Relay isimli sürücüsüz otomobil girişimi tarafından geliştirilen tamamen elektrikli dolmuş, ABD’nin yoğun trafiğiyle nam salmış Virginia eyaletinde yolcu taşımaya başladı.

Geçtiğimiz gün eyalet ve belediye yöneticilerinin katıldığı lansmanın ardından bölge sakinlerinin kullanımına sunulan araba, Dunn Loring metro durağı ile Fairfax ilçesindeki Mosaic District arasında ring şeklinde hizmet verecek. Üstelik tamamen ücretsiz bir şekilde.

Projenin ortaklarından Dominion Enerji şirketinin inovasyondan sorumlu müdürü Mark Webb, “Star Wars veya Blade Runner filmlerinden aşina olduğumuz bu arabanın tek eksiği, dikey yönde kalkış yapamıyor oluşu” dedi.

Direksiyonun başında birisi olacak

Yetkililerin açıklamasına göre bu proje Virginia’da halka açık şekilde fonlanmış ilk otonom dolmuş olma özelliğine sahip. Buna benzer bazı pilot projeler eyaletin farklı bölgelerinde başlatılmış, ancak Relay’i farklı kılan tamamen otonom olması. Diğer projelerin çoğu ya üniversite kampüslerinde, yani trafiğe kapalı alanlarda ya da sadece kendilerine ayrılan özel bölgelerde trafiğe çıkabiliyorlar.

Ancak bu dolmuş Fairfax ilçesinin çok yoğun olan trafiğine çıkacak. Otonom özelliğinin arıza vermesi durumuna karşı direksiyonun başında bir sürücü bulunmaya devam edecek.

Aynı anda en fazla 6 kişinin oturabildiği elektrikli sürücüsüz dolmuş, ayakta 3 kişi taşıyabilecek. Tabii bu üç kişilik sınır Covid-19 önlemi olarak uygulanmış. Saatte en fazla 16 km hız yapabilen arabanın 40 km/s sınırı olan yollara çıkacak olması ise ilginç bir diğer nokta. Trafikte muhtemelen çok yavaş kalacak ve acelesi olmayan yolcular tarafından tercih edilecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version