Her yeni bir Volvo modeli yollara çıktıkça selefine göre daha fazla heyecan uyandırıyor. Nesillerdir mantığa hitap eden otomobiller üreten markanın yeni nesil otomobilleri kalbe de hitap edecek kadar etkileyici görünüyor. Volvo’ya Volkswagen’dan transfer olan Tasarım Şefi Thomas Ingenlath’ın yarattığı etki yeni Volvo XC60‘ta da kendini gösteriyor.

Tamamen yenilenen XC60’ın yüzünü XC90’dan tanıyoruz. Onun kadar “sert” görünmese de ağırbaşlı ve dinamik hissettirdiğini söyleyebiliriz. İnce tasarlanan far grubu şık bir tasarım öğesi barındırıyor. Thor Çekici olarak adlandırılan LED gündüz farları Volvo’nun yeni marka imzası. XC60’ın da gündüz bile trafikteki diğer modellerden ayırt edilmesini sağlıyor. LED farlar başarılı bir aydınlatma sağlıyor. Büyük ön panjur XC90’dan farklı olarak farlarla birleşiyor. Profilde, geniş tekerlek yuvaları ve keskin çizgiler ile güçlü bir görünüm sağlanmış. Arkaya doğru yükselen omuz çizgisi de sportifliği arttırıyor.

XC60’ın direksiyonu başındayken Volvo’nun güvenlik donanımları ve imajı güvende hissettiriyor. Ancak tasarımın bir öğesi olan düz ve uzun motor kaputu da bu güven hissini arttırıyor. Önünüzdeki araçla aranızda ne kadar mesafe olduğunu net bir şekilde algılıyorsunuz Yüksek sürüş pozisyonu trafiğe hakim olmanızı sağlıyor. İnce A Sütunları ön çapraz görüşü etkilemiyor. Arkada ise küçük cam ve geniş D sütunları görüşü biraz kısıtlıyor. İç mekanda malzeme ve işçilik seviyesi etkileyici düzeyde. Yumuşak plastik malzeme ile birlikte kullanılan alüminyum kaplamalar, parlak siyah detaylar ve deri döşeme kalite algısını yükseltiyor.

 

Volvo XC60 Koltuk Konforuyla Dikkat Çekiyor

Ön koltuklar oldukça rahat. Yan destekleri başarılı. Arka koltuklara her ne kadar üç yetişkin sığabilse de uzun yolun keyfi iki yetişkin yolcu ile daha konforlu geçecektir.

Arka koltuk sırasının çıkıntılı minder tasarımı cam kenarlarındaki yolcular için iyi birer baldır desteği sunarken ortadaki minder için biraz daha dar bir alan bırakmış. Konsol tasarımı, Volvo’nun diğer modellerinden tanıdığımız, yeni tasarım anlayışıyla şekillenmiş. Orta konsolda dik olarak yerleştirilen 9 inçlik, dokunmatik multimedya ekranı iç mekandaki düğme kalabalığının önüne geçmek üzere düşünülmüş.

Yüksek tasarlanan vites konsolunda yeteri kadar küçük eşya gözleri bulunuyor. Vites kolunun hemen arkasında motoru çalıştırıp durdurmanızı sağlayan Start/Stop kontrolü bulunuyor. Bu, düğme şeklinde basılabilen değil, sağa-sola çevrilince çalışan bir kontrol butonu. Bunun arkasında ise silindir şeklinde sürüş kişiselleştirme kontrolü yer alıyor.

Direksiyon ve süspansiyon ayarları sürücüyü yormayacak düzeyde. Elektrik destekli hidrolik direksiyona sahip olan XC60 düşük hızlardaki elektrik desteğini artmasıyla kolay manevra yapılmasını sağlıyor. Hız arttıkça elektrik desteği ve yapaylık hissi de azalıyor. Dynamic sürüş modunda biraz “sert” ayarlara bürünerek sportif istekler teşvik ediliyor. Ancak XC60’ın sınıfının en net direksiyon sistemi ya da en dinamik süspansiyon sistemine sahip olma gibi bir iddiası yok.

Test aracımızda 2,0 litre, çift turbo destekli, 190 HP’lik dizel motor bulunuyor. Volvo’nun farklı modellerinde de görev yapan dizel motor, birinci nesil XC60’ta da yer alıyordu. Makyajlı XC60’ta olduğu gibi yeni nesil bir şanzıman ile kombine edilmiş.

8 ileri vitesli, geleneksel tork konventörlü otomatik şanzıman, dizel motorun ekonomi ve hızlanma performansı dengesini gözetiyor. Yerinde ve sarsıntısız vites geçişleri sunan 8 ileri otomatik şanzıman, kendi vites seçimlerinde ya da manuel kullanımda yeterli hızda vites geçişleri sağlıyor.

Genel değerlendirmede XC60’ın ikinci nesliyle çok yol aldığı, rakipleri karşısında artık daha etkili bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version