Devasa büyüklükteki çöp kamyonlarıyla ilgili en sevilmeyen şeyleri sıralayacak olursak, yavaş hareket edip arkalarında kocaman bir egzoz dumanı bulutu bırakmalarını başa yazabiliriz. Neyse ki emisyon salınımını azaltmayı ve çevreyi daha az kirletmeyi önemseyen bazı belediye yönetimleri, atık yönetim şirketleriyle işbirliğine giderek alternatif yakıt kullanan çöp kamyonetlerinin filolara kazandırılması için düğmeye basmış durumda.

Ancak bu araçlar da emisyon salınımı ve ses kirliliği noktasında pek temiz sicile sahip sayılmazlar.

Mack LR BEV görücüye çıktı

Volvo’nun bir alt markası olan ABD’li kamyon üreticisi Mack ise bu soruna çok daha akılcı bir çözümle yaklaştı ve tamamen elektrikten güç alan LR BEV adını verdiği modeli WasteExpo 2019 fuarında görücüye çıkardı. Las Vegas’ta düzenlenen bu fuara dünyanın dört bir yanından atık yönetim işiyle uğraşan firmalar katılım gösterdi.

Mack’ın elektrikli çöp kamyoneti dört adet NMC lityum iyon batarya ile enerji depoluyor. Aracın iki adet 130 kW AC elektrikli motora ev sahipliği yaptığını da belirtelim. Bu iki motor hep birlikte 496 beygirlik sürekli güç üretimi gerçekleştiriyor.

Kendi kendine şarj oluyor

İki ileri şanzıman aracılığıyla üretilen bu güç arka tekerleklere iletiliyor. Rejeneratif fren sistemi sayesinde kendi kendine şarj olabilen kamyonu SAE şarj fişi aracılığıyla 150 kW’a kadar şarj edebilmek de mümkün.

Elektrikle çalıştığı için dizel motorlu emsallerine nazaran neredeyse hiç ses çıkarmadan çalışan kamyon, şehir içindeki gürültü kirliliğinin de azalmasına katkı sağlayacak. Sürücülerin ve çöp toplayıcıların daha sessiz bir iş ortamında çalışacak olmaları ise kuşkusuz olumlu bir diğer avantaj.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version