Bundan 100 yıl kadar önce ilk araba Ford firması tarafından geliştirildi. O günden bu yana ise teknoloji baş döndürücü bir şekilde gelişmiş olmasına rağmen araçlarda kullanılan plakalar hep aynı kaldı. Neyse ki son yıllarda dijital plaka sistemlerine dair daha fazla gelişme yaşanmaya başladı. Şimdilerdeyse Dubai’de yaşayan otomobil sürücüleri, bahsi geçen dijital plaka sistemini test edecekler.

Test süreci önümüzdeki ay başlıyor

Ortadoğu’nun zengin Arap ülkelerinden Dubai, dijital “akıllı plakaları” önümüzdeki aydan itibaren bazı araçlarda test etmeye başlayacak.

BBC‘nin haberine göre Dubai Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bu yeni nesil teknolojinin acil durum çağrılarında arabaya daha kolay ulaşma imkânı sağlayacağı belirtildi. Aynı şey araç çalındığında veya kaza yaptığında da geçerli.

Ayrıca ruhsat yenileme, park cezaları ve aracın çekici tarafından çekilmesi gibi durumlarda da araç sahibi mobil uygulamalar üzerinden işlem yapabilecek.

Gizlilik endişeleri söz konusu

Dijital plakalarda dahili olarak GPS bileşeni yer alacağı için kullanıcılarda haklı olarak gizliliğe dair bir endişe de oluşmuş durumda. Öte yandan dijital plakalarda yer alan numaralar bakanlık tarafından tamamen uzaktan müdahale ile değiştirilebiliyor. Bu da sistemin bir gün hacklenebileceği ve kötü niyetli kullanıcılar tarafından istismar edilebileceği anlamına geliyor.

Öte yandan BBC’nin haberinde Dubai’nin çöl ikliminin olumsuz bir getirisi olarak aşırı sıcaklık ve kum fırtınalarında da akıllı dijital plaka teknolojisinin verimli çalışmayabileceği uyarısı yer aldı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version