Almanya, Norveç’i geride bırakarak Avrupa’nın en büyük elektrikli araba pazarı haline gelmeyi başardı. Volkswagen ve Daimler grubunun Tesla’ya rakip olarak elektrikli modellerine daha çok ağırlık vermesi, Alman müşterilerin yenilikçi bu teknolojiye ilgi göstermesine yol açmışa benziyor.

Almanya, Norveç’i solladı

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği tarafından açıklanan son rakamlara göre elektrikli otomobil satışları Almanya genelinde yılın ilk çeyreğinde yüzde 70 oranında artarak 17 bin 574 adede ulaşarak Norveç’i geride bıraktı. Tesla’nın Model S gibi tamamen elektrikli modelinin yanı sıra BMW 2 Serisi Active Tourer gibi plug-in hibrid modelleri de bu satış rakamlarına dahil edildi.

Emisyon skandalı bu duruma yol açtı

Avrupa kıtası genelinde içten yanmalı motorların salgıladığı emisyon değerlerine getirilen sıkı kısıtlamalar Volkswagen, Daimler ve BMW‘yi üretim bandını elektrikli modellerle değiştirmeye zorlamış bulunuyor.

Özellikle 2015’te yaşanan Volkswagen emisyon skandalı da bunda önemli bir rol oynadı. Özellikle Almanya’da birçok tüketici, artık dizel arabalara hiç rağbet göstermiyor.

Öte yandan Avrupa ülkelerinde elektrikli otomobil satışları toplamda yüzde 41 oranında artış gösterdi. Yalnızca elektrikten güç alan bataryalı araçlara ait satış adetleri yüzde 35 artarken, plug-in hibrid satışları ise yüzde 47 oranında artış gösterdi.

Dizel araçlara ilgi yok

Dizel araç satışlarında ise yüzde 17’lik bir düşüş kaydedildi. Bugüne dek Tesla’nın ABD ve Çin’den sonra en güçlü olduğu üçüncü pazar olan Norveç ise Almanya’nın gerisine düşmekten kurtulamadı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version