Otomotiv sektöründeki gelişmeler sonucu artık tüketicilerin tercihleri daha önce kullandıkları otomobillerin bir alt sınıfına kaymış durumda. Yani orta sınıf kullanan kompakt sınıfa, kompakt sınıf kullananlar ise yeni araçlarında küçük sınıfa göz kırpmaya başladı. Bunda kuşkusuz her geçen gün büyüyen boyutlar ve artan konforun etkisi yüksek. Ancak tüm bu değişiklikler ne yazık ki araçların da fiyatlarına yansıdığı için bundan 8-10 yıl önce orta sınıf bir otomobil satın almak için gereken tutar, günümüzde küçük sınıf donanımlı bir otomobil almaya anca yetiyor.

Peki bu değişim nereye kadar devam edecek? Bundan kim zararlı kim avantajlı çıkacak? Bu ve bunun gibi pek çok sorunun cevabını görmek için ne yazık ki en az 4-5 yıl daha beklemek gerekiyor. Çünkü firmaların planlarının bu süreden daha önce revize etme olanakları yok. Ancak küçük küçük de olsa yaptıkları gelecekte yaşanacakların da habercisi gibi.

Örneğin VW modellerinde benzer çizgileri ve ortak parçaları yoğun olarak kullanıp kalite ve iç  mekan genişliği ile farklılık yaratmaya çalışan bir üretici. Yani bugün ister bir Golf’e isterseniz bir Passat’a isterseniz de Tiguan’a binin iç mekanlarında ortak pek çok nokta göreceksiniz. Ancak iç mekan genişliği, kullanılan plastik malzeme ve donanım olarak ince çizgilerle sınırlar çizilmiş durumda.

Yakın zamanda diğer üreticilerin de kullanmaya başladığı bu uygulama beraberinde önemli zorluklar da getiriyor. Örneğin Volswagen’in uyguladığı bu strateji yüzünden firma çok güvendiği kimi modellerinde önemli sorunlar da yaşamanın kıyısında.

Örneğin, Türk tüketicilerinin Auto Show Otomobil Fuarı’nda görüp büyük beğeni ile yaklaştığı ve 3 aylık bekleme süresini göze aldığı Jetta kompakt sedanlar arasında rekabeti bir hayli yükseltti. Her ne kadar öncüsünden çoğu disiplinde yeni model geri kalsa da tasarımının getirdiği avantajla kısa sürede zirveye yerleşti.

Bu modelin ağabeyi Passat da tüketicilerle yeni buluşan bir otomobil. Öncüsünün iddiasız tasarımından kurtularak köşeli güncel VW modelleri ile ortak yüze kavuşan yeni Passat sınıfına hareket getirirken en büyük rakibini de diğer markalardan değil, kendi ailesinden seçmiş gibi. Jetta’nın tasarımı, iç mekan genişliği, boyutları, fiyatı vb. dikkate alındığında yeni Passat için çıta yüksekliğini belirlemek çok zor.

Güncel tasarım eskisinden çok daha başarılı

Yeni Passat tasarımında güncel VW modelleri ile benzer çizgileri görmek mümkün. Bir önceki neslin ön ve arka tasarımlar arasındaki uyum sorunu güncel modelde ortadan kalkarken araca erkeksi bir hava katan çizgiler tercih edilmiş. Tüm bu işlemler sonucunda da kardeş model Jetta ile özellikle ön kısımda karıştırılacak kadar birbirine benzeyen ancak göze hoş gelen bir otomobil ortaya çıkmış.

İç mekanda da devrim değil evrim var

Passat’ın iç mekanına geçildiğinde de tıpkı diğer VW araçları gibi önemli bir değişimden ziyade küçük dokunuşların yapıldığı görülüyor. Bir önceki model ile büyük benzerlikler taşıyan iç mekanda daha önce iki gözün olduğu müzik sisteminin üzerinde şimdi analog bir saat adapte edilmiş. İç mekandaki elit havayı artıran bu uygulama sonrası araca yeni eşya gözleri eklenmediği için sahip olunan gözler yetersiz kalıyor.

Gösterge tablosu, klima kontrolleri gibi pek çok alanda ortak parçaların kullanıldığı iç mekanda yer yer kullanılan plastik malzeme ve kapı içleri başta olmak üzere döşemelerde olumsuz eleştirilere hedef olan bir kaliteye yer verilmiş. 

Önde sunulan yaşam alanı konusunda bir sıkıntının yaşanmadığı Passat’ta arkada yeni koltuk tasarımı ile daha fazla alan yaratılmış. Ancak kardeş model Jetta’da da benzer bir anlayış olduğu için iki model arasındaki 61 mm’lik dingil mesafesi farkı önemini yitirmiş.

4769 mm toplam uzunluğa sahip olan Passat arkasında taşıdığı 652 litrelik bagaj kapasitesi ile rakipsizken yükleme eşiği bagajın kullanımını biraz zorlaştırıyor.

1.6 litrelik motor sadece manuel şanzımanla alınabiliyor

Golf’ten Jetta’ya, Skoda’dan Audi’ye kadar farklı marka ve modellerde kullanılmaya başlanan yeni tasarlanmış 1.6 litrelik TDI motora sahip olan Passat bu düşük devirden itibaren güç üretmeye başlayan motoru ile ortalama performans beklentileri sorunsuz karşılayabiliyor. 6 ileri oranlı manuel şanzımanla kombine edilen motor kardeş model Jetta’nın aksine henüz DSG şanzıman seçeneğine kavuşmadı.

Uzun tutulan vites oranları ile özellikle otoyol kullanımları sırasında son derece sessiz olan Passat bununla birlikte tüketim konusunda da çok cimri. 70 litrelik büyük deposunun da etkisiyle bir depo yakıtla 1200 km’yi aşmak Passat ile hiç de zor değil. 

Büyük boyutları nedeniyle ilk anda park manevralarında alışma sıkıntılarının yaşandığı Passat yapılan birkaç yüz km sonunda bu sorunundan kurtulurken şehir içi için yeterli olan bir direksiyon sistemine sahip. Çok direkt olmayan bu sistemle 16 inçlik lastiklerin kombinasyonu sonucu konfor odaklı bir otomobil olan Passat yol ve rüzgar gürültüsünü de iç mekana yansıtmıyor.

Zorlanmalarda arkadan kaymaya yatkın olan otomobil bu gibi durumlarda ise ESP ile kısa sürede izine dönebiliyor.

Fiyat rakiplerle benzer çizgide

Passat’ın bugüne kadar çok tercih edilmesinde önemli bir etken olan makul fiyatı ne yazık ki güncel modelde bu özelliğinden taviz vermiş gibi duruyor. Her ne kadar bu sınıftaki en önemli rakibi Ford Mondeo’nun 1.6 TDCi Titanium modelinin 65.820 TL’lik fiyatı Passat ile benzer iken kendisine çok benzeyen özelliklerdeki Jetta’nın yaklaşık 10 bin TL daha düşük fiyatla satılması Passat’ın işini bir hayli zorlaştıracak gibi görünüyor. Üstelik Jetta 1.6 TDI motor seçeneğinde ağabeyinden farklı olarak DSG şanzıman seçeneğine de sahip.

Bu nedenle de Jetta’nın DSG şanzımanlı ve en üst donanımlı modeli 61.300 TL’lik fiyat etiketi ile birçok tüketicinin aklını çelmeye başaracak gibi duruyor.
 

Öne çıkan özellikler

Motor, şanzıman, tüketim, bagaj kapasitesi

Göze batan eksiklikler

Fiyat, yükleme eşiği, döşemeler

2011 model VW Passat 1.6 TDI Bluemotion Teknik veriler

Motor (tip/silindir sayısı): Sıralı/4

Yerleşim: Önde enlemesine

Supap/eksantrik sayısı: 16/2

ÇapxStrok: 79.5×88 mm

Motor hacmi: 1598 cc

Maksimum güç: 105 HP-4400 d/d

Maksimum tork: 250 Nm-1500-2500 d/d

Son hız: 193 km/s

0-100 km/s hızlanma: 12.5 sn

Şanzıman: 6 ileri manuel

Aktarma: Önden çekiş

Frenler: (ön/arka) Disk/disk

Lastikler: 215/55 R16

Depo kapasitesi: 70 lt

Bagaj hacmi: 652 lt

Ağırlık: 1.543 kg

Tüketim (fab. ver.): 3.8/4.3/5.2 lt/100 km

Tüketim ( test ort.): 5.7 lt/100 km

Uzunluk: 4769 mm

Genişlik: 1820 mm

Yükseklik: 1472 mm

Aks mesafesi: 2712 mm

Fiyat: 67.550 TL

 

Tasarım: 8/10

VW’nin güncel modellerinde kullandığı tasarımı sonunda Passat’ta da kendine yer buldu. Ortaya çıkan köşeli hatlar araca maskülen hava katarken bir önceki neslin önle arkası arasındaki uyum sorunun da güncel modelde ortadan kalkmasını sağlamış.

İç mekan: 6/10

Eşya gözleri sayısında bekleneni veremeyen Passat yaşam alanı konusunda ortalamaları yakalıyor. Ancak hala en büyük rakibi Mondeo’dan bir hayli geride. Yer yer kullanılan plastik malzeme ve kapı içi döşemeleri olumsuz eleştirilere hedef oluyor.

Motor / Performans: 7/10

Yeni 1.6 litrelik motor 105 HP ile yerini aldığı 1.9 litreden çok üstün. İlk çalıştırmalarda gürültülü olan motorun sesi ısınma ile birlikte azalıyor. Şanzımanın motorla yüksek uyumu belli performansa da izin veriyor.

Kullanım / Sürüş özellikleri: 7/10

Büyük boyutları nedeniyle arka biraz hareketli olan Passat’ta zorlanmalarda ESP kısa sürede devreye giriyor. Direksiyon sistemi çok direkt olmasa da şehir içi için yeterli. 16 inçlik jantlarla Passat konfor odaklı bir sürüş karakterine sahip.

Fiyat / Donanım: 6/10

Bir önceki nesline göre iyileştirmeler yapılsa da fiyat konusunda hala geride olan Passat aynı motora, benzer iç mekan genişliğine ve kalitesine sahip Jetta’dan yaklaşık 10 bin TL daha pahalı. Üstelik Jetta bu motor seçeneğinde DSG şanzıman opsiyonuna da sahip.

Sonuç:

Orta sınıfın önemli modeli Passat yenilenen versiyonunda öncüsünün tasarımı ile kaybettiğini geri almakta kararlı. Ancak kardeşi Jetta ile aynı motor, benzer yaşam alanı ve kalitesi ile arasında 10 bin TL fiyat farkı bulunması Passat’ın elini bir hayli zayıflatıyor. Buna bir de Jetta’nın DSG şanzıman seçeneğinin olması Passat’ın işini zorlaştırıyor. Yeni 1.6 litrelik motor 105 HP ile yerini aldığı 1.9 litreden çok üstün ve özellikle ekonomi isteyen sürücülerin gözdesi olmaya aday. Büyük deposunun da etkisiyle menzilin 1200 km’yi geçmesi gerçekten etkileyici.

Kaynak : otomobilport

Galeri











Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version