ABD’nin ve dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Ford, üç senedir Çin pazarında art arda kan kaybetmeyi sürdürüyor. Bilindiği üzere Çin, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci otomobil pazarı. Ford’un ise bu dev ülkedeki satışları yüzde 26.1 oranında azalmış durumda.

2019 yılının son çeyreğine ilişkin rakamlarını açıklayan ABD’li üretici, bu dönemde 146 bin 473 adet araç sattıklarını duyurdu. Bu da bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 14.7’lik bir düşüş anlamına geliyor. Toplamda sene içerisinde satılan araç sayısı 567 bin 854 olarak kayıtlara geçmiş.

Çin pazarı uğurlu gelmedi

İlk kez 2017 yılında başlayan kötü gidişatı durdurmak için yeni stratejiler geliştiren Ford, 2018 yılında yüzde 37 oranında daha az araba satmıştı. 2017’de ise bu oran yüzde 6 idi. Yani kan kaybının şiddetlendiğini söyleyebilmek mümkün.

Ford Çin’in başındaki isim olan Anning Chen, bu kötü tabloya ilişkin yaptığı açıklamada 2019’un kendileri için zorlayıcı bir yıl olduğunu itiraf etti. Yüksek ve premium marka modellerde pazar payının stabil hale geldiğini belirten Chen’e göre yılın ikinci yarısından sonra genel talebin azalması satışlarda düşüşe yol açmış. Neyse ki kendisi 2020 yılında daha müşteri odaklı ürünler geliştirip yetkili bayi ağının kârlılığını arttırıcı hamleler planladığını da ifade etmiş bulunuyor.

3 yıl içinde 30 yeni model geliyor

Ford’un planı önümüzdeki üç yılda 30 yeni modeli Çinli müşterilerin beğenisine sunmak. Ki bu modellerin de en az 10 tanesinin elektrikli olması planlanıyor. Yönetici ekiplerin tamamen Çinli personelden oluşması ve bu sayede ortak yerel girişimcilerle işbirliğinin daha da pekişmesi amaçlanıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version