Önde gelen araştırma şirketlerinden Deloitte’in yayınladığı son analize göre 2030 yılına gelindiğinde tüm dünya genelinde satılan otomobillerin üçte biri elektrikten güç alıyor olacak. Şirketin öngörüsü uluslararası pazarlarda toplam elektrikli otomobil satışlarının yıllık 31.1 milyona kadar yükseleceği yönünde. Oysa Deloitte’in bir önceki analizinde bu tahmin 10 milyon civarındaydı.

31.1 milyon elektrikli satılacak

COVID-19 salgınından ağır etkilenen sektörlerin başında gelen otomotiv endüstrisi şu sıralar toparlanma eğilimine girdi. Elektrikli otomobillerin dünya genelindeki satışlarında ise yıl sonuna kadar 2.5 milyon rakamına ulaşılması bekleniyor.

Her yıl yüzde 29 büyüyeceği tahmin edilen sektör Deloitte’in araştırmasına göre 2025’te 11.2 milyon adet elektrikli araç satışı gerçekleştirecek. 2030’a gelindiğinde ise satış grafiği 31.1 milyona çıkacak.

Tamamen elektrikten güç alan arabalar ise satılan çevre dostu araçlar içerisinde yüzde 81’lik bir yer kaplayacak. Pastanın geri kalanını ise plug-in hibrid arabalar oluşturacak.

Şarj istasyonu ağının yaygınlaşması gerek

Türkiye henüz bu noktada emsali Avrupa ülkelerinin çok daha gerisinde. Elektrikli otomobiller hem pahalı, hem de şarj istasyonu ağı yetersiz. Öyle ki şehirler arası yolculuk yapabilmek halen hayalden ibaret.

Elektrikli otomobil satışlarında artışın Deloitte’in öngördüğü gibi gerçekleşmesi için yaygın şarj istasyonu ağı sorununun bir an evvel çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde müşteriler içten yanmalı motorlu araçlardan yana tercihte bulunmaya devam edebilir. Keza Türkiye, ABD ve Avrupa ülkelerinin aksine elektrikli otomobil satın alımını teşvik eden herhangi bir politika yürütmüyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version