Skoda, otomobil yelpazesine Vision C konseptinin sahip olduğu tasarım dili ile yeni bir soluk getirdi. Sedan modellerine sırayla uyguladığı bu yeni hava, sonunda Fabia’da da şekil buldu. B segmentindeki hatchback temsilcisi, yeni görünümünün yanında, teknolojik yenilikleri ile de çok cazip olmayı başarıyor.

Üçüncü nesline ulaşan Fabia başarılı bir şekilde yenilendi. Tasarım anlamında markanın çekici görünümüne kavuşan yeni (2015 model) Fabia, bunun yanı sıra teknik açıdan da modern bir otomobil oldu. Fabia yeni neslinde daha da olgunlaşmasına karşın, boyutları neredeyse aynı kaldı. Mühendislerin başarısı da işte burada saklı. Skoda motorsporları bölümünün de katkılarıyla tasarlanan aracın sportif yapısı ön plana çıkarılmış. Sert ve keskin hatlar, geniş far yapısı, markaya özel geniş radyatör ızgarası ve kaputun ön kısmında yer alan logo ile Fabia’nın yüzü daha dinamik hale getirilmiş. Kaldı ki mühendisler otomobilin uzunluğunu 0.8 cm kısaltırken, genişliğini 9 cm artırıp, yüksekliğini de 3.1 cm düşürmüşler. Üçüncü nesil Fabia bu sayede yolda daha geniş ve basık bir görünüm sunuyor ve adeta yol ile bütünleşiyor.

Yeni Fabia ile ferah iç mekan, geniş bagaj

Üçüncü nesil Fabia önceki nesle göre yüzde 90 oranında yenilendi. Yeni boyutları ile dinamik bir duruş sergileyen yeni Fabia, aynı başarıyı iç mekana da aktardı. Ön koltuklar 2.5 cm daha alçak konumlanıp, baş mesafesinin artması sağlandı. Aks mesafesi 2.470mm’ye çıkartılırken, arka koltuk yolcuları için diz mesafesi de artmış oldu. Aynı şekilde önceki Fabia’ya göre bagaj hacmi de 300 lt’den 330 lt’ye çıkartılarak bir üst segment değerine ulaştı. Çok sayıdaki eşya saklama gözleri de işin bir artısı olarak karşımıza çıkıyor. Koltuklar gayet rahat ve bedeni iyi korurken, dikkatimi başka bir şey çekti. Her ne kadar Volkswagen’in MQB platformu üzerinden yükseliyor olsa da yeni Fabia, Alman kardeşleri ile aynı olmadığını, ön konsolda kullanılan sert plastik malzeme ile açıkça gösteriyor.

‘Kullanılan malzeme keyif kaçırıyor mu?” sorusunu bırakın sormayı, aklıma dahi getirmiyorum. Neden? Tasarımı ile beni etkilemesini bildi. Bu yeterli mi? Kesinlikle hayır! Başka nesi var diyeceksiniz, hemen belirteyim: Yeni motor seçenekleri, elektromekanik direksiyonu, geniş yapısı ile virajiarda daha sakin tutumu, düşük yakıt tüketimi ve sunmuş olduğu teknolojik yeniliklerin yanında tabi ki fiyatı. İsterseniz sırayla bu özellikleri incelemeye başlayalım.

Yeni Skoda Fabia (2015) Motor Seçenekleri ve Yakıt Tüketim Değerleri

Yeni Skoda Fabia’da motor yelpazesi çok zengin; dördü benzinli ve üçü dizel olmak üzere toplamda yedi motor seçeneği sizi bekliyor. Üstelik hepsi Euro 6 emisyon normlarını karşılıyor. Benim en çok merak ettiğim ve sonrasında da kullanma fırsatı bulduğum seçenek ise 75 HP gücündeki 1.0 lt’lik üç silindirli motor oldu. Sessiz mi? Bir önceki nesle göre evet, hatta çok sessiz. Performans açısından şüphelerim vardı fakat biraz yol alır almaz yüzümde bir tebessüm oluştu. 5 ileri oranlı manuel şanzıman ile kombine edilen ufaklık, atak bir tutum sergiledi. Yüksek devirleri seven, buna karşın düşük tüketimi ile memnun eden bir karakteri var.

Yakıt tüketimi ortalama 4.8 lt/100 km olarak açıklanıyor. Bu değerlerin bir hayal olmadığını sürüşlerim sırasında tespit ettim. İtiraf ediyorum, biraz sıkıştırdım ve 5.2 lt/100 km’lik değere ulaştım. Start/stop sisteminin standart olmasının yanında, hafifleyen gövde de bu değerlere ulaşmamda ciddi pay sahibi oldu. Motorun tepkisi iyi, 75 HP’lik motorun gaz pedalı isteklerine, sürüş keyfini bozmadan, cevap vermesini çok beğendim. 0- 100 km/s hızlanması 14.7 sn olarak açıklanırken, canlı ve atak yapısı açıkçası dört silindirli turbo motor ihtiyacım ortadan kalkıyor. Aks mesafesinin 5 mm’lik artışı, 30 mm artırılan iz açıklığı ve otomobilin yere daha yakın duran yeni şasisi, özellikle virajiarda daha güvenli bir sürüşe imza atmasını sağlıyor.

Diğer benzinli motor seçeneklerinde ise yine 1.0 lt 60 HP, 1.2 TSI 90 HP ve 110 HP’lik seçenekler mevcut. Dizel cephesinde ise hacim küçültme olan downsizing teknolojisinin farkı yaşanıyor. Artık 1.6 lt’lik motorların yerine 1.4 TDI kullanılırken 75, 90 ve 105 HP’lik üç farklı güç seçeneği yer alıyor.

75 HP’lik Green Tec seçeneği ise daha sonra seriye dahil olacak. Green Tec dizel motorun tüketim değeri ise 3.1 lt/100 km olarak açıklanıyor. Zengin motor seçeneklerinin yanı sıra, yeni Fabia iki farklı donanım seçeneği ile gelecek. Yeni Fabia’da ilk kez kullanılan Mirror Link teknolojisi, akıllı telefonlarla eşleşme sağlıyor. Navigasyon dahil olmak üzere telefondaki uygulamaların orta konsolda yer alan ekranda görüntülenmesi sağlanıyor. Bir diğer yenilik olan smart Gate ise, özel olarak hazırlanmış uygulamalar aracılığı ile otomobilin yakıt tüketimi, ortalama hız gibi değerlerinin, istenildiğinde kullanıcının telefonunda depolanmasını sağlıyor. MFA Pro uygulaması ise araçtaki yol bilgisayarını ve çok fonksiyonlu ekranı, akıllı telefonlarda görüntülemeye yarıyor. Güvenlik sistemleri açısından ise ESP standart olarak sunulurken, şehir içi acil fren ile entegre edilen radar sensörlü ön izleme yardımcısı, çarpışma önleyici fren sistemi, yorgunluk ve konsantrasyon durumunu izleyen sürücü aktivite yardımcısı, hız sınırlayıcı, yokuş kalkış desteği, elektronik lastik basınç izleme gibi sistemler isteğe bağlı olarak da olsa, küçük sınıftaki Fabia’yla birlikte satın alınabiliyor. Fabia’nın bir diğer yeniliği ise anahtarsız giriş ve çalıştırma sisteminin sunuluyor olması.

Yeni Skoda Fabia, 2015 Mart itibarı ile Türkiye’de satışa sunulacak. 1.0 it benzinli 60 HP ve 75 HP ile 1.4 TDI 75 HP ve 105 HP’lik seçenekler 5 ileri manuel şanzıman ile kombine edilirken, 1.2 TSI 110 HP ve 1.4 TDI 90 HP motorları, DSG otomatik şanzıman ile sunulacak. 110 HP’lik 1.2 TSI ise 6 ileri oranlı manuel şanzımanla birlikte gelecek. Başlangıç fiyatının ise yaklaşık olarak 36.000 TL olması planlanıyor. Bu fiyat seviyesiyle küçük sınıfta ortalık karışacak gibi.

Kaynak : Auto Show

Galeri






Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version