ABD’li teknoloji ve iletişim devi Apple’ın otonom araç girişimi Drive.ai’yi satın almak için müzakerelere başladığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Sessiz sedasız Project Titan adını verdiği sürücüsüz otomobil projesi üzerine çalışmayı sürdüren Apple, bu yeni girişimi bünyesine katarak bilgi birikiminden faydalanmayı amaçlıyor olabilir.

Ücretsiz olarak hizmet vermeyi sürdürüyor

Geleneksel otomobil üreticilerine kıyasla henüz çiçeği burnunda sayılan Drive.ai geliştirmiş olduğu otonom minibüs modeliyle biliniyor.

2018 yılının yazından bu yana ABD’nin Texas eyaletine bağlı Arlington şehrinde pilot olarak ring seferlerine başlayan araç, Dallas Cowboys stadyumu ile Texas Rangers stadyumu arasında yolcu taşımayı sürdürüyor. Keza Arlington Konferans Salonu da hizmet bölgesi içinde yer alıyor.

2016 yılında temelleri atılmıştı

Yolcular otonom minibüslerle seyahat etmek için Drive.ai’nin sınırlı bir bölgede kurduğu kiosklar üzerinden araç çağırabiliyor. Araca binecekleri ve inmek istedikleri noktayı işaretledikten sonra şirket bu adrese bir araç gönderiyor. Şuan için bu hizmet tamamen ücretsiz sunuluyor.

Yayalarla iletişim kurabiliyor

Birkaç start-up girişiminin birleşmesiyle kurulan Drive.ai ilk kez 2016 yılında faaliyetlerine başladı ve kısa sürede sektör genelinde adından bahsettirdi.

Yapay zeka ve derin öğrenme algoritmaları sayesinde yeni lokasyonları hızlıca öğrenen ve güvenli bir şekilde trafikte seyahat edebilmeyi başaran araçlar, yayaları uyarmak için dijital tabelaları da kullanıyor. Mesela yayalara “Karşıdan karşıya geçmek güvenli” veya “Yolun karşısına geçmenizi bekliyorum” gibi uyarıları sahip olduğu sensörlerle gösterebiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version