Çin’in başkenti Pekin devasa bir metropol olmanın yanı sıra elektrikli otomobil sektöründe boy gösteren oyuncuların iştahını kabartmaya devam ediyor. Bunun sebebi ise belli: Financial Times gazetesinde yer alan habere göre 2025 yılı itibariyle Çin genelinde satılacak otomobillerin yüzde 25’i elektrikli modellerden meydana gelecek.

Çok değil, geçtiğimiz sene Çin genelinde 1.2 milyon adet elektrikli otomobil satılmıştı. Bu da dünya genelinde satılan elektrikli otomobil adedinin yarısından fazlasına denk geliyordu. Çin Otomobil Üreticileri Birliği bu yıl içinse pandeminin olumsuz etkilerine rağmen 1.1 milyon adet elektrikli model satılacağını öngörüyor.

Rekabetin artması sonucu elektrikli otomobil fiyatlarının ucuzlaması, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili endişeler gibi etkenler çevre dostu bu modellere olan talebin artmasına yol açıyor.  2023 yılı itibariyle elektrikli araba bataryalarının 100 dolardan daha ucuza mal edilebilmesi de mümkün hale gelecek. Halihazırda batarya fiyatları 160 dolar seviyesinde seyrediyor.

Malum olduğu üzere batarya bir elektrikli otomobilin maliyeti büyük ölçüde etkileyen, en önemli parçalarının başında geliyor. Bu bileşenlerin ucuzlaması, elektrikli modellerin içten yanmalı motora sahip arabalar kadar erişilebilir hale gelmesini sağlayabilir.

Pazarda aslan payı Tesla’nın

Bu arada ABD’li Tesla’nın Model 3’ü Çin’de pazar lideri konumunda. Ağustos ayına kadar bu yıl toplamda 70 bin 951 adet satmayı başaran model, toplam elektrikli satışlarının yüzde 13’ünü oluşturuyor. Öte yandan Wuling HongGuang Mini EV modeli de sadece Ağustos ayı içerisinde 9 bin 150 adet satmayı başarmış durumda.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version