İngiliz lüks spor otomobil üreticisi Aston Martin, yeni elektrikli sedan Rapide E modelinin 602 beygir güce sahip olacağını ve tek şarjla 322 kilometre mesafe kat edebileceğini resmen doğruladı.

Sadece 155 şanslı müşteriye satılması planlanan ekoloji dostu dört kapılı araba, şirketin Galler’in güneyindeki St Athan şehrinde kurulan yeni fabrikada üretim bandından inecek. Sipariş veren alıcılar, önümüzdeki yılın son çeyreğinde araçlarını teslim almaya başlayacaklar.

Aston Martin başka firmadan destek aldı

Aracın geliştirilme sürecinde Williams İleri Seviye Mühendislik firmasıyla çalışan Aston Martin yöneticileri, bu sayede elektrikli motor ve batarya sistemlerini hazırlarken karşılaştıkları teknik zorlukların üstesinden gelmeyi başarmış durumdalar.

250 km/s hıza çıkabiliyor

Rapide E‘de kullanılan 65 kWh’lık batarya, 6 litrelik V12 motorun yerine konumlandırılmış. Çoğu elektrikli otomobilde bataryalar zemine yerleştirilirken Aston Martin mühendisleri kaputun altını uygun görmüş. Bu bataryalar iki elektrik motoruna güç transfer ediyor ve en fazla 250 km/s hıza çıkabilmesini sağlıyor. Aracın 0’dan 100 km/s’ye çıkışı ise 4 saniyenin altında sürecek.

Geleneksel 400V 50 kW şarj aletleriyle Rapide E bir saatte 298 kilometre mesafe gidecek kadar şarj edilebiliyor. Ancak 800V 100 kW veya daha yüksek akım gücüne sahip bir istasyon, aracın yalnızca bir saatte 499 kilometre menzil mesafesine ulaşmasını sağlayacak.

Bu arada Rapide E’nin dış görünümünün ve şasi tasarımının aerodinami açısından optimize edildiğini de belirtelim. Bunda yeni tasarlanan aerodinamik jantların da payı büyük.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version