Bir yıl daha göz açıp kapayıncaya kadar geçti gitti. Elbette her zaman olduğu gibi yeni yılla birlikte yeni umutlar, öngörüler, beklentiler konuşulmaya başlandı. 2018 senesinde bizi neler bekliyor bilmiyoruz ama 2017’de neler olduğuna kısaca bakmakta fayda var. Sonuçta geçmişte yaşananlar geleceğe ışık tutabilir. Peki, 2017 senesi içinde Türkiye ve Dünyada otomotiv sektörü’nde neler yaşandı?

Türkiye’de Otomotiv Sektöründe Neler Yaşandı?

2017’nin otomotiv açısından Türkiye’deki en önemli gelişmesi yerli otomobille ilgiliydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında TOBB genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada verdiği mesajlar sonucunda Kasım ayında 5 babayiğitten oluşan Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu çalışmalara başladı.

Anadolu Grubu, Kıraça Holding, BMC, Turkcell ve Vestel yerli otomobili hayata geçirmek için kolları sıvadı. 2019 yılında prototipinin tamamlanması ve 2021 yılında da seri üretime geçmesi planlanan yerli otomobilin ilk talibi de bedelini ödemek kaydıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Otomotivde Türkiye açısından 2017’nin bir diğer önemli olayı, üretim ve ihracatta rekor kırılmasıydı. Kasım ayı sonunda otomobil üretiminde ve otomotiv ihracatında 2016 rakamları aşılmıştı. Yani otomotiv, Türkiye ekonomisinin lokomotif endüstrisi olmaya devam ediyor. Otomotivde yapılan doğru yatırımlar, teşvikler, bilgi birikimi, yüksek kaliteli üretim Türkiye’nin yıldızını parlatmaya devam ediyor.

Dünya’da Otomotiv Sektörü’nde Neler Yaşandı?

Dünya’da otomotiv sektörü’nde yaşananlara gelince; dizel motorların bazı ülkelerde 2025, bazılarında 2030 ve 2040 yılından itibaren yasaklanacak olması ve bu ülkelere sürekli yenilerinin eklenmesi otomotiv sektöründe hibrit ve elektrikli araçlarla ilgili ciddi bir hareketlenme yarattı.

Birçok otomobil markası 2020 yılına kadar hemen her modellerinin hibrit ya da elektrikli versiyonlarının üretileceğini açıklıyor. Yani yepyeni bir rekabet dönemi başlamak üzere.

Bir diğer önemli gelişme PSA Grubu’nun Opel’i şemsiyesi altına alması oldu. Böylece yeni bir otomotiv devi daha doğmuş oldu. Birleşerek büyüme ve rekabette güçlenme stratejisine uygun olan bu hamle, Avrupa pazarında dengeleri değiştirebilecek gibi görünüyor. Ayrıca Opel’in Avrupa pazarları dışına da çıkacağının açıklanması, hızlı bir büyümenin hedeflendiğinin göstergesi.

Elektrikli otomobil dünyasının, hatta otomotiv dünyasının yıldızı Tesla, elektrikli kamyonunu da tanıttı ve otomotiv dünyasında heyecan yarattı. Görünen o ki, Elon Musk otomotiv sektörünü sarsmaya devam edecek; tabii finansal olarak ayakta kalabilirse.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version