Dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi Çin‘in en büyük şehirlerinden biri olarak bilinen Shenzhen, ülkenin teknoloji ihracatı noktasında önde gelen sanayi merkezlerinin de başında yer alıyor. Ancak şehrin tek niteliği artık dünyanın dört bir yanına ihracat yapmasıyla sınırlı değil.

Elde ettiğimiz son bilgiye göre Shenzhen an itibariyle dünyadaki en büyük elektrikli otobüs filosuna ev sahipliği yapıyor. Şehir sakinlerine hizmet veren 16 bin otobüsün tamamı gücünü elektrikten alıyor.

Dizel otobüslerin devri sona erdi

Malum, İstanbul gibi büyük şehirlerde karşılaştığımız otobüslerin büyük çoğunluğu dizel motorlara ev sahipliği yapar. Shenzhen de yakın bir tarihe kadar bu otobüsleri kullanarak toplu taşımacılık hizmeti veriyordu. Çok fazla yakıt harcayan, çevreyi inanılmaz kirleten, vatandaşları egzoz dumanına boğup ciddi gürültü yayan bu otobüslerin yaklaştığını metrelerce öteden anlayabilirdiniz.

Şimdilerdeyse bu otobüsler hizmetten çekildi ve yerini dünyanın ilk tamamen elektrikli otobüs filosuna bıraktı. Şehir sınırları içinde hizmete başlayan 16 binden fazla elektrikli otobüs, dizel motorlu emsallerine göre çok daha sessiz ve hiçbir emisyonları yok.

Sıradaki hedef: Elektrikli taksiler!

Şehir yönetiminin elektrikli otobüslerden sonraki hedefi ise elektrikli taksiler. Shenzhen’de aktif olarak yolcu taşımacılığı yapan 22 bin taksinin Aralık ayı sonuna kadar elektrikli modellere terfi etmesi zorunlu kılındı. Şuana dek 4 bin 600 araba elektrikliye dönüşmüş durumda. Bu rakamın her geçen gün artması ve çevreye salınan zararlı gazların en aza indirilmesi, şehir yönetiminin nihai hedefi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version