Mercedes, Premium MPV sınıfına hiç de yabancı değil. Bundan 10 yıl kadar önce, A Serisi’nin yükseltilip uzatılmış bir versiyonu, A Serisi’nin sandviç platformu üzerinde yükseldi. Adına B Serisi denilen araç, geniş iç hacmi, kullanışlı yaşam alanı ve geniş bagajıyla, A Serisi’nin ulaşamadığı kitleyi hedef alıyordu. Yüksek sürüş pozisyonu ve Mercedes’in Premium algısı özellikle kadın kullanıcıları etkilemeyi başardı. İlk nesil B serisi 2005-2011 yılları arasında 700 bin adet satıldı.

2011‘de gelen ikinci nesil ise bambaşka bir konsepte sahipti. Bu kez üçüncü nesil A Serisi platformu üzerinde yükselen B Serisi, Almanya’nın yanı sıra Macaristan’daki yeni Mercedes tesislerinde de üretiliyordu. İkinci nesil B Serisi, daha büyük motorları da bünyesinde barındırabilecek yapıya sahipti. 2011-2014 yılları arasında, 3 yılda 380 bin adet satılan B Serisi, satış rakamlarına da bakınca, Premium sınıfın başarılı modellerinden biri olduğunu gösteriyor. Bu beğenilen model, pazardaki yeni rekabet ortamına ayak uydurabilmek için makyajlandı ve güncellendi.

Yeni Mercedes B Serisinin Makyajı Detaylarında Yapıldı

Ama bu başarılı formülü bozmamak için, makyaj çok ince ve detaylarda yapıldı. Önde far grubu, gündüz farları ve tamponlar değiştirildi ve Hill LED far opsiyonu geldi. Böylece B Serisi’nin daha dinamik ve şık bir görüntüye kavuşması amaçlandı. Yenilenen arka tampon da artık eğimli bir kaplama ve ilave bir krom kesim şeride sahip. Mercedes mühendisleri, 0,25’lik sürtünme katsayısının bu sınıfta eşsiz olduğunu savunuyor. B serisi’nde ayrıca iç mekanda da bazı önemli değişimler var. Yeni iç mekan daha kullanıcı dostu. Büyük bir merkezi ekran da (8 inç genişliğinde) ilave edilmiş durumda. İç mekanda yer verilen 1 2 farklı ortam aydınlatması seçeneği de gece sürüşlerinde kullanıcıların ruh halini canlandırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca Mercedesme ve Connectme fonksiyonları sayesinde araç bilgilerine, uzaktan erişim sağlanabiliyor. Çarpışma önleyici asistanı bir kademe daha iyileştirilmiş. Collision Prevention Assist Plus ismi verilen, bir kademe daha geliştirilmiş teknoloji sayesinde B Serisi, artık öndeki araca fazlaca yaklaşıldığında yavaşlamakla kalmıyor, tam fren gücüyle otomobili tamamen durdurabiliyor da. Dikkat asistanı da iyileştirilen güvenlik yardımcıları arasında yer alıyor. Dikkat asistanı artık 5 kademeli bir göstergeyle, sürücünün yorgunluk durumunu derecelendirebiliyor.

Yeni Mercedes B Serisinin Motor Seçenekleri

B Serisi’nin şu anda pazardaki en önemli rakibi, yine kendisi gibi bir Alman olan ve Premium MPV sınıfına yeni dahil olan BMW 2 Active Tourer. Şu ana kadar bu alanda neredeyse rakipsiz olan Mercedes B Serisi, artık ekmeğini, BMW 2 Active Tourer ile paylaşmak zorunda. Mercedes, B Serisi’nin satış başarısını devam ettirebilmek için hem bu yeni makyaja, hem de otomobilin 10 yıldan beri artık iyice oturmuş olan imajına ve bilinirliğine güveniyor.

Mercedes, makyajlı B Serisi’ni, yaklaşan rekabete hazırlamak için beşi benzinli, beşi de dizel motorlarla donattı. Ayrıca B Serisi’nde çok iddialı alternatif motor türleri de yer alıyor. Bu alternatif yakıtlı araçlardan biri doğal gazlı, diğeri de elektrikli. İki çekişin yanı sıra dört tekerlekten çekişli 4 Matic versiyonlarıyla da güvenli sürüşünü pekiştiren B Serisi’nde Style, Urban ve AMG olmak üzere üç yeni tasarım ve donanım konsepti sunuluyor. Her biri, farklı dış ve iç detaylara sahip Exclusive, AMG Exclusive ve Gece paketleri de bu konseptler üzerine kuruluyor ve sürücünün otomobilin kişiselleştirmesi için daha fazla seçenek sunuyor.

Makyajlı B Serisi, Aralık 2014 itibariyle, öncelikle otomatik şanzımanlı olarak B 180, B 200 ve B 180 CDI seçenekleri ile Türkiye’de satışa sunulacak. Diğer motor seçenekleri, sipariş üzerine getirilecek. Elektrikli B Serisi’nin de önümüzde yıl içerisinde Türkiye pazarına getirilmesi üzerine çalışmalar yapılıyor.

Yeni Mercedes B Serisi Testi (B 200 CDI ve B 250 AMG)

Makyajlanmış B Serisi’ni İspanya’nın Mayorka adasında karma bir parkurda iki gün boyunca kullanma fırsatını bulduk. Bu karma parkur içerisinde dağ ve köy yolları, otoyollar ve şehir içi rotalar da yer alıyordu. Türkiye’ye gelecek motorizasyonlar test sürüşünde yoktu, bu nedenle B 200 CDI ve B 250 AMG versiyonlarını denemeye karar verdik. Tüm test araçlarının 4 Matic çekiş düzeniyle sunulmuş olmasından, Mercedes yetkililerinin B Serisi’nin bu üstünlüğünü özellikle görmemizi ve denemizi istedikleri sonucunu çıkardık.

Makyajlı B Serisi, sürüş dinamiği anlamında pek de fazla değişiklik getirmiyor. Biraz ağır bir araç olmasına rağmen, yüksek sürüş pozisyonu ile konfor ve güven duygusunu bir arada sunuyor. Sürüş ise kullanıcısına bir Mercedes hissi vermekte zorlanmıyor. Virajlardaki ve düz yoldaki stabilitesi iyi. Yüksek yan cepheye rağmen yan rüzgarlardan etkilenme yok, benzer şekilde kamyon sollamalarda da rüzgarın vantuz etkisi hissedilmiyor. Kısaca konfor ve güvenlik hissi bakımından tam bir Mercedes.

Sürüşlerimiz sırasında elektrikli B Serisi’ni de kullanma şansımız oldu. 132 kW gücündeki elektrik motoruna, 200 km menzile, 150 km/s son hıza sahip olan elektrikli B Serisi ilk kalkışta ve hızlanmalarda çok atak bir karaktere sahip. Ayrıca gövdenin altına yerleştirilen piller sayesinde ağırlık merkezi de aşağı konumlanmış, bu da araca kararlı bir yol tutuş sağlıyor. Ayrıca elektrikli çekiş sisteminde, Range Plus ismi verilen bir program yer alıyor. Bu program sayesinde, sürücü, tercih ettiği fren enerjisi geri kazanım oranını seçebiliyor. 28 kWh kapasitesindeki bataryalar ise aracın alt paneline yerleştirilmiş.

Kaynak : Auto Show

Galeri






Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version