lik motor kaputun atanda yer alıyordu. Şimdi ise yine 2.0 lt ama 181 bg üreten bir motorla birlikteyiz. Aslında bu motor sadece güç açısından değil, tüketim, verimlilik, performans ve keyif açısından da eski D4’e göre birkaç adım önde. Volvo’dan daha gelişmiş bir motor geleceğini bekliyorduk, ancak yeni D4 beklentileri aştı.

Volvo S80 modelinde neler yapacağı da merak konusu elbette. Motorun yanı sıra artık 6 ileri değil, 8 ileri Geartronic şanzıman kullanılıyor. Özellikle şehir içi tüketim konusunda S80 artık ekonomik sürüşlere imkan tanıyor. Eskinde 8.1 lt/100 km olan şehir içi tüketimi, 5.1 lt/100 km’ye düştü.

Bu gerçekten yolda hissedilir bir ekonomik tüketim sağlıyor. Ortalama tüketim ise fabrika verilerine göre 43 lt/100 km. Daha önce Volvo V40 ve XC60’da kullandığımız yeni D4 genel olarak önden kayma karakterini bu otomobilde de gösterdi.400Nm'lik torkla birlikte hızlanırken otomobile fazla yüklendiğinizde, önden kaymayı fazlasıyla hissediyorsunuz. Bununla başa çıkmak diğer Volvo'larda biraz daha kolaydı, daha büyük karosere sahip olan S80 biraz daha fazla uğraş istiyor. Aslında bu otomobilin daha sakin kullanımlar sevdiğini görebiliyoruz. Yumuşak süspansiyonları, zaten bunun en güzel örneği. Ancak büyük jandan bu yumuşaklığı biraz etkiliyor.

Genel sürüş karakteri direksiyondan frenlere ve gaz pedalına kadar sakinlik hakim. Aynı şekilde koltukları da muhtemelen salonunuzdakilerden daha rahat. Tüm bunları ve yeni D4 motorun esnekliğini bir arada düşündüğümüzde S80 tam bir uzun yol otomobili haline geliyor. 8 ileri şamamanın kattığı çok şey var. Üst devirlerde dahi performansım eksiltmemesi turbo değil atmosferik bir motor kullandığınız hissini veriyor.

Yine de Volvo S80’in motor ve şanzıman dışında artık eskidğini açıkça gösteren birçok noktası var. Güncel Volvo V40-S60-XC90 gibi modellerle karşılaştırdığınızda her açıdan bu otomobilin önceki jenerasyonlara ait olduğunu izlenimini alıyorsunuz. Belki dışanda o kadar değil, ama kabinde bunu daha fazla hissetmek mümkün. Ergonomik açıdan kullanımı rahat ve tercih edilen malzemelerin kalitesi hoşunuza gidecektir. Belki uzun yolda da sizi yormayacaktır ve bazı eskiyen noktalara takılmıyorsanız S80 oldukça iyi bir seçenek.

Kaynak : Autocar

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version