Boeing ile birlikte dünyanın en büyük uçak üreticileri arasında yer alan Airbus, yıllardan beri Vahana isimli uçan taksi projesi üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Tamamen otonom, yani insan müdahalesine ihtiyaç duymaksızın hareket etmesi amaçlanan bu taksi modelini aslında “otonom drone” olarak nitelendirebilmek de mümkün. Çünkü araç dışarıdan bakıldığında hobi amaçlı uçurulan dronelardan pek farklı gözükmüyor.

Pilot olmadan uçuş gerçekleştirecek

Waymo‘nun sürücüsüz arabalarının uçan versiyonunu geliştirmek amacıyla devam ettirilen Vahana projesinde kayda değer ilk ilerleme bu yılın Ocak ayında kaydedildi. Uçan taksi ilk kez gök yüzüne çıktı ve başarıyla test edilmiş oldu.

Şimdilerdeyse Airbus’un yayınladığı yeni fotoğraf sayesinde uçan taksinin kokpitinin nasıl gözükeceğine dair fikir sahibi olmuş bulunuyoruz.

Airbus Vahana ekibinin kaleme aldığı blog yazısında paylaşılan fotoğraflarda Alpha Two‘nun, yani proje kapsamında geliştirilen ilk modelin kabin içi görülüyor.

Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi

Eldeki fotoğraflara bakarak Alpha Two‘nun içinde tek koltuk olacağını söyleyebiliriz. Yarış oyunu veya bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duruyor olsa da bu tercihin çok “ilerici” olduğu aşikar. Kokpite oturan yolcular uçsuz bucaksız ufuk çizgisini hayli geniş bir açıda gözlemleyebilecekler.

Öte yandan kokpit içindeki bir adet yüksek çözünürlüklü ekran sayesinde yolculara anlık güzergah bilgisine de ulaşabilme imkânı sunuluyor.

Bu fotoğrafta da yolcuların camdan yapılan üst kapağını açarak Alpha Two’ya nasıl binecekleri görülebiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version