ABD’nin en büyük otomobil üreticisi General Motors’tan yapılan son açıklama, uluslararası pazarda satışa sunulan modellerinin büyük çoğunluğunun 2023 yılı itibariyle OTA, yani uzaktan güncelleme alabileceği yönünde oldu.

Buna göre artık arabalar da tıpkı cep telefonları gibi yazılım güncellemesi alabilecekler. Ancak bunun için üreticinin bulut bilişim ağından büyük verileri indirme yeteneğine sahip yeni bir elektrik sistemi geliştirmesi gerekecek. Halihazırda GM bunun çalışmalarını hummalı bir şekilde yürütüyor.

Tesla’yla yarışta öne geçmenin peşinde

GM’nin attığı bu son adım, otomotiv devinin hala daha Tesla’yla rekabet etmekten vazgeçmediğini gösteriyor. Malum, Tesla uzun bir süredir cep telefonlarına çıkan güncellemelerin aynısını elektrikli modelleri için yayınlıyor. Yazılım güncellemesi yapmak için araç sahiplerinin yetkili teknik servislere başvurması gerekmiyor. Garaja çekilen arabalar evin WiFi ağına bağlandıktan sonra güncellemeyi kolaylıkla indirebiliyorlar.

Öte yandan Tesla bu yeni teknolojiyi araçlarının güvenliğini pekiştirecek güncelleme ve yamalar yayınlamak için de kullanıyor. Mesela geçtiğimiz hafta çıkan son güncelleme batarya performansının daha iyileştirilmesini vaat ediyordu. İki adet Model S’in ortada hiçbir sebep yokken alev alev yanması haberlerinin ardından bu güncelleme piyasaya sürülmüştü.

Siber güvenlik önlemleri de alınacak

Tesla’nın açtığı yolda ilerlemek için ilk adımı atan General Motors, yeni elektrik sisteminin güvenli olması için de azami özeni gösterecek. Siber güvenlik açıklarının kapatılması için çaba gösteren GM’nin 2023 yılında ilk güncellemeyi yayınlaması bekleniyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version