Geçtiğimiz yıl 125’inci yaşını kutlayan Scania, 50 yılı aşkın süredir inşaat sektörüne yönelik kamyon ve çekiciler sunuyor. İsveçli üreticinin yeni nesil inşaat serisinin bugüne kadar üretilen en dayanıklı model olduğu belirtiliyor. Geçmişte üretilen araçların sağlamlığını dikkate aldığımızda yeni Scania XT modelleri de dededen toruna kalacak bir miras mı diye düşünmeden edemiyoruz.

Yeni nesil araçlarda kabin içi zemini ve motor tüneli yüksekliğine göre S, R, G ve P seçenekleri yer alıyor. Kabin seçenekleri, motor ve aktarma, müşterinin taşıyacağı ürüne göre belirleniyor. Yani terzi usulü olarak müşterinin işine uygun araç belirleniyor.

Scania, yüzde 100 SCR’li Euro 6 motor seçeneklerinde 6 silindirli 9 litre ve 13 litre ile 16 litrelik V8 motorlar yer alıyor. Bu motorların yanma odasında, soğutma sisteminde yapılan iyileştirmeler ve yazılım sayesinde yüzde 10’a varan yakıt ekonomisi sağlanmış. Ayrıca pratik bir kullanım sunan opticruise otomatik şanzıman motorla da başarılı bir uyum sağlıyor. Özellikle yokuş destek sistemi sayesinde araç en dik rampalarda bile ileri ya da geri kaymadan yolda tutunabiliyor. Sistem trafikteki dur kalklarda da otomatik olarak çalışıyor.

Ayrıca uydu ve GPRS ile iletişim kuran takip sistemleri sayesinde operasyonel verimlilik, zaman ve yakıt tasarrufu konularından da öne çıkıyor. SESS (Scania Entegre Sürüş Sistemleri) çatısı altında, kişiselleştirilmiş sürüş eğitimi, sürücü koçluğu ve filo takibi uygulamaları bulunuyor. Hem araç bilgileri hem de sürücü performansı anlık olarak internet üzerinden mobil uygulama üzerinden takip edilerek performans raporları oluşturulabiliyor.

Scania XT (R 650 XT V8) Deneyimi

İlk olarak R 650 XT V8’in direksiyonuna geçtik. Çünkü V8 motorlar sağlamlığıyla, gücüyle ve ekonomikliğiyle Scania tarihi boyunca her dönemde efsane olmayı başardı. V8’in kendine ait logosu da bunu kanıtlıyor. Direksiyonuna geçtiğimiz aracın motoru oldukça sessiz çalışırken yola çıkınca çekicimizin arkasında 40 tonluk yük vardı.

https://www.youtube.com/watch?v=UkCzRnSq9d8

Yüzde 8 eğimli yolda tırmandıktan sonra yokuş inerken devreye soktuğumuz retarder aracın frensiz yavaşlamasında oldukça başarılıydı. Retardersiz frene bastığımızda araç 40 tonluk yüke rağmen kolayca yavaşlıyor ve duruyordu.

Özellikle dar virajda bu araç burdan döner mi diye kendi kendime sorduğumda R 650 XT V8 dar alanda yüksek manevra yeteneğini sergiledi. Çok yönlü hareket eden koltuklar ve ayarlanabilir direksiyonu da aracın konfor detaylarından bazılarıydı.

Diğer bir araç olan G500 XT 6×4 ile toprak zeminde direksiyona geçtik. Araç çukur ve tümsek yolda konfordan ödün vermezken yan aynaların sağladığı görüş açıları ise yan ve ön bölümde kör nokta riskini yok denecek kadar azaltıyordu.

Yeni Nesil Scania Modelleri Ne Zaman Satışta Olacak?

Sonuçta yeni nesil Scania modelleri, sağlamlık, konfor ve güvenlik özelliklerinden taviz vermeden yeni teknolojileri ve seçenekleriyle 2018’in ikinci yarısında Türkiye yollarına çıkacak.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version