BMW, elektrikli otomobil modellerini sessiz sedasız kablosuz şarj teknolojisiyle donatmaya ve bu yenilikçi teknolojiyi yaygınlaştırmaya devam ediyor. Henüz sınırlı sayıda araç sahibi kablosuz şarj teknolojisinden faydalanabiliyor olsa da, gelecekte bu durum değişebilir.

Sadece Kaliforniya genelinde kullanılacak

ABD pazarında hayli iddialı olan BMW şimdilerde bu teknolojiyi Kaliforniya genelindeki araç sahiplerinin beğenisine sundu. Qmerit tarafından yürütülen pilot programına 530e’yi satın alan ilk müşteriler katılım gösterecek. Bu kişilerin de leasing yöntemiyle aracı almış olmaları şartı aranıyor.

Geçen sene tanıtılmıştı

Hatırlanacağı üzere Alman otomobil üreticisi BMW Kablosuz Şarj sistemini geçtiğimiz sene tanıtmış, ilk kez yeni 530e plug-in hibrid modelinde kullanmıştı. Sistem garajların veya park alanlarının zeminine gömülen bir kablosuz şarj pedi aracılığıyla çalışıyor. BMW 530e bu pedin üzerine çıktığı zaman tavanın kamera, araç içindeki ekrana görüntü aktarıp sürücüyü yönlendiriyor ve arabanın şarj pedinin üzerine tam hizalanmasını sağlıyor.

Kablolu şarj kadar hızlı değil

Ped aracılığıyla aktarılan enerji ise aracın altındaki kablosuz enerji alıcısı aracılığıyla bataryaya ulaşıyor. Bu sayede şarj fişini elle takmaya gerek kalmıyor. Yalnız 3.2 kW kapasiteli bu teknolojinin de bir handikapı var: Bataryayı yaklaşık 3.5 saatte tamamen doldurabilen kablolu şarj yöntemi kadar hızlı değil. Ancak çoğu elektrikli modelin evde şarj edildiğini hesaba katarsak, 530e’nin gece boyu şarj pedi üzerinde kalmasının kimseye bir zararı olmayacağını söyleyebiliriz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version