Almanya’daki bazı şehirlerin özel yönetimleri, dizel motorlu eski arabaları trafikten men etme iznini aldı.

Leipzig’deki Federal Yönetim Mahkemesi, Stuttgart ve Düsseldorf şehirlerinin dizel araçların yol açtığı hava kirliliğinden çok fazla etkilendiğini belirterek şehir yönetimlerine dizel araçları yasaklama iznini tanıdı. Bu kararın diğer şehirler için de emsal teşkil edebileceğini söyleyen analistler, benzer yasakların Avrupa genelinde hızla yayılabileceğini söylüyor.

Çevre kirliği üzerine araştırmalar yürüten DUH isimli sivil toplum kuruluşu, geçtiğimiz yıl 70’e yakın Alman şehrinin Avrupa Birliğinin koyduğu nitrojen oksit sınırını aştığını rapor etmişti. Bilindiği üzere dizel emisyonları da nitrojen oksit içeriyor ve solunum yolları rahatsızlıklarına yol açıyor.

Ayrıca Almanya’daki toplam 15 milyon dizel arabanın yalnızca 2.7 milyon adeti Euro 6 emisyon standartlarını karşılıyor.

Ulusal politika haline gelebilir

Şuan için yalnızca iki şehire verilen dizel araçları yasaklama izni, Almanya hükümetinin bu kararı ulusal bir politika haline getirmesine yol açabilir. Diğer birçok şehirde dizel araç yasaklarının uygulanmaya başlaması şaşırtıcı olmayacaktır.

Üstelik dizel emisyonunun yol açtığı hava kirliliği yalnızca Almanya’yı da tehdit etmiyor. Avrupa kıtası genelindeki birçok ülke, AB’nin koyduğu hava kalitesi standartlarını karşılamaktan uzak.

Dizelin sonu yaklaşıyor!

Sıfır emisyon üreten elektrikli otomobillerin giderek popüler hale gelmesi, şarj istasyonlarının yaygınlaşması ve dizel otomobillerle ilgili bu tür kısıtlayıcı kararların alınması; yakın gelecekte dizel motorlu araba üretiminin azalarak bitmesine sebep olabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version